תירס כחול
תירס כחול | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | חד-פסיגיים |
סדרה: | דגנאים |
משפחה: | דגניים |
סוג: | Zea |
מין: | תירס כחול |
שם מדעי | |
Zea mays L ליניאוס |
תירס כחול (שם מדעי: Zea mays L) הוא מין של תירס הגדל במקסיקו ובדרום-מערב ארצות הברית, בעיקר באריזונה ובניו מקסיקו. במקור הוא פותח על ידי ההופי, ונשאר מרכבי מרכזי בתזונתם, ואף התירס משומש לטקסים פולחניים[1]. צבעו של התירס הכחול נובע מנוכחות של אנתוציאנינים בתירס[2] והגוונים שלו נעים מצבע אפור עובשי ועד שחור. בשנות ה-50 של המאה ה-20 זוהו 5 סוגים שונים של תירס כחול, אשר מאופיינים על ידי גובה הצמח, גודל הגרעינים ואורכם, ובצבעם. שמותיהם של זנים אלו נובעים מהמילים בשפות המקום בשביל הגוונים שונים של כחול, שהם כחול "סטנדרטי" ("sakwaqa'o"), כחול כהה ("huruskwapu"), וכחול-אפרפר ("maasiqa'o"). בין הזנים השונים הגדלים באזור דרום-מערב ארצות הברית, כמות האנתוציאנין והפוליפנול משתנה ביחס לזנים, דבר שנותן את הגוונים השונים של הזנים השונים. תירס כחול יש מספר יתרונות תזונתיים על הזנים הצהובים או הלבנים של התירס. הוא מכיל 20 אחוז יותר חלבון ויש לו אינדקס גליקמי נמוך יותר[2]. מהמקמח של התירס הכחול מכינים טורטיות, תערובות פנקייק, לחם תירס, צ'יפס תירס ודגנים.
-
טלאקויו (אנ'), מאכל מקסיקני שמוכן מתירס כחול
-
זנים שונים של תירס, ביניהם התירס הכחול מהסוג הכחול כהה
-
קסדיאות (אנ') העשויות מקמחו של התירס הכחול
-
ופל בלגי מקמח תירס כחול
-
צ'יפס מקמח תירס כחול
הערות שוליים
- ^ Blue Corn, hort.purdue.edu
- ^ 2.0 2.1 "Blue Tortillas May Help Dieters And Diabetics". ScienceDaily (באנגלית). נבדק ב-2017-06-07.