אאודי TT

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אאודי TT
אאודי TT ספורט קאפ בתחרות
אאודי TT ספורט קאפ בתחרות
אאודי TTS בתערוכת פריז 2014

אאודי TT היא מכונית ספורט במרכב רודסטר המשווקת על ידי אאודי, חברת הבת של פולקסווגן, מאז 1998. הרכב מורכב על ידי חברת אאודי הונגריה מוטור בגיור, הונגריה, באמצעות מרכבים שתוכננו ויוצרו במפעל של אאודי באינגולשטאדט. תהליך זה השתנה במודל הדור השלישי, המשתמש בחלקים שנעשו לחלוטין על ידי המפעל ההונגרי.

בכל אחד משלושת דורותיה, ה-TT הייתה זמינה במרכב קופה 2+2 ובמרכב רודסטר דו-מושבי. במרכב הרודסטר נעשה שימוש בפלטפורמת קבוצת פולקסווגן A, החל מה-(A4 (PQ34. כתוצאה משיתוף פלטפורמה זה, לאאודי TT יש יחידת כוח ומערך מתלים זהה לזה של מקבילותיה מבית פולקסווגן; כולל מנוע קדמי רוחבי, הנעה קדמית או הנעה לארבעת הגלגלים ומתלים עצמאים לחלוטין בשימוש תומכות מקפירסון.

רקע

העיצוב של האאודי TT החל באביב 1994 במרכז קבוצת העיצוב של פולקסווגן בקליפורניה. ה-TT הוצגה לראשונה בתור מכונית קונספט ב-1995 בתערוכת הרכב של פרנקפורט. העיצוב מיוחס לקבוצת J Mays ופרימן תומאס המעצבים הארטמוט וורקוס, פיטר שרייר, מרטין סמית' ורומולוס רוסט תרמו לעיצוב הפנים עטור הפרסים.

שימוש בטכנולוגיית חדשנית לריתוך באמצעות קרן לייזר, שאפשרה עיצוב חלק, עיכבה את השקת הדור הראשון. עם זאת, משנת 2003, נעשה שימוש בתיבת הילוכים ישירה (DSG) בעלת מצמד כפול ושישה הילוכים. האאודי TT אשר הוצגה בממלכה המאוחדת הייתה לרכב הראשון בעולם המצויד בתמסורת בעלת מצמד כפול לרכב הננהג מצד ימין. עם זאת, רכב הכביש הראשון אשר נמכר עם תמסורת מצמד כפול היה רכב מקבוצת פולקסווגן בעל פלטפורמה זהה, פולקסווגן גולף Mk4 R32.

שם

אאודי TT לקחה את שמה ממסורת מרוצי האופנועים המצליחה של NSU - מרוץ גביע התיירים של האי מאן. הקיצור TT נובע מצמד המילים "Tourist Trophy", קרי, "גביע התיירים" (באנגלית: Isle of Man TT). דגם ה-NSU החל להתחרות באי מאן TT בשנת 1907 עם המנהל הבריטי מרטין גייגר אשר סיימה מסיימת במקום החמישי במירוץ לצילינדר יחיד. בשנת 1937 המירוץ באי מאן TT למשקל קל נוצח על ידי אוואלד קלוגה עם אופנוע 250 סמ"ק מבית DKW בעל סופרצ'ארג'ר. מאוחר יותר החברות DKW ו-NSU אוחדו לתוך החברה הנודעת בשם כאאודי.

שמה של האאודי TT בא גם בעקבות דגמי ה-1000TT, 1200TT ה-TTS של NSU, מכוניות משנות ה-60 שלקחו את שמם מהמירוץ גם כן.

שם ה-TT מיוחס גם לביטוי "טכנולוגיה ומסורת" (באנגלית: Technology & Tradition)[1], אך גרסה זו מוטלת בספק[2].

TT Mk1‏ (1998–2006)

אאודי TT‏ 1.8 טורבו קופה, אוסטרליה

מודל הייצור Type 8N הושק במרכב קופה בספטמבר 1998, ואחריו רודסטר באוגוסט 1999. הדגם מבוסס על פלטפורמת קבוצת פולקסווגן A4 ‏(PQ34) המשמשת את פולקסווגן גולף Mk4, אאודי A3 המקורית, סקודה אוקטביה ואחרים. העיצוב היה שונה מעט מן הקונספט, הפגושים שופצו מעט ונוספו חלונות קטנים מאחורי הדלתות האחוריות. הייצור התעשייתי החל באוקטובר 1998.

דגמי ה-TT המוקדמים זכו לסיקור תקשורתי נרחב בעקבות סדרה של תאונות במהירות גבוהה שכללו מקרי מוות אשר התרחשו במהירויות הגבוהות מ-180 קמ"ש במהלך שינויי נתיב פתאומיים או פניות חדות. שני המודלים, גם הקופה וגם הרודסטר אוחזרו בסוף שנת 1999 ותחילת שנת 2000, כדי לשפר את יכולת החיזוי של הטיפול במכונית במהירויות גבוהות מאוד. כמו כן נוספו בקרת יציבות אלקטרונית (ESP) של אאודי, ויסות נוגד החלקה (ASR) וספוילר אחורי יחד עם שינויים במתלים. כל השינויים שולבו לאחר מכן בגרסאות ייצור עתידיות של הסדרה.

