תרשים לבדיקת ראייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תרשים לבדיקת ראייה עם אותיות עבריות
תרשים יפני לבדיקת ראייה

תרשים לבדיקת ראייה הוא תרשים המשמש למדידת חדות הראייה. תרשימים לבדיקת ראייה נמצאים בשימוש של אנשי מקצוע בתחום הבריאות, כמו אופטומטריסטים, רופאים או אחיות, כדי לבדוק אנשים עם לקויי ראייה או אנשים עם חשד ללקויי ראייה. רופאי עיניים, משתמשים בתרשימים לבדיקת ראייה כדי לפקח על חדות הראייה של מטופליהם בתגובה לטיפולים שונים כמו תרופות או ניתוחים.

במהלך הבדיקה, התרשים ממוקם במרחק סטנדרטי מהנבדק. הנבדק מתבקש לזהות את הסמלים המופיעים בתרשים, החל מהסמלים הגדולים ביותר ועד הקטנים ביותר שהוא מסוגל לזהות. חדות הראייה נקבעת על פי הסמלים הקטנים ביותר שהנבדק מצליח לזהות.

תהליך הבדיקה

תרשים לבדיקת ראייה עם אותיות לועזיות, אשר מציין את המרחק הסטנדרטי ואת חדות הראייה עבור כל שורה של התרשים

בתרשימי בדיקת הראייה מוצגות מספר שורות של סמלים סטנדרטיים לבדיקת ראייה. הסמלים המשתמשים לבדיקת הראייה יכולים להיות אותיות, ספרות או צורות גאומטריות. כל שורה בתרשים מציגה סמלים בגודל שונה. בדרך כלל הסמלים הגדולים ביותר נמצאים בשורה העליונה והם הולכים וקטנים בהדרגה עד לתחתית התרשים.

לפני הבדיקה הנבדק מתבקש להסיר עזרי ראייה כמו משקפיים או עדשות מגע. את הבדיקה אפשר לבצע בישיבה או בעמידה, כאשר הנבדק מוצב במרחק סטנדרטי מתרשים הבדיקה. במהלך הבדיקה, הנבדק מתבקש לזהות את הסמלים המופיעים בתרשים, החל מהסמלים הגדולים ביותר ועד הקטנים ביותר שהוא מסוגל לזהות. חדות הראייה של הנבדק נקבעת על פי הסמלים הקטנים ביותר שהנבדק מצליח לזהות.

כל אחת מהעיניים נבדקת בנפרד, כאשר העין השנייה מכוסה. ניתן לכסות את העין שלא נבדקת באמצעות כף היד של הנבדק, פיסת נייר או כל כיסוי אטום אחר.

לאדם המשתמש בעזרי ראייה כמו משקפיים או עדשות, ניתן לעשות בדיקה נוספת עם עזרי הראייה כדי לוודא שהם אכן מתקנים את חדות הראייה שלו למצב התקין.

אפשרויות חלופיות

ישנן חלופות מבוססות מחשב לתרשים בדיקת הראייה, אך הן לא היו נפוצות במיוחד לפני שהטלפונים החכמים עם רזולוציית תצוגה גבוהה ו- DPI נכנסו לשימוש נרחב. לתרשימים ממוחשבים לבדיקת הראייה יש מספר יתרונות פוטנציאליים, כמו למשל: מדידה מדויקת יותר וצמצום הטיה של הבודק.

במקרים שבהם ילדים צעירים מתקשים לשתף פעולה עם בדיקת הראייה, הבודק יכול להעריך את חדות הראייה באמצעות תשאול ההורים. למשל, האם הילד נוטה להחזיק חפצים קרוב לפנים כדי להתמקד בהם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תרשים לבדיקת ראייה בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26456761תרשים לבדיקת ראייה