תל"י (חברת תמלוגים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:חברה מסחרית

שימוש בפרמטרים מיושנים [ אנשי מפתח ]

תל"י
נתונים כלליים
סוג שמירת זכויות יוצרים
מייסדים אורי ענבר
אבי שמש
תקופת הפעילות 2000–הווה (כ־24 שנים)
משרד ראשי תל אביב-יפו
ענפי תעשייה קולנוע ישראלי
טלוויזיה בישראל
מנכ"ל אופירה לובניצקי-ספוז'ניק
אנשי מפתח אבנר ברנהיימר - יו"ר הדירקטוריון
נועה רוטמן
ליאור כפיר רפאל
דוקי דרור
שירילי דשא
עובדים 10
 
www.tali-rights.co.il

תל"י, חברת התמלוגים של יוצרי הקולנוע והטלוויזיה בישראל בע"מ (הידועה גם כ"תלי", ללא גרשיים) היא חברת התמלוגים של התסריטאים והבמאים בישראל.

תל"י מייצגת את ציבור היוצרים האורקוליים הישראליים במסגרת חברותה בארגון הבינלאומי של חברות התמלוגים CISAC, ופועלת לשמירת זכויות חבריה בישראל. ת"לי מייצגת למעלה מ-2000 חברים ומנהלת כ־120,000 יצירות.[1]

היסטוריה

תל"י הוקמה בשנת 2000 על ידי ציבור התסריטאים והבמאים בישראל בהובלתם של התסריטאי אבי שמש (מנכ"ל תל"י עד 2008 ולאחר מכן יו"ר עד 2012) והבמאי אורי ענבר (יו"ר עד 2005), שיזם את המאבק להכרה בבמאי כיוצר. עם הקמתה פעלה תלי משפטית וציבורית לעיגון מעמדו של במאי היצירה האורקולית כיוצר וזאת כמקובל בעולם. במהלך השנים 2004 - 2006 התקבלו כמה פסיקות משפטיות שבהן הוכר הבמאי כאחר מיוצרי היצירה האור קולית.[2] בעקבות זאת החלה תלי בשנת 2006 לגבות דמי רישיון גם עבור השימוש בזכויות הבמאים, ולהעביר לבמאים תמלוגים לראשונה בישראל.

תלי עגנה את הגישה המשפטית ועל פיה הבמאי והתסריטאי משאירים בידם זכות קניינית לגביית התמלוגים, אשר מועברת במלואה לתלי. הגישה הזו באה לידי יישום בסעיף משפטי אשר חברי תלי דואגים להוסיף להסכמים האישיים שלהם ואשר זכה לכינוי "סעיף תלי". הסעיף גובש במשך שנים רבות, תוך משא ומתן והסכמות עם גופי השידור, בהובלת מי שהיה היועץ המשפטי של תלי (בין השנים 2003 -2014), עו"ד אהרן נחומי. הסעיף נתקל בימיו הראשונים בהתנגדות של גורמים שונים, אשר ערערו על עצם הזכות של התסריטאי והבמאי לשמר את זכותם לתמלוגים ודרשו להעביר את כל הזכויות למפיק ולמזמין. המפורסמת והמשמעותית ביניהן הייתה ההתנגדות של חברת HOT, אשר בינה ובין תלי וציבור התסריטאים והבמאים התנהלו מאבקים משפטיים וציבוריים אשר הסתיימו בשנת 2011 בחתימת הסכם בין תלי ולבין הוט.[3][4]

בשנת 2014, עוגנה פעילותה של תלי בחוק הקולנוע (תיקון מס' 4), אשר מאפשר לתסריטאי ולבמאי להעביר זכויות לניהול משותף באופן הגובר על חוק ההגבלים העסקיים, אך בכפיפות לתנאים לפעילות שיקבעו על ידי הרשות להגבלים עסקיים.[1] כמה חודשים לאחר מכן אישר בית הדין להגבלים עסקיים את תנאי הפעילות של תלי, אשר התקבלו בהסכמה בין תלי לבין הרשות להגבלים עסקיים.

