תפוחון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןתפוחון
Pomacea canaliculata 001.pngPomacea canaliculata 01.JPG
איור וקונכייה של Pomacea canaliculata
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: רכיכות
מחלקה: חלזונות
תת־מחלקה: חלזונות מפותחים
(לשעבר בקדם-זימאים)
משפחה: Ampullariidae
סוג: תפוחון
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Pomacea
קונכיות של תפוחונים מהמין Pomacea dolioides.

תפוחון (שם מדעי: Pomacea) הוא סוג טקסונומי של חילזון ממשפחת Ampullariidae ותת-מחלקת קדם-זימאים החי במים מתוקים. שמו המדעי נגזר מהמילה תפוח, וגם בעברית ובאנגלית הוא מכונה "חילזון תפוח" ו-Apple Snail (בהתאמה). התפוחון מהווה מין פולש מזיק מאד במדינות רבות בעולם, ובין השאר אסור ייבואו לאירופה, הן באופן ישיר והן באופן עקיף ביחד עם תוצרת חקלאית, שנבדקת כדי לוודא שהיא לא מכילה את התפוחון.

לתפוחון קונכייה כדורית תפוחה וגדולה ובה בין 3 ל-4 וקצת פיתולים. על רגלו ישנו סוגר (operculum) שמכסה את פתח הקונכייה כאשר התפוחון נכנס פנימה לתוכה. הקונכייה גדולה וקוטרה נע בין 5 ל-8 סנטימטר. הקונכייה צבעונית וניתן למצוא קונכיות בגווני חום, צהוב, אדום, ירוק וכחול-סגול.

מוצאו מאמריקה הטרופית ובעיקר אמריקה הדרומית. הוא חי במים מתוקים ואוכל בתיאבון רב צמחיית ביצה וצמחי מים. בשל יכולתו לחסל כמות רבה של צמחייה הוא נחשב לסיכון אקולוגי. הוא הובא למקומות רבים ברחבי העולם, הן כחיית מחמד והן כחילזון למאכל. ברוב המקומות אליהם יובא פרטים הצליחו לברוח מהשבי ולהתרבות בבר, ולהפוך למין פולש הפוגע במערכת האקולוגית ומסכן את קיומה. התפוחון הוא גם מזיק גדול לחקלאות, בייחוד חקלאות לצמחי מים כמו אורז. הוא מזיק הן בגלל שהוא אוכל צמחים רבים והן בגלל שהימצאותו במשלוח תוצרת חקלאית גורמת לפסילת כל המשלוח לייצוא ומחייבת את השמדתו. מבין המינים הפולשים הנפוצים מהסוג תפוחון נמנים Pomacea canaliculata ו-Pomacea bridgesii. פליטי תרבות מהסוג תפוחון נתגלו גם בישראל.

התפוחון מטיל את ביציו בתטולה ורודה בצמחים שנמצאים מעל המים על מנת להגן עליהם מטורפים החיים במקווי מים כגון דו-חיים ודגים.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תפוחון בוויקישיתוף
P Elephant.png ערך זה הוא קצרמר בנושא בעלי חיים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0