אדם ליבנה
ד"ר אדם ליבנה (לנדסברג) (1929, לבוב, פולין – 2009) היה חוקר ומבכירי מדעניה של רפא"ל. כיהן כמדען ראשי של משרד התקשורת בשנים 1986–1990. שימש שנים רבות כראש קבוצת התקשורת IEEE ישראל, ונמנה עם פעיליה. בשנותיו האחרונות נמנה עם סגל המחלקה לאווירונאוטיקה וחלל בטכניון. שימש כמדען בכיר ברשות לפיתוח אמצעי לחימה (רפא"ל) עם התמחות בתחום RF ותקשורת לוויינית.
שרד את השואה כנער צעיר, ובתום המלחמה הגיע לאיטליה למוסד החינוכי, בית שיזופולי בסלבינו כחלק מקבוצת ילדי סלבינו. עלה לארץ ישראל והוגלה לקפריסין, ומשם בחזרה לקבוצת משמר השרון.
התנדב לפלי"ם, ולאחר מכן שירת כחובל בחיל הים. לאחר שחרורו מצה"ל למד הנדסת חשמל בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, ולאחר סיום לימודיו הצטרף לרפא"ל, שם הקים את היחידה לסימולציית לוחמה אלקטרונית, אשר עסקה בדימוי התנהגות טילי נ"מ כחלק מחקר אמצעי שיבוש (ECM) . הישג מיוחד של רפא"ל, שלנדסברג לקח בו חלק מרכזי, יחד עם משה זכאי ויעקב זיו, הוא הנדסה לאחור של הטיל SA-6 מתוך שברי טילים שנלכדו במלחמת יום הכיפורים, וסוללת SA-6 שלמה ותקינה, שכוח קרקעי של צה"ל השתלט עליה בהמשך המלחמה. כך יכלה רפא"ל לתת לחיל האוויר הישראלי מענה כנגד איום הטילים. באביב 1974 כבר סיפקה רפא"ל מערכת בשם "קורמורן" לשיבוש הטיל. בהתמודדות הבאה של חיל האוויר מול המערכת במלחמת שלום הגליל מערכת ה-SA-6 כבר לא היוותה איום על המטוסים וסוללות SA-6 סוריות רבות הושמדו בה ביעילות ללא כל אבדות במבצע ערצב 19.
את תואר הדוקטור קיבל מהמכון הפוליטכני של ברוקלין (אנ'). בשנת 1986 נענה לקריאת שר התקשורת אמנון רובינשטיין והצטרף למשרד התקשורת כמדען ראשי של המשרד. כיהן בתפקידו כארבע שנים.
ליבנה נפטר ב-2009. הותיר אחריו רעיה, פרופ' אראלה ליבנה, וארבעה ילדים.
קישורים חיצוניים
- אורי דרומי, איך פוענח סודו של הטיל: סא"ל (בדימוס) ד"ר אדם ליבנה, מדען בכיר ברפא"ל, חלוץ תקשורת לוויינים, 1930-2009, באתר הארץ, 17 ביולי 2009 (נקרולוג)
- אדם ליבנה, באתר הפלמ"ח
24883043אדם ליבנה