STS-132

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
STS-132
בכיוון השעון, החל מלמטה: קן האם, גארט רייזמן, מייקל גוד, טוני אנטונלי, פייר סלרס, סטיב בוון.
בכיוון השעון, החל מלמטה: קן האם, גארט רייזמן, מייקל גוד, טוני אנטונלי, פייר סלרס, סטיב בוון.
נתוני משימה
מעבורת אטלנטיס
כן שיגור 39A
שיגור 14 במאי 2010
נחיתה 26 במאי 2010
משך המשימה 12 ימים
נתוני מסלול
גובה מסלול 225 ק"מ
נטיית מסלול 51.6 מעלות
משימות קשורות
משימה קודמת
STS-131
משימה הבאה
STS-133
F-15 איגל מפקח על שיגור המעבורת.

STS-132, הייתה משימה בתוכנית מעבורות החלל של נאס"א, ששוגרה ב־14 מאי 2010. זוהי המשימה ה-32 של מעבורת החלל אטלנטיס.

מכיוון שתוכננה להיות הטיסה האחרונה של האטלנטיס, היא נשאה עמה מזכרות שונות לציון המאורע. בהם 3,600 דגלוני מזכרת, שנארזו במארזי כלים שהותאמו לכך במיוחד, בתא המטען של המעבורת. בנוסף, הכילו המארזים 700 סיכות בדמות המעבורת, שני רדידי זהב מגולגלים באורך כחצי מטר, 3,000 סימניות, 1,200 דגלוני מעבורת, 1,312 דגלוני תחנת החלל, מאות תגי משימה רקומים ו-16 מטילי מתכת, ששימשו מאוחר יותר ליציקת מטבעות. מזכרות אלה חולקו לעובדי נאס"א ואח"מים לאחר הנחיתה.[1] מאוחר יותר, הוחלט להציב את אטלנטיס לטיסה נוספת, STS-135.

צוות

  • מפקד: קנת "קן" האם
  • טייס: דומיניק "טוני" אנטונלי
  • מומחה משימה: סטיב בוון
  • מומחה משימה: מייקל גוד
  • מומחה משימה: גארט רייזמן
  • מומחה משימה: פייר סלרס

המשימה

משימה זו נועדה להביא אל תחנת החלל הבינלאומית חלקי חילוף בעזרת מנשא מטען משולב. בנוסף, מביאה המעבורת "מודול מחקר זעיר", מודול רוסי בשם "ראסווט", שיוצמד לחלקו התחתון של מודול זאריה. למודול זה יוצמדו מבחוץ ראדיאטור, תא חיבור לויסות אויר ליוצאים לחלל, וזרוע רובוטית נוספת, של סוכנות החלל האירופית, המתוכננת להעביר ניסויים ממנעל אוויר רוסי ולהניח אותם בצד החיצוני של התחנה. היא מצוידת גם במצלמות באור תת-אדום המיועדות לסריקה חיצונית של התחנה, והיא תוכל גם להעביר אסטרונאוטים ממקום למקום בזמן פעילות חוץ רכבית. מתוכננות 3 יציאות לחלל לצורך עבודות.

יום טיסה ראשון

המעבורת המריאה ללא תקלות בשעה 14:20 שעון קיץ מזרח ארצות הברית, ונכנסה למסלול כעבור כעשר דקות. פיסת פסולת חלל שנתגלתה במסלול התנגשות אפשרי עם תחנת החלל, תאלץ את התחנה לשנות את מיקומה, והדבר ישפיע על התמרון שתבצע המעבורת כדי להגיע אליה.

יום טיסה שני

הצוות הושכם לצלילי השיר You're my Home של בילי ג'ואל, שנבחר עבור האסטרונאוט קן האם. כאשר הצוות התכונן לסריקת מגיני החום של המעבורת, התברר שאחד הכבלים המחוברים לסורק הלייזר נתפס במצלמה, והוא מגביל את תנועתה. לאחר מספר ניסיונות לשחרר את הכבל, הוחלט לבצע בשלב זה סריקה בעזרת מצלמות דיגיטליות בהפרדה גבוהה, הנמצאות במקום אחר על מוט ההארכה של הזרוע הרובוטית, במקום בסורק הלייזר. מצלמות אלה משמשות בדרך כלל לסריקה בסוף המשימה, לפני החזרה לכדור הארץ. מכיוון שבניגוד לסורק הלייזר, למצלמה אין מקור אור משלה, הסריקה התארכה משום שהיא הוגבלה לחצי המסלול של המעבורת העובר מעל החלק המואר של כדור הארץ, כאשר גם המעבורת מוארת על ידי השמש. שחרור הכבל בעזרת הליכת חלל תישקל בהמשך המשימה, כנראה כחלק מהליכות החלל המתוכננות למשימה זו.