הדור המקורי של האאודי TT הועמד לפרס מכונית השנה בצפון אמריקה לשנת 2000. המודל היה גם ברשימת עשר המכוניות הטובות ביותר של מגזין Car and Driver בשנים 2000 ו-2001. עד 2003 אאודי סיפקה "מתיחת פנים" לאאודי TT, עם מספר שיפורים עיצוביים קטנים ושיפורים טכניים.

הייצור התעשייתי של דור זה הסתיים ביוני 2006.

יחידת כוח

מבחינה מכנית, ה-TT חולקת יחידת זהה עם שותפותיה לפלטפורמה מקבוצת פולקסווגן. ה-TT משתמשת במנוע בעירה פנימית, עם הנעה קדמית או לכל ארבעת הגלגלים, לפי דרישת הרוכשים. הדור הראשון היה זמין עם מנוע 1.8 ליטר בשורה, ארבעה צילינדרים וטורבוצ'רג'ר עם 20 שסתומים עם שתי אפשרויות לאספקת כוח - 178 כוח סוס ו-132 קילוואט או 222 כוח סוס ו-165 קילוואט. המנועים חולקים את אותו עיצוב בסיסי אבל מנוע ה-222 כ"ס כולל טורבוצ'רג'ר K04 הגדול יותר מה-K03S שהגיע עם גרסת ה-178 כ"ס. כמו גם התווסף מצנן ביניים (אינטרקולר) בצד שמאל (בנוסף למצנן הביניים הימני), פינים גדולים יותר בגודל 20 מ"מ, צינור מפלט כפול, סעפת יניקה עם כניסה בצד הנהג ומספר שינויים פנימיים - שנוספו כדי להכיל את עליית הטורבו מ-0.7 בר לסנטימטר מרובע ל-1.0 בר לסנטימטר מרובע. הנעה לארבעת הגלגלים התאפשרה הודות לשיתוף הפעולה עם חברת Haldex Traction השוודית. גרסה זו שווקה בשם "Quattro" כאופציונלית בדגם ה-178 כ"ס וכבסיס בדגמי ה-222 כ"ס.

טווח המנוע המקורי בעל ארבעת הצילנדים הושלם בתחילת עם 247 כוח סוס ו-184 קילוואט, עם מנוע VR6 בנפח 3.2 ליטר. מנוע זה הפך לסטנדרטי עם מערכת הקוואטרו לארבעת הגלגלים. ביולי 2003 הוצעה תמסורת חדשה בעלת שישה הילוכים המכונה תיבת הילוכים ישירה (DSG), אשר משפרת את ההאצה באמצעות קיצור משמעותי של זמני המעבר ועם מתלים נוקשים יותר.

TT קוואטרו ספורט

בשנת 2005, אאודי הפיצה את המהדורה מוגבלת של אאודי TT קוואטרו ספורט אשר נמכרה במרכב קופה בלבד. באירופה דגם זה כונה אאודי TT קלאב ספורט. בבריטניה נמכרו ממנו כ-800 יחידות מתוך 1,000 שתוכננו במקור. הדגם נבנה על ידי המומחים לביצועים גבוהים של קוואטרו בע"מ, חברת הבת של AUDI AG. היא הגדילה את ההספק ממנוע ה-1.8 ליטר המוגדש בטורבו ל-237 כ"ס, מומנט של 320 ניוטון מטר וירידה במשקל של 75 ק"ג ל-1,390 ק"ג. כל אלה אפשרו לו האצה מ-0 ל-100 קמ"ש ב-5.9 שניות, ומהירות מרבית מוגבלת אלקטרונית ל-250 קמ"ש.

הפחתת משקל זו הושגה באמצעות הסרת הגלגל הרזרבי, הבולם ההרמוני האחורי, מדף החבילות האחורי והמושבים האחוריים ומיזוג האוויר הסטנדרטי. כמו כן המושבים הקדמיים היו דלי משקל. הסוללה הראשית הועברה גם לחלק האחורי של הרכב על מנת לשמור על חלוקת המשקל ככל האפשר. האאודי TT קוואטרו ספורט מובחנת מבחינה עיצובית גם בהשוואה לתתי-הדגמים המקבילים של אאודי TT קופה. היא קיבלה ערכת צבעים דו-גוונית שלה, כאשר הגג, בתי המראות ומוטות התמיכה של הגג צבועים צבועים בצבע שחור "פנטום פנינה". יתר הרכב נצבע בצבע כסף "אבוס" או כחול "מאוריציוס" או אדום "מיסאנו". בנוסף, החישוקים נוצקו מסגסוגת אלומיניום בחתך של 15–18 אינץ' בתוספת ערכת מרכב (בודי קיט) המותאמת לדגם TT קוואטרו ספורט עם מנוע V6 בנפח 3.2 ליטר. לדגם גם היו צינורות פליטה שחורים, הגדרות מתלים מעודכנות, גלגלים חדשים ורחבים יותר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אאודי TT בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Audi TT/TTS Concept (1995) (באנגלית)
  2. ^ DAVID BOOTH, First Drive: 2015 Audi TTS, ‏25 בספטמבר 2014 (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0