פול
פול | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | דו-פסיגיים |
סדרה: | קטניתאים |
משפחה: | קטניות |
תת־משפחה: | פרפרניים |
סוג: | בקיה |
מין: | פול |
שם מדעי | |
Vicia faba |
פּוֹל (בעברית יומיומית ובערבית - פוּל; שם מדעי: Vicia faba) הוא צמח חד-שנתי חורפי, אשר נזרע בספטמבר ומניב באביב. מוצאו של הצמח ממרכז אסיה, מחבש ומארצות הים התיכון. הפול נזכר במקרא בין הירקות החשובים לאדם – למאכל ולמספוא. הערבים גידלו את הפול בקנה מידה רחב והשתמשו גם בגרגירים היבשים וגם בתרמילים ובגרגירים הירוקים. כיום נפוץ הצמח בעיקר באירופה ובארצות הים התיכון.
הפול הוא מאכל נפוץ, עשיר בחלבון ודל שומן. הוא נמכר טרי או בפחית שימורים, מוגש כתוספת סטנדרטית למנת חומוס, ובמצרים כיום הוא נחשב כמאכל הלאומי.[1]
הפול בתנ"ך
"משכב וספות וכלי יוצר וחטים ושערים וקמח וקלי ופול ועדשים וקלי"
"ואתה קח לך חטין ושערים ופול ועדשים ודחן וכסמים ונתתה אותם בכלי אחד ועשית אותם לך ללחם מספר הימים אשר אתה שוכב על צדך שלש מאות ותשעים יום תאכלנו"
הפול נזכר פעמיים במקרא לצד 'עדשים' ומרכיבי מזון בסיסיים אחרים (שמואל ב', י"ז, כ"ח; יחזקאל, ד', ט') ובניקוד שורוק מוזכר כשם של אחד ממלכי אשור (מלכים ב', ט"ו, י"ט). הזיהוי של ה'פול' הוא חד משמעי בכל התרגומים והפירושים. הפול נזכר רבות כגידול יסוד חשוב גם בספרות חז"ל ובימי הביניים.[2]
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
מים | 10.98 ג' |
---|---|
קלוריות | 341 קק"ל |
חלבונים | 26.12 ג' |
פחמימות | 58.29 ג' |
שומן | 1.53 ג' |
ויטמינים | |
‑ ויטמין A | 3 מק"ג |
‑ ויטמין B1 | 0.555 מ"ג |
‑ ויטמין B2 | 0.333 מ"ג |
‑ ויטמין B3 | 2.832 מ"ג |
‑ ויטמין B6 | 0.366 מ"ג |
‑ ויטמין C | 1.4 מ"ג |
ברזל | 6.7 מ"ג |
סידן | 103 מ"ג |
מגנזיום | 192 מ"ג |
זרחן | 421 מ"ג |
אשלגן | 1062 מ"ג |
נתרן | 13 מ"ג |
סיבים תזונתיים | 25 ג' |
מקור: משרד הבריאות האמריקני |
אלרגיה לפול
הפול עשיר אמנם בחלבונים והוא בעל ערך קלורי רב, אך כאשר הצמח ירוק, הוא עלול לעורר אצל אנשים רבים, הלוקים בחוסר חלקי או מלא של האנזים G6PD, תגובות קשות של המוליזה - הרס מהיר של כדוריות הדם האדומות. תופעה תורשתית זו נפוצה בעיקר בקרב בני העדה העיראקית, הכורדית וילדים קטנים עד גיל 10[3].
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: פול |
- פול, באתר גאמון - צמחי מרפא
- ynet, פול האוס - ארבעה מתכוני פול, באתר ynet, 12 במרץ 2007
- פסקל פרץ-רובין, תבשיל פול תוניסאי, מאתר "על השולחן"
- מיכל לוי-אלחלל, פול ירוק - הכי אביבי שיש - מאמר ומתכונים, ממגזין "שף"
הערות שוליים
24809270פול