אגם אוחריד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אגם אוחריד
שקיעה באגם אוחריד
שקיעה באגם אוחריד
שקיעה באגם אוחריד
מידע כללי
מיקום מקדוניה הצפוניתמקדוניה הצפונית מקדוניה הצפונית אלבניהאלבניה אלבניה
מידות
שטח 358 קמ"ר
נפח 55.4 קמ"ק
גובה 693 מטר מעל לפני הים
אורך מרבי 30.4 ק"מ
רוחב מרבי 14.8 ק"מ
עומק מרבי 288 מטר
‏עומק ממוצע 155 מטר
מידע נוסף
מקור לנהר הדרין השחור
אגן ניקוז 2,600 קמ"ר
אורך קו החוף 87.53 ק"מ
ערים אוחריד
תחלופת המים 70 שנים
קואורדינטות 41°05′N 20°45′E / 41.083°N 20.750°E / 41.083; 20.750


שגיאות פרמטריות בתבנית:תבנית מידע/אתר מורשת

'סוג: טבעי ותרבותי' אינו ערך חוקי

מורשת הטבע והתרבות של אזור אוחריד

אתר מורשת עולמית
כנסיית יוחנן ה"קדוש" בקניו על רקע האגם
כנסיית יוחנן ה"קדוש" בקניו על רקע האגם
כנסיית יוחנן ה"קדוש" בקניו על רקע האגם
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי ותרבותי בשנת 1979, לפי קריטריונים 1, 3, 4, 7
מדינה מקדוניה הצפוניתמקדוניה הצפונית מקדוניה הצפונית
אלבניהאלבניה אלבניה
הערות הורחב ב-1980 וב-2019
מפת מיקום האגם בסמוך לאגם פרספה
מפת מיקום האגם בסמוך לאגם פרספה

אגם אוחרידמקדונית: Охридско Езеро, Ohridsko Ezero. באלבנית: Liqeni i Ohrit) נמצא למרגלות ההרים בין האזור הדרום-מערבי של מקדוניה הצפונית לבין מזרח אלבניה. האגם משמר מערכת אקולוגית מימית בעלת למעלה מ-200 מינים מקומיים והוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו ב-1979, יחד עם אזור האגם כולו. אולם, פעילות האדם בגדות האגם ובאזור האגירה שלו גורמת ללחץ על המערכת האקולוגית.

גאוגרפיה והידרולוגיה

אגם אוחריד הוא האגם העמוק בחבל הבלקן[דרוש מקור]. עומקו המרבי מגיע ל-288 מטר ועומקו הממוצע עומד על 155 מטר. הוא משתרע על שטח של 358 קמ"ר ואוגר בקרבו 55.5 ק"מ מעוקב של מים. אורך חופיו הוא 87.53 ק"מ, ואלה מתחלקים בין מקדוניה הצפונית (56.02 ק"מ) ואלבניה (31.51 ק"מ).


האגם מנקז שטח של כ-2,600 קמ"ר והוא ניזון בעיקר ממעיינות תת-קרקעיים לאורך חופו המזרחי וכן מנגר עילי וממשקעים. המוצא היחיד של האגם הוא דרך נהר הדרין השחור (אלבנית Drini i Zi; מקדונית Црн Дрим, Crn Drim) הזורם דרך אלבניה אל הים האדריאטי, ובדרך של התאיידות. היחס הגדול יחסית בין שטח האגם לבין גליל מימיו (1:7), גודלו הקטן יחסית של האחרון, והאקלים הים תיכוני היבש השורר באזור, מביאים לכך שמים שוהים באגם פרק זמן ארוך יחסית של כ-70 שנים בממוצע. מי האגם ידועים בנקיונם ובשקיפותם המאפשרים ראות עד לעומק של 22 מטר. כתוצאה מזרמי הרוח וסיבובו של כדור הארץ, נעים מי האגם לאורך חופיו של האגם נגד כיוון השעון.

החי

באגם מערכת אקולוגית עשירה הכוללת למעלה מ-200 מינים אנדמיים, ואלה נעים מפיטופלנקטון, אצות וזואופלנקטון דרך רכיכות וסרטנאים וכלה בדגים מקריני סנפיר ובדגים טורפים. באגם שני מיני טרוטה אנדימיים: "בלוויצה" ("Belvica", שם מדעי Acantholingua ohridana) וטרוטת אוחריד (Salmo letnica), אך בשל דיג יתר, וייתכן שגם בשל הרס אזורי הרבייה, אוכלוסייתם הצטמצמה.

נוסף על מינים אלה, קיימים באגם מיני בעלי חיים שאינם ייחודיים רק לו, ואלה כוללים מינים ניידים או מינים נודדים כמו הצלופח האירופי, אולם תנועתו של האחרון הוגבלה בשנים האחרונות בשל הקמת מפעלים הידרואלקטריים על הדרין השחור. בנוסף משמש האגם כאזור מחיה חשוב למינים רבים של עופות כמו עיטי שמש, ברבורים ועוד.

התיישבות אנושית

שלוש ערים שוכנות לחופי האגם - אוחריד וסטרוגה במקדוניה הצפונית, ופוגרדץ באלבניה. בנוסף שוכנים לחופיו מספר כפרי דייגים הנסמכים יותר ויותר על התיירות. זו פחתה בתקופת התפרקות יוגוסלביה והמשבר האתני בתוך מקדוניה בשנת 2001, אולם היא הולכת ומתאוששת מאז.

כ-131,000 איש חיים לחופיו של האגם, וכ-170,000 מתגוררים בגליל מימיו, נתון שגדל ביותר מפי שניים בחמישים השנים האחרונות. עובדה זו בצירוף היותו של האגם מוקד פופולרי לנופש ולתיירות דתית הפוקדת את האתרים הנוצריים שלחופיו, מכבידה על המערכת האקולוגית העדינה של האגם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אגם אוחריד בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אגם אוחריד26075869