פיסת פסולת החלל שנתגלתה ביום הקודם אמורה לחלוף בקרבה מסוכנת אל התחנה זמן קצר לפני מועד העגינה המתוכננת של המעבורת, ולכן הוחלט שאם תוסט התחנה ממסלולה, כדי להתרחק מהפיסה, תמרון זה יבוצע לפני עגינת המעבורת. תמרון כזה יחייב שינוי קל במסלול המעבורת, לפגישה עם התחנה.

יום טיסה שלישי

המעבורת עגנה בתחנת החלל הבינלאומית בשעה 10:28 בבוקר שעון קיץ מזרח ארצות הברית. הצוהר בין שני הרכבים נפתח בשעה 12:18. לאחר הערכה של מסלול פיסת הפסולת שנצפתה ביום הטיסה הראשון הוחלט שאין צורך לשנות את מיקום התחנה. הפיסה חלפה במרחק כ-16 ק"מ מן התחנה.

כדי לפצות על הסריקה החסרה של מגיני החום, צורף אסטרונאוט נוסף לשני האסטרונאוטים המצלמים את מגן החום של המעבורת מתוך התחנה, עם מצלמה בעלת עדשה רבת עוצמה בת 800 מ"מ.

שתי תקלות קלות נתגלו במהלך היום במעבורת, בשסתום ובמערכת חימום, אך הן אינן צפויות להשפיע על תפקוד המעבורת.

האסטרונאוטים רייזמן ובוון ישנו במהלך הלילה במנעל האוויר, בלחץ נמוך, כדי לנקות את דמם מעודפי חנקן שעלול להצטבר לבועות כאשר יבצעו את הליכת החלל למחרת.

יום טיסה רביעי

רייזמן ובוון יצאו בשעה 8:04 בבוקר, שעון קיץ מזרח ארה״ב, מתחנת החלל להליכת החלל הראשונה במשימה זו. במהלך הפעילות, רייזמן התקין צלחת אנטנה בקוטר כ-1.8 מ' על קורה Z1. צלחת זו תשמש מערכת תקשורת חלופית למקרה תקלה במערכת התקשורת העיקרית של התחנה.

בערך בשעה 10:00 בבוקר, יחידת כוח של אחד ממחשבי השליטה והבקרה של התחנה התקלקלה. תקלה זו עיכבה את הפעילות החוץ רכבית, משום שמחשב זה שלט על שתי מצלמות וידאו שהיו דרושות לאסטרונאוטים. לאחר שמתח חלופי חווט אל המחשב, חודשה הפעילות. לאחר מכן התקשה רייזמן להצמיד את האנטנה למקומה, ולחבר כבל אל מקומו. הועלתה השערה שהטמפרטורות הגבוהות שאליהן מגיע המבנה כאשר הוא נחשף לשמש גרמו למתכת להתרחב. לאחר הצללת האזור, הכבל נכנס למקומו, אך מחוסר זמן האנטנה רק נקשרה למקום ולא קובעה לחלוטין.

בנוסף, הותקן משטח עם חלקי חילוף על רובוט התחזוקה דקסטר, בצדה החיצוני של התחנה.

יום טיסה חמישי

הצוות הושכם לצלילי השיר "מאצ'ו מאן" של אנשי הכפר, שנבחר עבור האסטרונאוט גארט רייזמן על ידי אשתו.

בעזרת הזרוע הרובוטית של המעבורת, הוצא המודול הרוסי החדש ראסווט ("שחר" ברוסית) מתא המטען של המעבורת, הועבר אל הזרוע הרובוטית של התחנה, וחובר אל מתקן העגינה שבמודול זאריה. בנוסף לשטח האחסון הנוסף שהמודול החדש יוסיף לתחנה, נארזו בתוכו גם מחשבים ניידים, ביגוד, וציוד נוסף עבור התחנה, שייפרקו ממנו לאחר עזיבת המעבורת. המודול החדש שוקל 5,075 ק"ג ואורכו 6 מ', מיועד להיות מקום חיבור נוסף למעבורות עתידיות.

יום טיסה שישי

בהליכת החלל השנייה במשימה זו, שוחרר הכבל שהגביל את תנועת המצלמה על הזרוע הרובוטית של המעבורת, והודק למקומו בעזרת אזיקונים. לאחר מכן הוחלפו ארבע סוללות על קורה P6 של התחנה, עם סוללות חדשות שהובאו במעבורת. רק שלוש סוללות היו אמורות להיות מוחלפות בפעילות זו, ושלוש נוספות בפעילות החוץ רכבית הבאה, כך שהחלפת הסוללה הרביעית תחסוך זמן בהליכת החלל הבאה. גודלה של כל סוללה הוא כמזוודה גדולה, ומשקלה כ־170 ק"ג.

