תוכנית שנים עשר הצעדים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תוכנית שנים עשר הצעדיםאנגלית: Twelve-step program) היא תוכנית כללית להחלמה מהתנהגות מתמכרת או כפייתית.

תוכנית שנים-עשר הצעדים המקורית פותחה על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים (AA) כדרך להתמודד עם מה שהם מכנים "חוסר האונים" בהפסקת שתיית אלכוהול - אלכוהוליזם. תוכנית 12 הצעדים אומצה מאז על ידי קבוצות שונות כגון אכלני יתר אנונימיים (OA), מהמרים אנונימיים (GA), מכורים אנונימיים (NA), תלויי-יתר אנונימיים (CODA) (אנ'), רגשות אנונימיים (EA), ילדים בוגרים להורים לא מתפקדים או אלכוהוליסטים (ACA) חושבי יתר אנונימיים (OTA) ועוד.

כל תוכניות שנים עשר הצעדים השונות מתנהלות בדרך דומה וכולן פועלות לפי שתים עשרה המסורות שהן הקווים המנחים המאפשרים להן להתקיים באופן עצמאי ולשמור על קיומם. מדובר במעין נורמות התנהגותיות המאפשרות את האנונימיות ואת התחזוקה השוטפת של הקבוצה. חברי התוכנית נפגשים בצורה סדירה כדי לשתף את ניסיונם, כוחם ותקוותם. המשותף לכל הקבוצות הללו הוא שהחברים בהן חשים שהם סובלים ממחלת התמכרות חשוכת מרפא[דרוש מקור] ולא עם 'הרגל גרוע' או 'דרך חיים גרועה'. המחלה מיוחסת ל"אלרגיה" פיזית לחומר הממכר, אשר יוצרת כמיהה המלווה בהתנהגויות אובססיביות המובילות לשימוש חוזר בחומרים הממכרים ולהתדרדרות במצבם. התמודדות עם המחלה יכולה להתרחש על ידי ויתור על הניסיון להילחם בה ומסירת הקשיים ל"כוח עליון" (כל אחד על פי הגדרתו, תפיסתו ואמונתו) בשילוב עשייה פעילה של שנים-עשר הצעדים. לדברי מייסדי התוכנית, על אף האזכור הרב של אלוקים, תוכנית שנים עשר הצעדים אינה תוכנית דתית וחברים בעלי אמונות דתיות שונות ואף כאלה שהם אגנוסטיקנים ואתאיסטים יכולים ליטול בה חלק[1].

אחד המאפיינים המוכרים ביותר של תוכניות שנים-עשר הצעדים הוא העובדה שחברי התוכנית מודים שיש להם בעיה על ידי השימוש במשפט כגון "שלום, שמי פלוני ואני אלכוהוליסט". אמרת כנף זו מזוהה כיום עם קבוצות תמיכה בכלל. אמירה זו באה לבטא את העיקרון היסודי של התוכנית, שהמכור נשאר מכור כל ימי חייו, גם אם הוא 'נקי' שנים ארוכות. אפשר לראות את זה באתרי הקבוצות שהם מתייחסים למכור כנכה שנכרתה לו רגל שלעולם לא יצמיח רגל חדשה רק עליו ללמוד איך לחיות עם נכותו.

המשתתפים בקבוצות התמיכה משתפים את ניסיונם, האתגרים בהם הם עומדים, הצלחות וכשלונות, ומספקים תמיכה ישירה לאחרים מפני שהם מהווים דוגמה לכך שההימנעות והחיים ללא החומרים ו/או ההתנהגות ההתמכרותית אפשריים. רבים אשר הצטרפו לקבוצות אלה מדווחים כי מצאו הצלחה בנושאים שבעבר הכשילו אותם, בעוד אחרים - ובכללם כמה חברים לשעבר - מבקרים את יעילות התוכנית ואת ההתאמה שלה לחיים כיום.

תוכנית זו שנויה במחלוקת בשאלת היעילות שלה כלפי מכורים בכלל ואלכוהוליסטים בפרט. בדו"ח שארגון הבריאות העולמי הוציא בשנת 2009 על יעילות תוכניות לגמילה מאלכוהול, נכתב שאף על פי שפרויקט Match (אנ') מצא ראיות שיש לה השפעה חיובית, דומה לשיטות אחרות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וטיפול שיפור מוטיבציה, מטא-אנליזה מצאה ראיות משישה מחקרים לכך שהתוכנית אינה יעילה ומשבעה מחקרים לכך שתוכנית אלכוהוליסטים אנונימיים אינה יעילה, ושסקירה אחרת של שמונה מחקרים לא מצאה ראיות חד משמעיות לאפקטיביות השיטה[2].

