תוכנית ארגוב למנהיגות ודיפלומטיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תוכנית ארגוב למנהיגות ודיפלומטיה היא תוכנית לסטודנטים מצטיינים מטעם בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה. התוכנית ממשיכה את מסורתו של השגריר שלמה ארגוב, מקנה לסטודנטים ידע תאורטי וכלים פרקטיים ונועדה להכין צעירים בעלי כישורים מיוחדים לייצג את האינטרסים של מדינת ישראל והעם היהודי בזירה הבינלאומית.[1]

רקע

תוכנית ארגוב במנהיגות ובדיפלומטיה מכשירה מדי שנה כ-20 סטודנטים לתפקידי מנהיגות עתידיים בישראל ובעולם היהודי. באמצעות תוכנית לימודים בין-תחומית ומאתגרת, התוכנית מבקשת לסייע לתלמידים לרכוש את הידע, הכלים, המיומנויות ויכולות החשיבה הביקורתית הנדרשות לצורך עמידה באתגרים הרבים הניצבים בפני ישראל בסביבה העולמית המורכבת של ימינו.

התוכנית נלמדת כולה בשפה האנגלית, ומיועדת לסטודנטים מצטיינים מכלל בתי הספר ותוכניות הלימוד במרכז הבינתחומי הרצליה בשנת הלימודים האחרונה לתואר הראשון. במסגרת תוכנית הלימודים הסטודנטים זוכים להיפגש עם אישים בכירים ומומחים בתחומי מדיניות ציבורית ודיפלומטיה מהארץ ומהעולם, ויוצאים לסיורים לימודיים ברחבי ישראל. שיאה של התוכנית הוא סיורים לימודיים באירופה, ארצות הברית ובסין, הכוללים ביקורים במוסדות ממשל, זירות עסקים, ארגונים בינלאומיים ואוניברסיטאות מובילות.

היסטוריה

מקורה של התוכנית בחזונו של שלמה ארגוב אשר היה דיפלומט, פקיד בכיר במשרד החוץ של ישראל ושגריר ישראל. שלמה ארגוב שירת בתפקידים רגישים ומאתגרים רבים, כאשר תחילה הוצב בגאנה וניגריה ולאחר מכן שירת בניו-יורק, וושינגטון (כציר בכפיפות לשגריר יצחק רבין) וכשגריר במקסיקו, הולנד ובריטניה. ארגוב היה ידוע בשל כישוריו כדיפלומט, מתווך ולוחם ללא פשרות על זכויותיה של ישראל לביטחון ושלום והיה אחד משגריריה המועילים ביותר של מדינת ישראל. הוא דבר שש שפות, כתב ונאם רבות ובנחישות מול קהל וגורמי התקשורת. מזכיר המדינה של ארצות הברית לשעבר, הנרי קיסינג'ר, כינה אותו הדובר המועיל ביותר שהיה לישראל בוושינגטון.[2] שלמה ארגוב נפצע במהלך ניסיון התנקשות בחייו אשר אירע בלונדון ב-3 ביוני 1982 ושם קץ לעבודתו. הוא נפטר בירושלים ב-2003:

ישראל לא נועדה להיות מדינה השואפת לבינוניות, אלא מדינה השואפת למצוינות. מצוינות, כי רק כאשר נגיע להישגים, נוכל למלא את המשימה שלנו במלואה

שלמה ארגוב

בשנת 2005, הקים גדעון ארגוב, בנו של השגריר, בשיתוף עם נשיא ומייסד המרכז הבינתחומי הרצליה הפרופ' אוריאל רייכמן, את "תוכנית ארגוב" למנהיגות ולדיפלומטיה. לדברי ארגוב, הוא רואה בכך שליחות לאומית - "הכשרת דור המשך שיעסוק באותה רמה ובאותה יכולת ודבקות במטרה, באותם נושאים שאבי עסק בהם".[3] התוכנית מנוהלת על ידי ד"ר אליסה רובין, מנהלת אקדמית מייסדת של התוכנית.

תוכנית ומבנה

התוכנית, המועברת באנגלית, משלבת בין הכשרה אקדמית לבין מיומנות מעשית. תוכנית הלימודים הייחודית כוללת קורסים, סמינרים וסדנאות, המיועדות באופן בלעדי לתוכנית ארגוב והתכנים מועברים על ידי מומחים אקדמיים ומקצועיים המומחים לתחומם. הסטודנטים משתתפים בסיורים לימודיים באירופה, ארצות הברית, סין ובתוך ישראל. במהלך השנה, התלמידים פוגשים בדמויות בכירות אשר השיגו תפקידים מובילים במגוון רחב של תחומים.

דרישות קבלה

לתוכנית מתקבלים מדי שנה מספר מצומצם (עד 24) של סטודנטים מצטיינים מכלל בתי הספר ותוכניות הלימוד במרכז הבינתחומי הרצליה בשנת הלימודים האחרונה לתואר הראשון. המועמדות והמועמדים מתבקשים לכתוב חיבור בתחום עניין אישי, ומתקבלים לאחר הגשתו לשלב השני הכולל יום מרוכז ובו בחינת כישורים חברתיים, כישורי מנהיגות, יכולת הבעה בעל פה, עמידה מול קהל ודינמיקה קבוצתית. השלב השלישי כולל ראיון אישי עם ראש התוכנית.

בוגרי התוכנית

כיום לתוכנית יש למעלה מ-200 בוגרים. בוגרי התוכנית משתלבים בתפקידים משמעותיים במגזר הציבורי, הפרטי והשלישי וחלקם המשיכו ללימודים גבוהים בבתי הספר בעולם.[4]

בשנת 2009 הוקם "מועדון הבוגרים של תוכנית ארגוב" אשר נועד לחזק את הקשר בין בוגרי התוכנית אשר רבים מהם מחזיקים בתפקידי מפתח במגזר הציבורי והפרטי בישראל ובמוסדות אקדמיים נחשבים ברחבי העולם, וכן לשמר את הזיקה שלהם לתוכנית, למרכז הבניתחומי ולמנהיגים העתידיים של התוכנית.

בוגרי התוכנית מיוצגים בכל המגזרים, הם אוחזים במשרות ציבוריות בכירות בשלל ארגונים.

קריאה נוספת

אתר האינטרנט הרשמי של תוכנית ארגוב למנהיגות ודיפלומטיה

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תוכנית ארגוב למנהיגות ודיפלומטיה32020785Q55649430