תיק 1270

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תיק 1270 (מכונה בתקשורת גם פרשת גרסטל או פרשת חפץ-גרסטל) הוא חקירה פלילית שניהלה יחידת להב 433 של משטרת ישראל, אשר נחשפה במהלך פברואר 2018. על פי החשד שנחקר בתיק, ניר חפץ, יועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, פעל עם יועץ התקשורת אלי קמיר להביא למינויה של השופטת הילה גרסטל למשרת היועץ המשפטי לממשלה, בתמורה לסגירת תיק מעונות ראש הממשלה, שבו נחשדה בין היתר אשת ראש הממשלה שרה נתניהו. בינואר 2019 נסגר התיק מחוסר תשתית ראייתית לביצוע עבירות[1]. גרסטל עצמה לא נחקרה באזהרה[2].

פרטי התיק

חוקרי המשטרה הגיעו לפרשה במהלך חקירת "תיק 4000".

בסוף שנת 2015 התכנסה ועדת איתור למצוא מחליף ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין שעמד לסיים את תפקידו בפברואר 2016. שני מועמדים בולטים לתפקיד היו מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט, ונציבת הביקורת על הפרקליטות, הילה גרסטל[3].

בתחילת פברואר 2018 שוחח העיתונאי בן כספית עם השופטת הילה גרסטל על ההתמודדות שלה לתפקיד היועמ"ש. במהלך השיחה העלתה גרסטל השגות בעניין הליך המינוי שבסופו התמנה אביחי מנדלבליט ליועמ"ש. גרסטל לא ידעה כי כספית הקליט את השיחה והעביר אותה לידי חוקרי להב 433.[4]

על פי החשד, חפץ וקמיר חששו שמנדלבליט יעמיד לדין את נתניהו או את אשתו ולכן פנו לגרסטל, בהבטחה כי יפעלו לבחירתה ולסילוק תמיכתו של נתניהו ממנדלבליט, בתמורה לסגירת תיק המעונות[5]. לפי טענת הפרקליטות גרסטל סירבה וסיפרה על כך לשופטת בית המשפט העליון דאז (ולימים נשיאת בית המשפט), אסתר חיות, אך השתיים לא דיווחו על כך לרשויות המוסמכות.

חפץ וקמיר הכחישו את הטענות. מטעמו של ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "ניר חפץ מעולם לא הציע את ההצעה ההזויה הזאת בפני ראש הממשלה ורעייתו, הוא מעולם לא נתבקש על ידם להציע הצעה כזאת, ואיננו מאמינים שחפץ אפילו העלה דבר כזה על דעתו"[6]. גם חבר ועדת האיתור לבחירת היועץ המשפטי לממשלה, שר המשפטים לשעבר משה ניסים, אמר כי נתניהו לא העלה באף שלב אפשרות שיעביר את תמיכתו ממנדלבליט[7].

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, מסרה עדות פתוחה לחוקרי המשטרה. לפי חיות, חברתה גרסטל פנתה אליה וסיפרה לה, לאחר שהמועמדות לא הייתה רלוונטית כבר, על כך שמקורב לראש הממשלה בירר אצל אחד מידידיה של גרסטל, מה תהיה עמדתה בנוגע לפרשת המעונות אם תיבחר לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. העיתונאי אמנון אברמוביץ' פרסם שלפי תחקיר שערך, נתניהו איננו אשם בתיק זה[8].

באוקטובר 2018 המליצה המשטרה לסגור את התיק מחוסר תשתית ראייתית לביצוע עבירות[9]. בינואר 2019 הכריעה פרקליטות המדינה באופן דומה, תוך שהיא מציינת כי גרסטל שינתה באופן משמעותי את גרסתה הראשונה בעניין. מקורבי גרסטל טענו בתגובה כי זוהי נקמה על מעשיה בעת ששימשה כנציבת ביקורת הציבור על הפרקליטות[10].

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ תפנית חדה בעלילה: כך נקברה פרשת הצעת השוחד לגרסטל
    היועמ"ש החליט לגנוז את תיק הצעת השוחד לשופטת בדימוס הילה גרסטל
  2. ^ אין תשתית ראייתית: נסגר תיק הצעת השוחד לשופטת גרסטל
    חפץ יעיד כי בני הזוג נתניהו לא ביקשו לפנות לשופטת גרסטל; התיק צפוי להיסגר
  3. ^ יואב יצחק, גרסטל ומנדלבליט - המועמדים הבטוחים בדיוני ועדת האיתור לבחירת היועמ"ש, באתר News1 מחלקה ראשונה‏, 14 בדצמבר 2015
  4. ^ גרינצייג, אבישי (2021-01-18). "כך הפך העיתונאי בן כספית למקור משטרתי חוזר בתיקי נתניהו". Globes. נבדק ב-2021-01-19.
  5. ^ טובה צימוקי, יועמ"ש תמורת סגירת תיקי נתניהו: גרסטל לא דיווחה לרשויות, באתר ynet, 20 בפברואר 2018
  6. ^ בן כספית, ‏ניר חפץ הציע לכאורה לשופטת גרסטל מינוי תמורת סגירת חקירה נגד שרה נתניהו, באתר מעריב אונליין, 20 בפברואר 2018
  7. ^ יאיר אלטמן, ‏חבר הוועדה לבחירת היועמ"ש: "אף אדם מטעמו של נתניהו לא פנה אלינו", באתר ישראל היום, 20 בפברואר 2018
  8. ^ מערכת ישראל היום, ‏פרשת מינוי היועמ"ש: "נשיאת העליון וגרסטל לא סברו שמדובר בעניין פלילי", באתר ישראל היום, 20 בפברואר 2018
  9. ^ אבי אשכנזי‏, המשטרה המליצה לסגור את התיק נגד גרסטל: "אין תשתית ראייתית", באתר וואלה!‏, 04 באוקטובר 2018
  10. ^ יהודה יפרח, ‏"עשו רצח אופי לשופטת עם קריירה מופתית", בעיתון מקור ראשון, 18 בינואר 2019
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0