תאנום קיטיקצ'ורן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תאנום קיטיקצ'ורן
ถนอม กิตติขจร
Thanom Kittikachorn 1960 02.jpg
לידה 11 באוגוסט 1911
טאק, ממלכת סיאם
פטירה 16 ביוני 2004 (בגיל 92)
בנגקוק, תאילנד
מדינה תאילנדתאילנד תאילנד
מפלגה מפלגת העם התאילנדית
דת בודהיזם
ראש ממשלת תאילנד (משטר צבאי)
1 בינואר 195820 באוקטובר 1958
(41 שבועות ו־6 ימים)
מונרך בתקופה ראמה התשיעי, מלך תאילנד
9 בדצמבר 196314 באוקטובר 1973
(9 שנים ו־44 שבועות)
מונרך בתקופה ראמה התשיעי, מלך תאילנד
שירות צבאי
השתייכות

תאילנדתאילנד תאילנד

תקופת הפעילות 19291973 (כ־44 שנים)
דרגה פילדמרשל
פרסים והוקרה
חתימה
Thanom Kittikachorn Signature.svg

פילדמרשל תָּאַנוֹם קִיטִיקַצ'וֹרְןתאית: ถนอม กิตติขจร;‏ 11 באוגוסט 191116 ביוני 2004) היה דיקטטור צבאי של תאילנד בשנים 19631973. קיטיקצ'ורן היה מהפכן אנטי-קומוניסט אשר תמך בגוש המערבי במסגרת המלחמה הקרה. שלטונו הצבאי נפל עקב מחאות ומרידות.

ביוגרפיה

קיטיקצ'ורן נולד בשנת 1911 למשפחה תאית בעלת שורשים סינים במחוז טאק (בקירוב לגבול עם מיאנמר המודרנית), ממלכת תאילנד. עם סיום לימודיו נכנס לאקדמיה הצבאית המלכותית בשנת 1931. לאחר הכשרתו שירת במלחמת תאילנד–צרפת ומלחמת העולם השנייה. קיטיקצ'ורן היה מקורב של פילדמרשל שרית תאנראט ובתור מפקד הארמייה הראשונה המוצבת בבנגקוק סייע לו להפיל את ממשלתו הדיקטטורית של פלק פיבונסונגרם בשנת 1957. בממשלה הזמנית החדשה החל את דרכו בפוליטיקה, תחילה בתור שר הביטחון ומאוחר יותר לזמן קצר שירת בתור ראש הממשלה בשנת 1958. כאשר שרית השתלט על הממשלה בסוף אותה שנה והחל דיקטטורה צבאית משלו, קיטיקצ'ורן נותר סגן ראש הממשלה ושר הביטחון. עם מותו של שרית בדצמבר 1963, קיטיקצ'ורן ירש אותו כראש ממשלה וממשיכו של משטר צבאי.

ראש ממשלה

קיטיקצ'ורן הבטיח עם הפיכתו לראש ממשלה להחזיר את הדמוקרטיה הפרלמנטרית תחת המונרכיה החוקתית של ראמה התשיעי, מלך תאילנד ומינה ועדה ממשלתית לכתיבת החוקה השמינית של תאילנד אשר חוקתה לא השתנתה מאז המהפכה החוקתית ביוני 1932. החוקה השמינית אומצה רשמית ביוני 1968, ובחירות דמוקרטיות נערכו בפברואר 1969. מפלגת העם התאילנדית המאוחדת שלו זכתה ברוב פרלמנטרי, והוא המשיך לשרת כראש ממשלה וכשר ביטחון.

האיום הגדול ביותר ביותר לממשלו של קיטיקצ'ורן נבע מהסכנה ההולכת וגוברת של התקוממות קומוניסטית. כוחות לוחמת גרילה, בראשות צוערים שהוכשרו ברפובליקה העממית של סין ובוייטנאם הצפונית, נעשו תוקפניות יותר ויותר, במיוחד בצפון-מזרח תאילנד, לאורך הגבול עם לאוס. קיטיקצ'ורן שכר את שירותם של טייסי ארצות הברית להטיס כוחות תאילנדים במשימות נגד התקוממות והעסיק "יועצים" אמריקאים בדפוס דומה לזה שאימצה וייטנאם הדרומית בתחילת שנות השישים. קיטיקצ'ורן תמך לאורך כל שלטונו במדיניות ארצות הברית בהודו-סין, במסגרת מלחמת וייטנאם והמאבקים שהציפו את כל האזור בגללה. קיטיקצ'ורן שלח כוחות תאילנדים לווייטנאם ולאוס ואפשר שימוש אמריקאי בשישה בסיסי אוויר על אדמת תאילנד למשימות מעל הודו-סין.

נפילת המשטר

נגד הגרילה הקומוניסטית החל בצורה הדרגתית לשוב ממשל צבאי בראשות קיטיקצ'ורן. בשנת 1972, מחשד שהממשל הדמוקרטי ישמש בתור פרצה לגרילה הקומוניסטית להשתלט על תאילנד, קיטיקצ'ורן הביא להפיכה צבאית שבמסגרתה הפך בשנית לדיקטטור צבאי. כאשר בשנת 1973 החלה מחאה אזרחית למען זכויות האדם בתאילנד, המוחים פגשו בכוחות המשטרה הצבאית שירתה עליהם[1]. לפחות 77, וככל הנראה רבים נוספים, נהרגו, ומאות נפצעו. אך במקום להשתיק את מבקריו ומתנגדיו של קיטיקצ'ורן, האלימות שהממשלה הגיבה איתה הביאה את ראמה התשיעי, המלך הנערץ, לקחת כוח על הממשלה, לפטר ולשלוח לגלות את קיטיקצ'ורן. עמו גורשו בנו וחתנו של אשר ביחד הרכיבו את הממשל הצבאי בפועל, תחת הכינוי "שלישיית העריצים".

קיטיקצ'ורן חזר אל תאילנד באוקטובר 1976, בתור נזיר בודהיסטי בתחילת דרכו. רבים האמינו כי ברצונו של קיטיקצ'ורן לעלות מחדש את המשטר הצבאי ועל כן יצאו לרחובות במחאות. אספסוף של ימניים קיצוניים, בהם גם בעלי ברית של גורמי כוחות הביטחון, הסתערו על מרכז המחאות באוניברסיטת תהמאסט כדי להשתיק את המחאות. לפחות מאות נהרגו והאירוע הביא לעלייתה של ממשלה דיקטטורית חדשה. קיטיקצ'ורן לא השתתף בממשל הצבאי דיקטטורי החדש, התחמק מהפוליטיקה וחי את שלושת העשורים האחרונים לחייו בשקט.

הוא נפטר בשנת 2004 בבנגקוק, בגיל 92.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תאנום קיטיקצ'ורן בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0