אברהם סיני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אברהם סיני
إبراهيم ياسين
לידה כ"ט בכסלו ה'תשכ"ד (גיל: 60)
לבנוןלבנון הבקאע, לבנון
מדינה ישראלישראל ישראל
שם לידה אבראהים יאסין
מקום מגורים צפת
השתייכות חזבאללהחזבאללה חזבאללה
נאמנות צה"ל
בת זוג זיוה סיני

אברהם סיני (נולד ב-כ"ט בכסלו ה'תשכ"ד, 15 בדצמבר 1963) הוא גר ישראלי ממוצא לבנוני-מוסלמי, שבמהלך שירותו בארגון הטרור חזבאללה, שימש כמודיע עבור צה"ל והמוסד.

ביוגרפיה

נולד בשם אברהים יאסיןערבית: إبراهيم ياسين) בשנת 1963 בכפר מתואלי בבקעת הלבנון, שם גדל, לצד שמונת אחיו, כמוסלמי שיעי. בגיל צעיר היגרה משפחתו לצפון לבנון, מקום מושבם של הפלנגות הנוצריות. בשנת 1982, עם פרוץ מלחמת לבנון הראשונה, חזרה משפחתו לדרום לבנון בשל חשש לחייו של אחיו הבכור ששירת בצד"ל (צבא דרום לבנון), ונחשד למשתף פעולה עם המוסד הישראלי.[1] על פי עדותו, כבר בתקופה זו הוא הזדהה באופן מוחלט עם הצד הישראלי במלחמה וראה בו כוח משחרר. הוא סבר כי יחד עם צד"ל הפעילות הישראלית תסייע ליציבות האזור, תמגר את הטרור הפלסטיני ותקל על חיי התושבים. לפיכך, הוא החליט לרגל עבורם ויחד עם אחיו הוא יצר קשר עם קצין ישראלי והיו מוסרים לו מידע על הנעשה בבקעה.

בשלב מסוים התעורר חשדם של אנשי החזבאללה כי יאסין משתף פעולה עם ישראל, ולאור העובדה שגם שני אחיו שירתו בצד"ל החליטו לחטוף את שלושת האחים ואביו. הוא נכלא באשמת בגידה ונחקר באופן סדיר על ידי אנשי הארגון שניסו לעמוד על טיב קשריו עם צה"ל ועל המידע שהעביר להם. במהלך חקירותיו עבר יאסין עינויים קשים שכללו קשירות, בעיטות ומכות חשמל. לדבריו, כבר בחקירתו הראשונה קשרו אותו שוביו לקיר וגירדו את עור גבו בסכין. באחת מחקירותיו בה נכח לדבריו עימאד מורנייה, הביאו עמם חוקריו את בנו בן תשעת החודשים. לאחר שהבינו כי הוא אינו מתכוון לשתף עמם פעולה שפכו נפט על התינוק והציתו אותו למוות אל מול עיניו.[2]

בשנת 1986, לאחר שנה בשבי החזבאללה, שוחרר יאסין בעקבות סולחה משפחתית שתיווך בן דודו של אביו, מבכירי חזבאללה, עם אנשי הארגון. במסגרת אותה עסקה הוא היה אמור להפוך לקצין מודיעין של חזבאללה, והיה צריך לאסוף עבורם מידע מהשטח נגד ישראל, תחת עינו הפקוחה של קרובו. יאסין שב לביתו, הוא רצה לנקום בארגון ובמקום לרגל עבורו הוא החל להדק את קשריו עם צה"ל. תחת תיווכו של אחיו, יאסין שב ונפגש עם הקצין הישראלי לו דיווח בעבר, ורכש את אמונו. לאחר שעבר סדרת מבחנים מטעם המוסד הוא נשתל בארגון חזבאללה והחל לשמש כסוכן עבורם. נקבע כי פעם בחודש יגיע יאסין לגבול ישראל ויעביר להם מידע רלוונטי לגבי בסיסים, מבוקשים ופעילות כללית של הארגון.[3] במקביל החל להתקדם בשורות הארגון ובמשך השנים הגיע לדרגת קצין מודיעין שם נחשף לחלק ניכר מן הסודות והמידע של הארגון. במשך למעלה מעשר שנים המשיך יאסין את פעילותו כסוכן כפול בו ביצע משימות רבות למען המוסד ומסר מידע רב ערך למפעיליו. בשנת 1997, היה מעורב במשימה סודית שסיכנה את חייו. באותה תקופה פתחה ישראל את שעריה לפליטים מדרום לבנון. יאסין, אשתו וחמשת ילדיו עברו להתגורר בעיר צפת.

בשנת 2000 לאחר ביקור בבית הכנסת המקומי ביום כיפור החליט להתגייר ויחד עם אשתו וילדיו, ועבר את התהליך אצל רב העיר שמואל אליהו. הוא עברת את שמו לאברהם סיני והחל ללמוד בישיבת אור יקר שבצפת. עם התגיירותו הפסיקה המדינה את מימונו (במקביל להפסקת פעילויותיו) והוא מתפרנס מהרצאות בהן מספר את סיפור חייו. סיני נשוי לזיוה (לשעבר "דיוה") ולהם שבעה ילדים. בניו משרתים בצה"ל ובנותיו משרתות במסגרות שירות לאומי.[1] בשנת 2016 קיבל בנו עמוס, לוחם בחטיבת גולני בגדוד 51, את אות מצטיין הנשיא.[4] מספר שנים לאחר הגעתו לישראל, בשנת 2003 ברח גם אחיו, אחמד יאסין, עם ארבעת ילדיו מלבנון לשטח ישראל, לדבריו עקב חשש לחייו. הוא קיבל מקלט מדיני וכמו אחיו החליט אף הוא להתגייר.[5][6]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 "הסייען המוסלמי מדרום לבנון שהפך לחרדי בצפת". ynet. נבדק ב-2017-05-16.
  2. ^ "השהיד: קצין חיזבאללה בלב תל אביב". ynet. אורכב מ-המקור ב-2010-07-09. נבדק ב-2017-05-16.
  3. ^ "רב מעללים". scoop. נבדק ב-2017-05-16.(הקישור אינו פעיל)
  4. ^ אוהד חמו, ‏משורות החיזבאללה לחטיבת גולני, באתר ‏מאקו‏‏, ‏13 במאי 2016‏
  5. ^ אתר למנויים בלבד אורי אס, לבנוני ברח לישראל ופגש את אחיו החרדי, באתר הארץ, 16 באוקטובר 2003
  6. ^ אחמד יאסין עובר הליך גיור ולומד בישיבה, באתר ערוץ 7
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37556619אברהם סיני