תנועת הצופים: ארגונים בין-לאומיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תנועת הצופים (Scout Movement), נוסדה בשנת 1907 על ידי באדן פאואל בלונדון, בירת בריטניה. מאז התפשטה התנועה והפכה להיות תנועת הנוער הגדולה בעולם, וכיום קיימות בעולם לפחות 520 תנועות צופים לאומיות או אזוריות. רובן חשו צורך ליצור ארגוני צופיות בינלאומיים כדי לקבוע סטנדרטים לצופיות ולתאם פעילויות בין התנועות השונות. כתוצאה מכך הוקמו שישה ארגוני צופיות בינלאומיים שמשרתים 437 מהתנועות הלאומיות בעולם. שני הארגונים הגדולים ביותר מורכבים מ-362 תנועות לאומיות חברות, שכוללות את הרוב הגדול של הצופים בעולם. ארבעה ארגונים בינלאומיים אחרים כוללים כ75 תנועות (רובן קטנות), וישנן לפחות 83 תנועות קטנות נוספות (רובן גרמניות) שנשארות עצמאיות ואינן חברות באף תנועה בינלאומית.

כיום התמונה שמצטיירת מן הצופיות בעולם היא די מורכבת בגלל אובדן ההבחנה הישנה בין תנועת הצופים לבנים ותנועת הצופים לבנות. באדן-פאוול ייסד את שתי התנועות, אך היו קבוצות מעורבות כבר מההתחלה. מאז 1970 לערך, הנטייה לעבר צופיות מעורבת גדלה, והיום צופיות מעורבת מקובלת במדינות רבות. שינוי זה יצר קשיים לשני ארגוני הצופיות הבינלאומיים הגדולים ביותר: "הארגון העולמי של תנועת הצופים" (WOSM-World Organization of the Scout Movement), שבעבר ייצג רק תנועות לבנים, ו"האגודה העולמית של מדריכות בנות וצופות בנות" (WAGGGS-World Association of Girl Guides and Girl Scouts), שבעבר ייצגה רק תנועות לבנות. כיום, WOSM מחשיב למעלה ממיליון בנות כחברות הארגון, ושינה את הצהרת המטרות שלו כדי לייצג יעדים ל"אנשים צעירים" במקום ל"בנים וגברים צעירים". WAGGGS עדיין מציגה את יעדיה במונחים של "בנות ונשים צעירות", אף על פי שהיא מחשיבה מספר קטן של בנים וגברים צעירים כחברי האגודה (11,000 לערך). WOSM ו-WAGGGS דנו בעבר בדרכים של התמזגות, אבל תהליך זה צפוי לקחת שנים רבות (שאר ארבעת הארגונים הבינלאומיים הם כולם מעורבים).

התנועות שמעדיפות לא להשתייך ל-WOSM או ל-WAGGGS נוטות לעשות זאת מהסיבות הבאות:

  • חלקן מאמינות ש-WOSM והתנועות הלאומיות שלו סטו מתפישתו של באדן-פאוול את הצופיות.
  • חלקן מתנגדות למדיניות ה"תנועה-לאומית-אחת-למדינה" של WOSM (המכריחה תנועות צופיות לאומיות רבות מאותה מדינה להתמזג או ליצור "התאחדות מטרייה" שתייצג אותן ב-WOSM).
  • חלקן שואפות לממש את ספרו של באדן-פאוול "צופיות לבנים" ואת תוכניתו ומדיו המקוריים מ-1908 במידה הרבה ביותר האפשרית, עם השינויים המינימליים הנדרשים מהבטיחות המודרנית, ומשיקולים בריאותיים וסביבתיים.
  • חלקן קשורות באופן עמוק לכנסייה, וחלקן מחזיקות במדיניות של קבלת נוצרים בלבד.

להלן פרטים על ששת ארגוני הצופיות הבינלאומיים (לנוער), מסודרים על פי הגודל.

הארגון העולמי של תנועת הצופים (WOSM)

ערך מורחב – ארגון הצופים העולמי
הארגון העולמי של תנועת הצופים

WOSM נוסד ב-1922, 207 תנועות חברות ב-162 מדינות, 28 מיליון חברים.

