Allgemeine Zeitung des Judentums
Allgemeine Zeitung des Judentums (בראשי תיבות: A.Z.J; אַלגֶמַיינֶה צַייטוּנג דֶס יוּדֶנטוּמס, מילולית: "עיתונה הכללי של היהדות") היה כתב עת יהודי-גרמני שהוקדש לנושאים מעולמה של היהדות, בדגש על ענייניה של יהדות גרמניה. כתב העת יצא לאור ברציפות בין השנים 1837–1922. העיתון תפס את מקום "שולמית", שהחליף בשעתו את "המאסף".
עורכו הראשי ומייסדו היה לודוויג פיליפסון, מנהיג רפורמי חשוב ופעיל ציבור.
היסטוריה
כתב העת נוסד בשנת 1837 בלייפציג, ובהמשך הודפס בברלין. הגיליון הראשון הודפס ב-2 במאי 1837, ומטרתו המוצהרת הייתה לקדם את הידע ההיסטורי של היהודים אודות עמם. אך עסק באופן שוטף גם ביתר תחומי העניים של יהודי גרמניה: פוליטיקה, דת, ספרות יהודית וכללית, היסטוריה ופילולוגיה. לכתב העת צורף מעת לעת מוסף ספרותי. ב-1839 הפך כתב העת לשבועון.
בעת הקמת כתב העת הושם דגש על עיתונות בלתי-תלויה, ולכן לא נעזרו העורכים בתמיכה או סבסוד של כל גוף יהודי רשמי. כתב העת הופץ בכל רחבי אירופה היהודית.
לאחר פטירת העורך הראשון לודוויג פיליפסון, ערך את כתב העת גוסטב קרפלס[1] (החל מ-1890). מו"ל העיתון בתקופת קרפלס היה איל העיתונות היהודי רודולף מוסה.
בשנותיו הראשונות של כתב העת השתתפו בכתיבת מאמרים בו, חוקרים מן השורה הראשונה, כמו: גבריאל ריסר, אליקים כרמולי, שד"ל, לאופולד צונץ, יהודה ליב דוקעס, יוליוס פירסט, לאופולד לעף, פרנץ דליטש, אדולף ילינק, אברהם גייגר ויצחק מרדכי יוסט.
בשנים מאוחרות נקרא כתב העת: "עיתון ה-CV: ביטאון האגודה המרכזית של אזרחים גרמנים בני הדת היהודית"[2].
קישורים חיצוניים
- איזידור זינגר, "Allgemeine Zeitung des Judentums", במהדורת 1901–1906 של האנציקלופדיה היהודית (באנגלית)
- כל גיליונות כתב העת, סרוקים בארכיב אוניברסיטת פרנקפורט
הערות שוליים
27969129Allgemeine Zeitung des Judentums