12 הצעדים של האלכוהוליסטים האנונימיים

אלה הם 12 הצעדים כפי שהוגדרו על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים:

  1. הודינו שאנו חסרי אונים מול האלכוהול, שאבדה לנו השליטה על חיינו.
  2. הגענו לאמונה שכוח גדול מאתנו יכול להחזיר לנו את שפיות דעתנו.
  3. החלטנו למסור את רצוננו ואת חיינו להשגחת אלוקים, כפי שאנו מבינים אותו.
  4. עשינו חשבון נפש מוסרי, נוקב וחסר פחד.
  5. התוודינו בפני אלוקים, עצמנו ואדם נוסף על טבעם המדויק של פגמינו.
  6. היינו נכונים לחלוטין שאלוקים ישחרר אותנו מפגמים אלה באופיינו.
  7. ביקשנוהו בענווה שישחרר אותנו מחסרונותינו.
  8. עשינו רשימה של כל האנשים שבהם פגענו והיינו נכונים לכפר על כל מעשינו בפניהם כולם.
  9. כיפרנו על מעשינו במישרין בפני אנשים אלו כאשר הדבר ניתן, פרט למקרים שמעשה זה יפגע בהם או באחרים.
  10. המשכנו בחשבון הנפש, וכאשר שגינו, הודינו בכך מיד.
  11. חיפשנו בדרך של תפילה והרהורים לשפר את הקשר ההכרתי שלנו עם אלוקים, כפי שאנו מבינים אותו, כשאנו מתפללים רק לדעת את רצונו עבורנו ומבקשים את הכוח לבצע זאת.
  12. משעברה עלינו התעוררות רוחנית כתוצאה מצעדים אלה, ניסינו לשאת בשורה זו לאלכוהוליסטים וליישם עקרונות אלה בכל תחומי חיינו.

12 המסורות

  1. טובתנו המשותפת קודמת; החלמה אישית תלויה באחדות AA.
  2. למטרות קבוצתנו יש רק סמכות סופית אחת – אלוקים אוהב כפי שהוא עשוי לבטא את עצמו במצפון הקבוצה. מנהיגינו אינם אלא משרתים שזכו לאמון. אין הם מושלים.
  3. הדרישה היחידה לחברות בAA היא הרצון להפסיק לשתות.
  4. על כל קבוצה ב-AA להיות עצמאית, מלבד בעניינים הנוגעים לקבוצות אחרות או ל-AA ככלל.
  5. לכל קבוצה ישנה מטרה עיקרית אחת – לשאת את המסר שלה לאלכוהוליסט שעודנו סובל.
  6. קבוצת AA לעולם לא תמסור את שם AA ולא תממן כל מוסד מקורב או יוזמה חיצונית, פן בעיות של רכוש, ממון ויוקרה יסיטו אותנו ממטרתנו העיקרית.
  7. על כל קבוצת AA להיות נושאת את עצמה לחלוטין ולסרב לתרומות מבחוץ.
  8. על האלכוהוליסטים האנונימיים להישאר לעולם בלתי מקצועיים, אך מרכזי השירות שלנו יכולים להעסיק עובדים מיוחדים.
  9. AA כמו שהוא, אל לו להתארגן לעולם, אך אנו יכולים ליצור הנהלות לשירותים או ועדות האחראיות ישירות בפני אלה שאותם הן משרתות.
  10. ל"אלכוהוליסטים אנונימיים" אין כל דעה בעניינים חיצוניים, ולכן אין לגרור את שם AA למחלוקת ציבורית כלשהי.
  11. מדיניות יחסי הציבור שלנו מבוססת על משיכה ולא על פרסומת. עלינו לשמור תמיד על אנונימיות אישית ברדיו, בעיתונות ובסרטים.
  12. אנונימיות היא הבסיס הרוחני לכל מסורותינו, להזכירנו תמיד להעמיד עקרונות לפני האישיות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הספר הגדול, פרק 4, "אנו הכופרים".
  2. ^ "Evidence for the effectiveness and cost-effectiveness of interventions to reduce alcohol-related harm", עמ' 44-45 (הקישור אינו פעיל)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36576163תוכנית שנים עשר הצעדים