באפריל 2019 אימץ בית המשפט העליון את החלטות בית המשפט המחוזי וקבע כי תלי תהיה זכאית לקבל שליש מהתמלוגים שהעבירה הממשלה לאקו"ם החל משנת 1997, וזאת על רקע "חוק הקלטת הריקה" שנחקק ב-1996, שבו החליטה הממשלה לפצות את בעלי זכויות היוצרים ואת המבצעים בגין הפגיעה בהכנסותיהם ובזכויותיהם בשל השימושים הפרטיים ביצירות.[5][6]

פעילות

תל"י גובה דמי רישיון בעבור השימוש ביצירות חבריה בתחומי מדינת ישראל וזאת בכל הנוגע לזכויות השידור, ההעמדה לרשות הציבור, הביצוע הפומבי וההשכרה ומחלקת אותם בין המיוצגים בהתאם למפתח חלוקה שנקבע על ידי בעלי הזכויות עצמם. תל"י היא חברה בע"מ בבעלות התסריטאים והבמאים בעלי הזכויות המיוצגות בה והחברות בה איננה כרוכה בתשלום דמי חבר. פעילותה של תל"י ממומנת כאחוז מדמי הרישיון אשר מאושר בכל שנה על ידי הדירקטוריון.

בדירקטוריון תל"י מכהנים שלושה תסריטאים ושלושה במאים הנבחרים בבחירות פתוחות על ידי כל היוצרים החברים בארגון, ואיתם מכהנים גם שלושה דירקטורים מן הציבור האמונים על התחומים בהם עוסקת החברה.

לכל חבר תל"י יש חופש החלטה מוחלט אם יעביר או לא יעביר את זכויותיו לניהולה של החברה, אך משהעבירן וירצה להחזירן לניהולו העצמי יצטרך לעמוד בתנאי שהעמיד בית הדין להגבלים עסקיים.

לתל"י הסכמי רישיון עם המשתמשים השונים - גופי שידור מסחריים (כגון HOT,‏ yes), ערוצים ציבוריים ורב-ערוציים (כגון קשת 12, רשת 13, כאן 11, ערוץ 24), שירותי טלוויזיה אינטרנטית בישראל (ישראלים ובינלאומיים) (כגון סלקום tv,‏ STINGTV), אתרי אינטרנט המציעים לציבור מהרפרטואר המיוצג (כגון Ynet,‏ וואלה! NEWS,‏ YouTube[7]) חברות סלולר, רשויות מקומיות ועוד משתמשים הנהנים מהשימוש ברפרטואר.

מטרות החברה

  • הסדרת זכויות היוצר לתמלוגים באמצעות הנפקת רישיון שימוש למשתמשים על ידי מתן "רישיונות שמיכה" לגופים השונים.
  • לפעול לכיבוד הזכות של תסריטאים ובמאים לקבלת תמלוגים בגין שימוש ביצירותיהם על ידי כל הגורמים המשדרים, הגורמים הציבוריים, תעשיית הקולנוע והטלוויזיה והמחוקק.
  • חלוקת התמלוגים באופן שקוף, לאור פרמטרים המקובלים בעולם שיתקבלו תוך דיון פנימי פתוח וממצה.
  • חלוקת תמלוגים במהירות, ביעילות, בדיוק ובחיסכון מרביים.

רפרטואר מיוצג

תל"י מייצגת יצירות ישראליות טלוויזיוניות וקולנועיות העומדות בהגדרות מסמך הרפרטואר[8] כגון אלה:

  • יצירות דרמטיות, לרבות סרטי קולנוע, דרמות חד-פעמיות וסדרות דרמה.
  • יצירות תיעודיות לרבות סרטים תיעודיים וסרטים תיעודיים-עיתונאיים.
  • יצירות תיעודיות-בידורית לרבות ריאליטי ומצלמה נסתרת.
  • יצירות בידוריות עם יסודות דרמטיים, לרבות מערכונים וסטנד-אפ.
  • תוכניות ילדים הכוללות יסודות דרמטיים.
  • סרטונים מוזיקליים (וידאו קליפים).

מבנה ארגוני

כל יוצר המיוצג על ידי תל"י הוא בעל מניה בחברה והוא חבר בעל זכות הצבעה באספת החברים. אספת החברים בוחרת מתוכה את חברי הדירקטוריון והם בוחרים את שלושת הדירקטורים החיצוניים.

הדירקטוריון קובע את מדיניות החברה ואת יעדיה האסטרטגיים וממנה מנכ"ל האחראי על ביצועם. מנכ"לית תל"י היא גב' אופירה לובניצקי-ספוז'ניק.

בתל"י שלוש מחלקות: מחלקת חברים ותיעוד, מחלקת כספים וחלוקה ומחלקת כלכלה ומע' מידע. מחלקת התיעוד אחראית על קבלת הדיווחים מגופי השידור ועדכון מסד הנתונים של תלי.

בחברה עובדים כעשרה עובדים.

תרשים ארגוני

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26551111תל"י (חברת תמלוגים)