WOSM היושב בז'נבה שבשווייץ, מייצג את הרוב המכריע של צופי הבנים בעולם, וכמעט 13% מצופי הבנות. ישנן 197 תנועות צופים לאומיות בWOSM, ובנוסף 20 "התאחדויות מטריה" (מאחר ש-WOSM מכירה רק בתנועת צופים אחת בכל מדינה, מדינות בעלות מספר תנועות הצופים המבקשות להצטרף ל-WOSM חייבות ליצור ולממן "התאחדות מטריה" לאומית שתייצג אותן ב-WOSM). התנועות הלאומיות ב-WOSM נמצאות ב-153 מדינות (פלוס הרשות הפלסטינית), ובנוסף ישנן 3 תנועות עם שלוחות ב-8 מדינות נוספות.

החל מ-1908, תוכניות צופים במדינות מחוץ לאנגליה שאבו השראה וביקשו הדרכה מהמטה של באדן-פאוול בלונדון. אבל ככל שהצופיות נפוצה והתפתחה, הצורך לארגון מטרייה בינלאומי הפך להיות גלוי, וב-1922 מספר תנועות צופים לאומיות יצרו את WOSM. חלק מהתנועות המעורבות החברות ב-WOSM אפשרו לארגון לייצג את כל חבריהן, וחלקן אפשרו ל-WOSM לייצג רק את החברים הבנים בעוד הן מאפשרות ל-WAGGGS לייצג את החברות הבנות.

חמשת התנועות הגדולות ביותר ב-WOSM (אינדונזיה, תנועת הצופים בארצות הברית, הפיליפינים, הודו ותאילנד) כוללות 81% מכלל החברים בארגון.

"התאחדות הצופים והצופות בישראל", המאגדת את כל תנועות הצופים בישראל, חברה ב-WOSM.

כיום יו"ר "ועד הצופים העולמי", הגוף המנהל של WOSM, הוא הרמן הוי מהונג קונג. מזכ"ל WOSM הוא ד"ר אדוארדו מיסוני מאיטליה.

האגודה העולמית של מדריכות בנות וצופות בנות (WAGGGS)

האגודה העולמית של מדריכות בנות וצופות בנות
ערך מורחב – אגודת המדריכות והצופות העולמית

WAGGGS נוסדה ב-1928, 201 תנועות חברות ב-145 מדינות ו-3 טריטוריות, 10 מיליון חברים.

WAGGGS היא המקבילה ל-WOSM של מדריכות וצופות. ממוקמת בלונדון, אנגליה, WAGGGS מייצגת תנועות לבנות בלבד שאינן חברות ב-WOSM, וגם מייצגת את החברות הבנות ב-55 תנועות צופים לאומיות ו"התאחדויות מטריה" שבוחרות להיות חברות גם ב-WOSM וגם ב-WAGGGS. זה אומר, שגברים ונשים באותה תנועה מעורבת יכולים להיות מיוצגים על ידי שני ארגונים בינלאומיים שונים (כמו במקרה של התאחדות הצופים והצופות בישראל). בנוסף, WAGGGS מונה כ-11,000 בנים וגברים צעירים בקרב 9 מיליון חבריה הצעירים (לערך), למרות יעדה המוצהר להיות ארגון המתמקד ב"צרכים של בנות ונשים צעירות".

חמש התנועות הגדולות ביותר ב-WAGGGS (תנועת הצופים בארצות הברית, הפיליפינים, הודו, אנגליה וקנדה) כוללות 76% מכלל החברות באגודה.

WOSM ו-WAGGGS אינם קשורים בדרך כלשהי, אך הם משתפים פעולה בנושאים בעלי אינטרס משותף. למרות החיכוך כתוצאה מהנטייה כלפי צופיות מעורבת, WOSM ו-WAGGGS ערכו פגישות בהן דנו באפשרות של מיזוג.

WAGGGS מחלקת את העולם לחמישה אזורים ומפעילה ארבעה מרכזים בינלאומיים. הארגון חבר מלא ב European Youth Forum, ועובד בצמוד למועצת אירופה ולאיחוד האירופאי.

התאחדות הצופיות האירופית (FSE)

התאחדות הצופיות האירופית

FSE נוסדה ב-1956, 19 תנועות חברות ב-16 מדינות, כ-70,000 חברים.

ידועה גם בשמות הבאים:

  • l'Union internationale des Guides et Scouts d'Europe‏ (UIGSE), שמשמעותו "האיחוד הבינלאומי של מדריכי וצופי אירופה".
  • European Scout Federation - "התאחדות הצופים האירופאית".

