OSB

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שולחן משרדי עשוי מפלטות OSB

OSB (ראשי תיבות באנגלית של: Oriented Strand Board) הוא סוג של עץ תעשייתי הדומה ללוח שבבית (סיבית), שנוצר על ידי הוספת דבקים ולאחר מכן דחיסה של שכבות של גדילי עץ (פתיתים) תוך שיכוב באוריינטציה מכוונת. הוא הומצא על ידי ארמין אלמנדורף בקליפורניה בשנת 1963.[1] ל-OSB עשוי להיות משטח מחוספס ומגוון עם רצועות בודדות בסביבות 2.5 על 1.5 ס"מ שוכבים בצורה לא אחידה זה על פני זה, ומיוצרים במגוון סוגים ועוביים.

שימושים

OSB משמש לעיתים קרובות בבנייה קלה עם מסגרת פלדה.

OSB הוא חומר בעל תכונות מכניות טובות ההופכות אותו למתאים במיוחד ליישומים נושאי עומס בבנייה.[2] הוא פופולרי יותר מדיקט, ותופס 66% משוק הפאנלים המבניים.[3] השימושים הנפוצים ביותר הם ככיסוי בקירות, ריצוף וסיפון גג. עבור יישומי קירות חיצוניים, פנלים זמינים עם שכבת מחסום קרינה בצד אחד המקלה על ההתקנה ומגבירה את ביצועי האנרגיה של מעטפת הבניין . OSB משמש גם בייצור רהיטים.

ייצור

OSB בייצור לפני לחיצה במכבש תרמי

לוח גדיל מכוון מיוצר במחצלות רחבות משכבות בכיוון צולב של רצועות עץ דקות ומלבניות דחוסות ולבודות יחד עם שעווה ושרף סינתטי.

סוגי השרפים הדביקים בהם נעשה שימוש כוללים: אוריאה-פורמלדהיד (OSB סוג 1, לא מבני, לא עמיד למים); דבק מבוסס איזוציאנאט (או מבוסס PMDI על בסיס פולי-מתילן דיפניל דיאיזוציאנט) באזורים פנימיים עם דבק מלמין - אוריאה-פורמלדהיד או פנול פורמלדהיד שרף על פני השטח (OSB סוג 2, מבני, עמיד במים בשטח הפנים), שרף פנול פורמלדהיד לכל אורכו (OSB סוגים 3 ו-4, מבניים, לשימוש בסביבות לחות ובחוץ).[4]

השכבות נוצרות על ידי גריסת העץ לרצועות, אותן מנפות ולאחר מכן מכוונות על גבי חגורה או חוטים. המחצלת עשויה בקו יוצר. פסי עץ בשכבות החיצוניות מיושרות לציר החוזק של הפאנל, בעוד שכבות פנימיות מאונכות. מספר השכבות המונחות נקבע בחלקו על ידי עובי הלוח, אך מוגבל על ידי הציוד המותקן באתר הייצור. שכבות בודדות יכולות גם להשתנות בעובי כדי לתת עובי פאנל מוגמר שונה (בדרך כלל, שכבה של 15 ס"מ תפיק פאנל בעובי של 15 מ"מ. המחצלת מונחת במכבש תרמי כדי לדחוס את הפתיתים ולקשר אותם על ידי הפעלת חום ואשפרה של השרף שצף על הפתיתים. לוחות בודדים נחתכים לאחר מכן מהמחצלות לגדלים מוגמרים. רוב ה-OSB בעולם מיוצר בארצות הברית ובקנדה במתקני ייצור גדולים.

מוצרים קשורים

חומרים אחרים מלבד עץ שימשו לייצור מוצרים דומים ל-OSB. לוח קש מבני מכוון הוא לוח מהונדס שנעשה על ידי פיצול קש ונוצר על ידי הוספת דבקי P-MDI ולאחר מכן דחיסה חמה של שכבות קש בכיוונים ספציפיים.[5] ניתן להכין לוח סטרנד גם מבאגאס (bagasse).

הפקה

בשנת 2005, הייצור הקנדי היה 10,500,000 מטרים רבועים, מתוכם 8,780,000 לייצוא, כמעט כל הכמות יוצאה לארצות הברית.[6] בשנת 2014, רומניה הפכה למדינה המייצאת OSB הגדולה באירופה, עם 28% מהיצוא לרוסיה ו-16% לאוקראינה.[7]

תכונות

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
OSB, צילום תקריב של פינה

התאמות לתהליך הייצור יכולות להשפיע על עובי, גודל לוח, חוזק וקשיחות. ללוחות OSB אין רווחים או חללים פנימיים, והם יכולים להיות עמידים במים, למרות שהם דורשים ממברנות נוספות כדי להשיג אטימות למים ואינם מומלצים לשימוש חיצוני. למוצר המוגמר יש מאפיינים דומים לדיקט, אך הוא אחיד וזול יותר.[8] כאשר נבדק עד כישלון, ל-OSB יכולת נשיאת עומס גדולה יותר מאשר לוחות עץ חתוכים.[9] הוא החליף דיקט בסביבות רבות, במיוחד בשוק הפאנלים המבניים בצפון אמריקה.

