שחף שבתאי
שחף שבתאי (נולד ב-1975) הוא שף ישראלי.
ביוגרפיה
שחף שבתאי גדל בקיבוץ עמיעד. עם גיוסו לצה"ל התנדב לשייטת 13[1]. שבתאי השלים את הכשרת מסלול הלוחם בקומנדו הימי ולקח חלק בפעילות המבצעית[2]. בשנת 1998, בתום שירותו הצבאי בן ה-4.5 שנים[3], נסע לפריז ולמד בבית הספר לבישול "פרונדי". אחר-כך נסע לשנת התמחות במסעדת "אודיאון" בניו יורק, ובערבים למד אפייה ב"בולה בייקרי". אחר-כך נסע לעבוד באבטחה באחוזתה של לילי ספרא בריביירה הצרפתית, שם התיידד עם השף ולמד ממנו יסודות בישול נוספים.
בשלב הבא נסע לתאילנד ביחד עם זוג נשוי שלמד אתו בפריז ופתחו בבנגקוק בית-ספר לבישול, שבתאי טייל בתאילנד ולמד את המטבח התאילנדי. בעת היותו בתאילנד הכיר את אנדי טאן, שף מסעדת "Vak Zuid" (פירוש השם הוא "היציע הדרומי" שכן המסעדה ממוקמת באצטדיון האולימפי של אמסטרדם)באמסטרדם, מסעדת פיוז'ן צרפתית-אינדונזית, טס להולנד ונהיה הסגן שלו בשנים 2002 עד 2005. כשבעל המסעדה, ג'ורג' דפררי, רצה לפתוח סניף שלה במומביי בהודו בשם Zenzi, נסע לשם שבתאי והקים את הסניף, אותה פתח גם במקסיקו. במומביי פגש את בת-זוגו הבריטית אמה, שעסקה בהקמת רשת האופנה הבריטית "נקסט" באסיה, לה נישא, להם ילדה. ב-2005 שב לישראל וכיהן כשף מסעדת "איסט". ב-2006 פתח ביחד עם אנשי העסקים שוקי לרר וזהר אריאלי ובהשתתפות רשת "ספגטים" את מסעדת "מינה טומיי" בלונדון מיניסטורס בתל אביב וכעבור שנה פתחו סניף שלה בהרצליה. בשלהי 2008 שתי המסעדות נקלעו לקשיים כלכליים ונסגרו.
שחף שבתאי עבד כשף-יועץ עבור חברת Qli, שבבעלותה בתי מלון ובתי קזינו ברחבי העולם, במסגרת זאת הוא מקים מסעדות במקומות שונים עבור הרשת. בכל המסעדות הוא בונה את התפריט, מלמד את הטבחים ונשאר יועץ המסעדה. המסעדות השונות הן עירוב של מטבחים אסיאתיים, עם דגש עם וייטנאם, אינדונזיה וסינגפור וטכניקות צרפתיות. ב-2008 הקים את מסעדת Sa Sa zu בפראג, מסעדה שהופכת לבר בלילה ושוכנת במרכז בידור גדול, "סה סה זו" ( מציג עצמו כאילו קיבל כוכב מישלן אבל עובדה זו אינה נכונה. במדריך מישלן האדום. שבתאי הקים שלוש מסעדות במלון Beograd בבלגרד. ב-2010 הקים סניף של מסעדת "סה סה זו" במלון הבוטיק "שושנים" ברודוס.
כמו כן הקים לחברת QLI מסעדה אסיאתית בשם BAGO בקמבודיה. ועשה פרויקט הקמה במיניאמר.
שחף זכה בשנת 2012- 2013 בשף השנה בצ'כיה. המעדה שלו זכתה כמסעדת השנה שלוש פעמים בצ'כיה. שחף הוציא ספר בישול מצליח בשנת 2012 OSM CHUTI ASIE שהיה מועמד לקטגוריית ספר הבישול האסיאתי באירופה והגיע לשלב חמשת המועמדים הסופיים.
נכתב על שחף פרק בספר HVEZDY KUCHYNE על עשרת השפים הטובים בצ'כיה.
משנת 2009 - 2015 שחף זכה כל שנה ב BIB GOURMAND של הספר מישליין.
בשנת 2014 השתתף בפרויקט DOOR 19 במוסקבה שבו השתתפו חמישים השפים הטובים בעולם שנבחרו על ידי SAN PELLEGRINO
בשנת 2015 שחף יצא מהשותפות ב SASAZU והצטרף לפרויקט קולינרי בניו יורק.
בשנת 2016 מוביל קולינרית ומיתוגית את פרויקט "ניטן תאי" בתל אביב.
קישורים חיצוניים
- אתר מסעדת "זנזי" במומביי, הודו
- מיכל פלטי, יותר תאילנדי מתאילנדי, באתר הארץ, 3 בפברואר 2008
- שפים מדברים: שחף שבתאי, באתר ynet, 18 בספטמבר 2007
- סימה אלה, הוא עוד ישוב, באתר ynet, 16 במרץ 2003
- גלי וולוצקי, השף היועץ, באתר כלכליסט, 17 בפברואר 2009
- שירי כץ, עכבר העיר אונליין, כוכב שבתאי, באתר הארץ, 27 ביוני 2006
- השף הבינלאומי שחף שבתאי מצטרף לצוות east שחוגגת יום הולדת 4, באתר "אכול ו-Chateu" 31 באוגוסט 2005
- ראיון קצר, באתר "שפים"
- שחף שבתאי, כשהחציל פגש את הווניל, גיליון 183 של "על השולחן"
- קרין גורן, קונפיוז'ן, באתר nrg, 24 במרץ 2006
- סושי כחול-לבן, מגזין את, 29 ביוני 2011
- הילה אלפרט, מתכון להונג קונג רול, ביחד עם שחף שבתאי, באתר "ערוץ האוכל"
- הילה אלפרט, שבתאילנד, באתר ישראל היום, 22 בספטמבר 2016
הערות שוליים
- ^ רון לוין. צילום: אלי דסה, קומנדו מוקפץ, באתר nrg, 15 ביוני 2007.
- ^ סימה אלה, הוא עוד ישוב, באתר ynet, 16 במרץ 2003.
- ^ שירי כץ, עכבר העיר אונליין, כוכב שבתאי, באתר הארץ, 27 ביוני 2006.
23206032שחף שבתאי