מרכז ההתאחדות ממוקם בצרפת. FSE הוקמה ב-1956 על ידי קבוצה של מנהיגי נוער נוצרים גרמנים וצרפתים, והיא נותרה נוצרית בלבד.

FSE כוללת בתוכה 19 תנועות חברות מ-15 מדינות אירופאית ומקנדה:

  1. אוסטריה - Katholische Pfadfinderschaft Europas – Österreich - צופי אוסטריה
  2. בלגיה - Guides et Scouts d'Europe - Belgique
  3. בלגיה - Guides et Scouts d'Albanie (קבוצת גולים אלבנית, ממוקמת בבלגיה).
  4. בולגריה - National Scout Organization of Bulgaria "St Georges"
  5. קנדה (קוויבק, ניו ברנזוויק ואונטריו) - Association des Eclaireurs Baden-Powell
  6. קנדה (קוויבק) - Association Evangélique du Scoutisme au Québec
  7. צרפת - Guides et Scouts d'Europe de la Fédération du Scoutisme Européen
  8. גרמניה - Evangelische Pfadfinderschaft Europas
  9. גרמניה- Katholische Pfadfinderschaft Europas
  10. הונגריה - Magyarorszagi Europai Cserkeszek,
  11. איטליה - Guides e Scouts d'Europa Cattolici
  12. לטביה - Eiropas Katolu Skauti
  13. ליטא - Lietuvos Nacionaline Europos Skautu Asociacija
  14. לוקסמבורג - Guides et Scouts Européens du Luxembourg
  15. פולין - Stowarzyszenie Harcerstwa Katolickiego
  16. פורטוגל - Associação das Guias e Escoteiros da Europa (חברה לשעבר ב-CES)
  17. רומניה - Cercetasii Crestini Români din FSE
  18. ספרד - Guias y Scouts de Europa
  19. שווייץ - Schweizerische Pfadfinderschaft Europas (גרמנית)

הקונפדרציה האירופית לצופיות (CES)

הקונפדרציה האירופית לצופיות

CES נוסדה ב-1978, 16 תנועות חברות ב-7 מדינות.

ידועה באנגלית כ"קונפדרציית הצופים האירופאיים", CES נוצרה בבריסל, בלגיה, ב-1978, ומושבה בצרפת. חבריה מדגישים את "הממד האירופאי" של הקונפדרציה ואת זה שהם מספקים "צופיות אותנטית לפי באדן-פאוול". נדמה שישנה חפיפה ניכרת בין CES ל-FSE.

CES מאגדת 15 תנועות חברות ו"התאחדות מטריה" אחת, ב-7 מדינות אירופאיות:

  1. בלגיה - Europe et Scoutisme
  2. צרפת - Fédération Française de Scoutisme
  3. גרמניה - Bund Europäischer Pfadfinder
  4. איטליה - Federazione Scautistica Italiana. "התאחדות מטריה" של 8 תנועות איטלקיות
  5. איטליה - Associazione Scautistica Cattolica Italiana
  6. הולנד - FSE Federatie Scouting Europa Nederland
  7. ספרד - Confederación Española de Federaciones y Asociaciones Scouts
  8. בריטניה - FSE European Scout Federation (תנועה בריטית)

ההתאחדות העולמית של צופים עצמאיים (WFIS)

WFIS; נוסדה ב-1996, 37 תנועות חברות ב-18 מדינות, ככל הנראה סביבות 30,000 חברים.

ההתאחדות העולמית של צופים עצמאיים (WFIS) נוצרה בלאובך שבגרמניה, ב-1996 על ידי לאורי דרינג (Lawrie Dring), סייר בריטי מטעם אגודת צופי באדן-פאוול העצמאיים (BPSA).‏ BPSA, שמושבה בבריטניה, נוסדה ב-1970, והיא ככל הנראה הגדולה ביותר מבין תנועות הצופיות העצמאיות הללו. BPSA נוצרה, לפחות באופן חלקי, בתגובה ל"דוח הקבוצה המתקדם" של תנועת הצופים הבריטית, שפורסם ב-1966. מחקר זה הוביל שינויים מהותיים בצופיות הבריטית שגרמו לכמה צופים וסיירים בריטיים לחפש אלטרנטיבות שהם הרגישו שהן יותר קרובות לתוכנית המקורית של באדן-פאוול.