בעוד ל-OSB אין גרגר רציף כמו עץ טבעי, יש לו ציר שלאורכו החוזק שלו הוא הגדול ביותר. ניתן לראות זאת על ידי התבוננות ביישור שבבי העץ על פני השטח.

ניתן לחתוך ולהתקין את כל לוחות השימוש המבניים על בסיס עץ עם אותם סוגי ציוד כמו לעץ מלא.

בריאות ובטיחות

השרפים המשמשים ליצירת OSB העלו שאלות בנוגע לפוטנציאל של OSB לפלוט תרכובות אורגניות נדיפות כגון פורמלדהיד. אוריאה-פורמלדהיד הוא רעיל יותר ויש להימנע ממנו בשימוש ביתי. מוצרי פנול-פורמלדהיד נחשבים נטולי סיכון יחסית. כמה סוגים חדשים יותר של OSB, מה שנקרא לוחות OSB "הדור החדש", משתמשים בשרף איזוציאנאט שאינם מכילים פורמלדהיד ונחשבים בלתי נדיפים כאשר הם מתייבשים.[10] קבוצות סחר בתעשייה טוענות שפליטת פורמלדהיד מ-OSB בצפון אמריקה היא "זניחה או לא קיימת".[11]

חלק מהיצרנים מטפלים בשבבי העץ עם תרכובות שונות של בוראט שהן רעילות לטרמיטים, חיפושיות, עובשים ופטריות, אך לא ליונקים במינונים מיושמים.

סוגים

חמש דרגות של OSB מוגדרות ב-EN 300 במונחים של ביצועים מכניים ועמידות יחסית ללחות:[2]

  • OSB/0 - ללא תוספת פורמלדהיד
  • OSB/1 - לוחות ולוחות למטרות כלליות לאביזרים פנימיים (כולל רהיטים) לשימוש בתנאי יובש
  • OSB/2 – לוחות נושאי עומס לשימוש בתנאי יובש
  • OSB/3 – לוחות נושאי עומס לשימוש בתנאי לחות
  • OSB/4 – לוחות נושאי עומס כבדים לשימוש בתנאי לחות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא OSB בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Dokument US000003164511A" (PDF). DEPATISnet. Deutsches Patent- und Markenamt. נבדק ב-2 במאי 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ 2.0 2.1 "Technical Information". Osb-info.org. נבדק ב-2016-05-02.
  3. ^ Marotte, Bertrand (19 ביולי 2016). "Toronto's Norbord riding the rising wave of OSB sales". The Globe and Mail. נבדק ב-20 בספטמבר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ Oldhand, Tony (25 אפר' 2017), "Types of Glue Used in OSB", sciencing.com {{citation}}: (עזרה)
  5. ^ Han, Guangping, Cheng, Wanli, Manning, Mark, and Eloy, Pierre (2012). "Performance of zinc Borate Treated Oriented Structural Straw Board against Mold Fungi, Decay Fungi, and Termites - A preliminary trial" (PDF). BioResources. 7: 2986–2995.{{cite journal}}: תחזוקה - ציטוט: multiple names: authors list (link)
  6. ^ "Review of the Canadian structural panel market". Fordaq.com. 24 באוגוסט 2006. נבדק ב-2016-05-02. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ "Romania has become the largest OSB exporting country in the EU". Fordaq. Fordaq S.A. 7 באפריל 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  8. ^ "UMass Amherst: Building and Construction Technology » Choosing Between Oriented Strandboard and Plywood". Umass.edu. 2015-09-04. נבדק ב-2016-05-02.
  9. ^ Chaya Kurtz (2010-05-12). "Experts Talk About Engineered Wood - Articles". Networx.com. נבדק ב-2016-05-02.
  10. ^ MacLeod, Ian. "I'm concerned about toxic offgassing from OSB subflooring and roofing". Green home guide. נבדק ב-2015-11-14.
  11. ^ "Oriented Strand Board Educational Bulletin, Frequently Asked Questions" (PDF). OSBGuide. TECOTested.com. נבדק ב-2 במאי 2016. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33189633OSB