תבנית ביצים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־23:28, 7 באוקטובר 2021 מאת ספרא (שיחה | תרומות) (עדכון מוויקיפדיה גרסה 23507397)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תבנית סטנדרטית, המכילה 30 ביצים.
תבנית עם מכסה, מכילה 10 ביצים.

תבנית ביצים היא אריזה עשויה קרטון או קלקר עם שקערוריות, שנועדה להובלת ביצים ולאחסונן עד לצריכתן.

אודות

לביצת המאכל מעטפת דקה ופריכה, המכילה חלבון וחלמון נוזליים, והיא שבירה. הובלת מספר רב של ביצים יחדיו ללא מתקן מיוחד ובלא סכנת שבר בביצים כמעט אינה אפשרית. כדי למזער נזק שבירה, יש להפריד, לדפן ולקבע את הביצים באופן יעיל, ולשם כך נועדה התבנית.

תבנית הביצים הומצאה בשנת 1911 על ידי ג'וזף קויל,[1] עורך עיתונים מבריטיש קולומביה שבקנדה, בעקבות סכסוך שהתעורר בין חוואי מקומי ובעל מלון, משום שחלק מהביצים שסופקו על ידי הראשון לאחרון הגיעו ליעדן כשהן שבורות.[2]

התבנית הנפוצה היא תבנית רבועה בגודל של כ-30 על 30 סנטימטר, ואליה נאספות הביצים בלול.[3] בתבנית זו יש 30 ביצים, המסודרות בשש שורות של חמש ביצים כל אחת. לאחר האיסוף, מועברות התבניות עם הביצים למשווקי הביצים, לשם מיון, הטבעת תאריך ומספר, ושיווקן לחנויות. תבניות מסוג זה ניתן לסדר זו מעל זו, כשחלקה התחתון של התבנית העליונה מכסה את הביצים שמתחתיה. ערימה של עשר תבניות כאלה, זו מעל זו, קרויה עמוד ביצים.[4]

לאחר מיון הביצים, הן נארזות שנית בתבנית הסטנדרטית או מועברות לתבניות קטנות יותר בנות 6, 10, 12, 18 או 30 ביצים בתבנית. תבניות אלו מיועדות לשיווק למעוניינים בכמות קטנה של ביצים (הצרכנים), ועשויות בדרך כלל עם מכסה.

התבנית הרווחת עשויה קרטון. הקרטון סופח לחות, ובכך מקטין את היחלשות הקליפה שזו גורמת, כדי למזער חדירת חיידקים לתוך הביצים, ובפרט חיידקי סלמונלה.[5] קיימות גם תבניות מפלסטיק, המתאימות לשטיפת הביצים לפני השימוש, אך ההמלצה היא לא לשטוף את הביצה, מחשש להכנסת חיידקים ממעטפת הביצה אל תוכה.[6] בתבניות פלסטיק משתמשים בלולי רבייה, בהם נאספות הביצים המופרות, מחוטאות ומועברות למדגרה.

ברוב דלתות המקררים מצוי מדף אחד או יותר, לצורך אחסון הביצים על משטח מפלסטיק דמוי תבנית ביצים, לצורך החזקת ביצים בקירור, המאריכה את חיי המדף של הביצים באופן משמעותי.

בשנות ה-40 ושנות ה-50 של המאה ה-20, לא היו בישראל תבניות ביצים, והביצים נאספו בתוך סלסלות מתכת המכילות 60 או 100 ביצים כל אחת. השימוש הראשון בתבניות ביצים בישראל נעשה בתבניות שיובאו לישראל מחוץ לארץ, ובשנות ה-60 של המאה ה-20 הקימה חברת "תנובה" בנתניה את מפעל "מאי" לייצור תבניות ביצים [דרוש מקור].

הערות שוליים

  1. ^ הפטנט של קויל, באתר משרד הקניין הרוחני של קנדה
  2. ^ ההיסטוריה של תבנית הביצים, מתוך המגזין Hiway16
  3. ^ איסוף ביצים בכפר מרדכי, סרטון באתר יוטיוב
  4. ^ חיים באר, חבלים, הוצאת עם עובד, 1998, עמ' 160
  5. ^ יעל גרוס, הולכים על ביצים, באתר nrg‏, 12 באוגוסט 2001
  6. ^ אתר המועצה לענף הלול
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23507397תבנית ביצים