WFIS פתוחה לכל תנועת צופיות שאינה קשורה לאיזשהו ארגון בינלאומי אחר. WFIS דורשת שהתנועות החברות "ינהגו על פי, וישתמשו, בתוכנית, המסורות, המדים, המורלים, האתיקות והמבנה המקוריים של באדן-פאוול כפי שהם מפורטים ב'צופיות לבנים'", עם שינויים רק מ"סיבות בריאותיות, סביבתיות, עזרה-ראשונה ובטיחות".

על אף שיש מידע מסוים הטוען שב-WFIS חברות 49 תנועות ב-27 מדינות,[דרוש מקור] מחקר הצליח למצוא עדויות רק ל-37 תנועות ב-18 מדינות.[דרוש מקור]

מסדר הצופים העולמיים (OWS)

מסדר הצופים העולמיים

OWS נוסד ב-1911 והתחיל פעילות מחודשת ב-1991. יש בו שלוש תנועות חברות, בשלוש מדינות.

ב-1909, קבוצת שבטים פרשה מתנועת הצופים הבנים של באדן-פאוול והקימה את "הצופים הבנים הבריטיים" (British Boy Scouts-BBS), כנראה עקב חשש שתנועתו של באדן-פאוול רשמית ומיליטריסטית מדי. כשחלק מהשבטים הפכו להיות מעורבים, מחאה ציבורית גרמה להם להתפצל-חלקית ל-BBS ול-British Girl Scouts‏ (BGS). תנועת ה-BBS\BGS התפשטה במהירה למדינות חבר העמים הבריטי. כתוצאה מכך, ב-1911, חברים ב-BBS שהונהגו על ידי סר פרנסיס ונה (בכיר לשעבר בתנועת הצופים הבנים של באדן-פאוול) ארגנו את מסדר הצופים העולמיים. למסדר הייתה הצלחה ראשונית, אך לאחר מכן הוא התרסק ברובו לאחר שמייסדו ומממנו העיקרי הכריז על פשיטת-רגל ב-1912. המסדר נעלם ברובו במשך כמעט 80 שנים, עד שחודש בתחילת 1991.

חוקת המסדר דורשת מכל החברים "להדגים בעזרת הוראה ודוגמה מהחיים את האמונה הנוצרית". מסדר הצופים העולמיים, היושב באנגליה, כולל בתוכו 3 תנועות ב-3 מדינות:

  1. אוסטרליה - Scouts of Australia (נוסד ב-1986)
  2. אנגליה - British Boy Scouts‏ (BBS),‏ British Girl Scouts‏ (BGS). שתי התנועות קשורות זו בזו בשבטים מעורבים, בהם הבנים שייכים ל-BBS והבנות ל-BGS.

ייתכן שישנן מספר קבוצות בקנדה הקשורות ל-BBS.[דרוש מקור]

צופיות מחולקת וצופיות לא-מזדהה

בעוד שלרוב המדינות יש שתיים או שלוש תנועות או התאחדויות צופיות המאגדות את הצופים במדינה, ישנן שש מדינות שבהן הצופיות מחולקת להפליא, וחלק מהתנועות לא חברות באף ארגון בינלאומי. תנועות אלה זכו לכינוי "צופיות מחולקת" (Fragmented Scouting) או "צופיות לא-מזדהה" (Non-Aligned Scouting):

  1. גרמניה - 40 תנועות (ובנוסף עשרות קבוצות בודדות עצמאיות ולא-מסונפות)
  2. לבנון - 28 תנועות
  3. ספרד - 24 תנועות
  4. איטליה - 20 תנועות
  5. קנדה - 15 תנועות
  6. צרפת - 15 תנועות.

כיום קיימות בעולם כ-480 תנועות צופים לאומיות עם "חברי נוער", ועוד 20 "התאחדויות מטרייה" המאגדות תנועות כאלה, ולהן עצמן אין "חברי נוער". בסך הכל קיימים 520 ארגוני צופיות ב-165 מדינות. 4 התאחדויות ו-52 תנועות משתייכות גם ל-WOSM וגם ל-WAGGGS.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תנועת הצופים: ארגונים בין-לאומיים27505271