אדם חתול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איור של אדם חתול
Tepeyollotli - אליל אצטקי דמוי-יגואר

אדם חתולאנגלית: Werecat) הוא יצור מיתולוגי של אדם אשר יכול להפוך לעיתים למין חתול, לשנות את צורתו בין צורת אדם לחתול או שהוא נשאר תמיד כחתול. הצורה הרווחת היא שינוי לחתול הבית אך גם לחתוליים נוספים כמו אריה, נמר, טיגריס, שונר או לחתולים מיתולוגיים שונים.

אנשי החתול מוכרים באגדות שונות ואף בכמה דתות בעולם. כמו כן הם נפוצים בספרים שונים והם מזכירים את אנשי הזאב המוכרים יותר.

היסטוריה

הסמל הקדום ביותר לאדם חתול הוא פסל הארי-אדם ממערת שטאדל, שנחשבה לעדות הקדומה ביותר לאמנות.

באירופה נפוצו אגדות על אנשים ההופכים לחתולי בית ולעיתים גם לפנתרים. המושג היה קשור למכשפות, אף שהיו חסרי יכולות קסומות. במהלך ציד המכשפות באירופה ראיות על אדם או אשה אשר הפכו לחתול או לכל חיה אחרת היו מהוות הוכחה להיותם מכשפים, מה שגרר הוצאה להורג.

מספר אגדות אפריקניות כוללות סיפורים על אנשים שהפכו לנמרים או פנתרים ואף אלוהויות דומות המענישים אנשים חוטאים. כך כמה כפרים סיפרו על משפחת אריות אוכלי אדם שהתקפותיהם עצרו בניית רכבת בצאבו שבקניה. סיפורים נוספים טוענים שמשפחות של אנשי חתול הם אנשים שהותקפו בידי הספינקס או שההוא נעץ בהם את עיניו.

באסיה ישנם מאמינים ברוח של מכשף ההופך לטיגריס (weretiger) אשר נהפך כרצונו לטיגריס וניזון מבשר מאנשים. כך גם האמינו כמה מבני האן הסינים. אמונה נוספת שלהם היא שאנשים שנהרגו בידי טיגריסים הופכים לרוחות נקמניות דמויות טיגריס המנסות להרוג את רוצחם. גם בתאילנד האמינו ברוחות טיגריסים או במכשפים ההופכים כרצונם לטיגריסים וכשטיגריס טרף אדם תיארו אותו כפריים רבים כרוח weretiger. רוח מאינדונזיה ומלזיה בשם "Harimau jadian" שדומה לאדם-טיגריס היא למעשה ערפד או שד אכזרי המחפש לפגוע באנשים או בחיות בית.

בתרבויות של מסו-אמריקה נפוצו אגדות על "לוחמי יגואר" (were-jaguar), בעיקר אצל האצטקים אשר כוהנים ושמאנים שלהם לבשו עורות יגוארים כדי להוכיח את כוחם. כמה שבטי אינדיאנים מברזיל האמינו שמחלות מסוימות נגרמות כתוצאה מרוחות בשם "kanaima", אשר נגרמות ממכשפים מרושעים שהפכו ליגוארים תאבי בשר אדם או כנקמת דם.

בארצות הברית הגיעו דיווחים על אנשי חתול שנראו כמו ביגפוט עם ראשי חתולים. טענות אלה לא הוכחו מעולם בדומה לרוב הקריפטידים.

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0