לאחר מכן הושלמה התקנת צלחת האנטנה, שהחלה בהליכת החלל הראשונה ביום הטיסה הרביעי.

יום טיסה שביעי ושמיני

לאחר השכמה לצלילי השיר Welcome to the Working Week (ברוכים הבאים לשבוע העבודה) של אלביס קוסטלו, האסטרונאוטים פתחו לראשונה את דלת המודול הרוסי החדש "ראסווט", שהורכב על התחנה ביום הטיסה החמישי, לאחר שווידאו שאין דליפות אוויר בחיבור בינו לבין התחנה. לאחר מכן התקינו בתא החדש מסנן אוויר, שינקה מן האוויר שאריות צבע ושבבים אחרים שעשויים לרחף בו. שאר היום השביעי נוצל למנוחה של אמצע הדרך.

ביום השמיני שוב יצאו מייקל גוד וגארט רייזמן אל מחוץ לתחנה, כדי להשלים את החלפת הסוללות, אותה החלו בהליכת החלל הקודמת. הסוללות הישנות הותקנו על משטח מטען, שיועבר אל המעבורת למחרת. קודם שהחליפו את הסוללות, התקינו השניים בין קורות 4 ו-5 צינור אמוניה, שישמש את מערכת הקירור של התחנה. בסיום הפעילות, פרקו מתא המטען של המעבורת מתקן עיגון, שישמש להארכת טווח הפעולה של הזרוע הרובוטית של התחנה, והביאו אותו עמם אל תוך התחנה.

יום טיסה תשיעי ועשירי

ביום התשיעי האסטרונאוטים ענו לשאלות תלמידי בתי ספר המשתתפים בתוכנית העשרה של נאס"א. בנוסף, השתמשו בזרוע הרובוטית של התחנה כדי להעביר את הסוללות שהוסרו מן התחנה ביום הקודם, אל תא המטען של המעבורת. שאר היום הוקדש להכנות לקראת עזיבת התחנה ביום המחרת.

למחרת בשעה 11:22 בבוקר שעון קיץ מזרח ארצות הברית, נפרדה המעבורת מן התחנה, הקיפה את התחנה כדי לצלם אותה מבחוץ, והחלה במסעה אל הקרקע. בנוסף, התראיין הצוות לאמצעי התקשורת.

יום טיסה אחד עשר ושנים עשר

ביום האחד עשר ביצעו האסטרונאוטים סריקות שגרתיות של מגן החום, למקרה שנפגע ממיקרו-מטאוריטים או אשפת חלל בזמן שהמעבורת עגנה בתחנת החלל. כמו כן, הם התראיינו לאמצעי התקשורת, ובפרט לסטיבן קולבר, מגיש הקולבר ריפור. קולבר ביקש מן הצוות טיפים על החיים בחלל. האסטרונאוט פייר סלרס הציע לקולבר לעשות מחית מן האוכל הכי פחות חביב עליו, להכניס אותה לשקית, לחמם אותה, ולסחוט אותה, בתור ארוחת צהריים. בנוסף, המליץ לו להתאמן בנפילה חופשית. תחילה מן הספה, ואחר כך מגג הבניין. לאור הסיום הקרב של תוכנית מעבורות החלל, שאל קולבר אם האסטרונאוטים מחפשים עבודה חדשה. הטייס טוני אנטונלי ענה לו שהוא כבר מחפש קורסים לנהיגת משאית במכללה הקהילתית. בשלב מסוים אות הווידאו פסק מלפעול, וקולבר אמר שהוא מניח שהחלל עדיין קיים, והם עדיין מרחפים אי שם.

כמו כן, התראיינו לרשת ABC.

היום השנים עשר והאחרון בטיסה היה עמוס למדי. האסטרונאוטים ארזו את חליפות החלל במקומן, בדקו את מדפי ההיגוי של המעבורת, המשמשות אותה בעת הטיסה באטמוספירה, וקיפלו את אנטנת ערוץ ה-Ku, המשמשת לתקשורת וידאו. בסוף היום, נחתה המעבורת בשלום, בהזדמנות הנחיתה הראשונה, במרכז החלל קנדי בפלורידה, בשעה 8:48 בבוקר, שעון קיץ מזרח ארה״ב.

ראו גם

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא STS-132 בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Robert Z. Pearlman,‏ Shuttle Atlantis Flying its Flag for Final Flight, באתר SPACE.com,‏ 12 במאי 2010


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25104796STS-132