אגדת אבן משעל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוח, שגיאות כתיב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוח, שגיאות כתיב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

אגדת אבן משעל היא אגדה מרוקאית שמקורה במאה ה-17. האגדה עוסקת ביהודי מרוקאי בשם "אהרון אבן משעל"[1] אשר פרק את עול האסלאם מעל היהודים, והכתיב למוסלמים את סדר היום. האגדה מהללת את הסולטאן, מולאי ראשיד, מייסד השושלת העלווית שהיגרה מסוריה לתפוס את השלטון במרוקו, ולהסביר את חגיגות ה"טולבה" לזכרו.

סיפור האגדה

אהרון אבן משעל היה יהודי מהעיר תאזה שמאס בתשלום מס הגולגולת - ג'יזיה לשלטונות המוסלמיים (המרינים).

הוא גיבש צבא של יהודים[2] והצליח להשתחרר משלטון המוסלמים על אזור מגוריו. לאחר מכן, הכתיר את עצמו כ"מלך היהודים" והחל לנהוג במוסלמים כפי שנהגו ביהודים: הוא החשיב אותם לסוג ב', אך נתן להם להתקיים בחסותו ולא הציב בפניהם את אפשרות הגיור או מוות (בניגוד למוחמד עם הקמת דתו החדשה, האסלאם).

הוא אפשר ליהודים לשגשג באלפיהם, בנה לו ולחייליו טירה מבוצרת שממנה התנהל צבאו כמפקדה, והגביל את ישיבת המוסלמים למקומות ייעודיים בשולי החברה[3] ובכל שנה למלכותו ערך משתה וחגיגות שבמהלכן הורה למוסלמים לספק לו ולאנשיו נשים בתולות עבור ההרמון שלו.

לבסוף, חששו המוסלמים כי יכבוש אבן משעל את כל מרוקו וישים קץ לשלטון האסלאם. יום אחד קם מוסלמי בשם "א-ראשיד" שמאס בעריצות של אבן משעל כלפי המוסלמים, הווא אסף 500 לוחמים מוסלמים במטרה לשדוד ולרצוח את אבן משעל שכן "ממונו הרב הוא מקור כוחו". ראשיד התחזה לעני מרוד (או לפי גרסה אחרת לאישה בתולה שמועלה כמס להרמונו המתרחב של אבן משעל)[4] והתדפק על דלת הטירה בבקשה למזון ולשתייה, כאשר אבן משעל חס עליו והכניסו בהכנסת אורחים לביתו. בשעת הלילה כאשר ישן המלך היהודי, ניצל זאת א-ראשיד השתלט עליו וביחד עם חייליו המוסלמיים, עינה את אבן משעל כדיי לדעת היכן מוחבא ממונו ורצח אותו לאחר שזה ענה לו. חלק מהגרסאות מספרת כי עשה זאת בשם "כבוד הנשים המוסלמיות שחולל". א-ראשיד ניצל את הממון של אבן משעל ואת התשתית שנותרה אחריו (אמצעי לחימה) כדיי לעלות על העיר פאס ולכבושה.

מחקר

האגדה נחקרה על ידי האקדמאים, פרופסור חיים זאב הירשברג מאוניברסיטת בר-אילן ושנים לאחר מכן גם על ידי הפרופסור אנדרה לוי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב[5], ומתועדת באתר הפדרציה של יהודי מרוקו[6] ובאתר "מורשת מרוקו"[7][8].

הערות שוליים

  1. ^ מערך היחסים יהודים עם בית המלוכה, באתר המרכז למורשת יהדות צפון אפריקה
  2. ^ ייתכן שגם עבדים אפריקאים, שכן אגדות אחרות מדברות על כך שליהודים היו עבדים מארצות אלו ב"סודאן המערבי"
  3. ^ כנראה מתבסס על רעיון המלאח, שהיה גטו אליו הוגבלה מחיית היהודים
  4. ^ https://twitter.com/bedawi_moroccan/status/1346392659464753156, Twitter
  5. ^ סיפור האגדה בטויטר של אנדרה לוי
  6. ^ היהודים בארץ המג'רב-תקציר היסטודי
  7. ^ תולדות היהודים באפריקה הצפונית-כרך ב'-מארוקו - אגדת אבן משעל-ח.ז.הירשברג
  8. ^ מולאי רשיד, מייסד השושלת העלאווית
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אגדת אבן משעל34576699Q111984382