ששון חזקאל
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה .
סר ששון חזקאל (יחזקאל) (בערבית: ساسون حسقيل, תעתיק מדויק: סאסון חסקיל; 17 במרץ 1860 - 31 באוגוסט 1932) היה מדינאי, איש עסקים, כלכלן ומשפטן עיראקי ממוצא יהודי. היה חבר ממשלה ופרלמנט, כיהן כשר האוצר הראשון של עיראק, בין השנים 1920–1925. נחשב בעיראק לאבי הפרלמנט. יחד עם גרטרוד בל ולורנס איש ערב, היה בין מכונניה של ממלכת עיראק, והיה לו משקל מכריע בארגונה הכלכלי והמשפטי של המדינה שזה עתה קמה.
קורות חיים
חזקאל נולד בבגדאד למשפחה אריסטוקרטית ועשירה. אביו, חכם חזקאל שלמה-דוד, היה תלמידו של הרב עבדאללה סומך. דודו הוא מנחם צאלח דניאל, שהיה מנהיג יהודי עיראקי עשיר, בעל קרקעות ונדבן. ב-1873 חכם חזקאל נסע להודו, שם שימש רב ראשי ושוחט לקהילה הבגדאדית המשגשגת שם. ב-1885 חזר לבגדאד כשהוא נהנה מיוקרה של סמכות רבנית ושל פילנתרופ. ב-1906 הקים בית כנסת על שמו בבגדאד. בעלה של דודתו, מנחם סאליח דניאל, היה איש עשיר מאוד ורב השפעה, אשר נבחר ב-1876 להיות נציגה של בגדאד לפרלמנט העות'מאני.
ששון חזקאל למד בבית ספר "אליאנס" של כי"ח, בבגדאד. ב-1877, בהיותו בן 17, נסע לקונסטנטינופול כדי להשלים את לימודיו. לאחר מכן עבר ללונדון ולווינה, שם למד כלכלה ומשפטים. לבסוף חזר לקונסטנטינופול כדי להשלים עוד תואר במשפטים.
חזקאל נבחר לייצג את בגדאד בבית הנבחרים באיסטנבול ב-1908 כחבר ב"ועד לאחדות ולקדמה" (תנועת "הטורקים הצעירים"). בשנת 1921, זמן קצר לאחר שעיראק נכבשה על ידי הבריטים, הוכתר המלך פייסל מהשושלת ההאשמית כמלך עיראק. יחסו הנינוח של פייסל ליהודי עיראק עשה את תקופתו לתור הזהב של יהודי עיראק במאה ה-20. על פי החוקה החדשה נקבע ששישה מתוך 80 חברי הפרלמנט יהיו יהודים, ואחד מתוך עשרים חברי סנאט יהיה יהודי. פייסל מינה את ששון לשר אוצר, במספר ממשלות שהקים.
ששון חזקאל קיבל תואר אבירות מאת המלך ג'ורג' החמישי ב-1923. קיבל גם מספר עיטורים לאחר מותו, בין השאר, גם מסאדם חוסיין. הוא תרם כספים לקרן קיימת לישראל לצורך קניית אדמות בארץ ישראל ועל שמו נקרא המושב כפר יחזקאל.
קישורים חיצוניים
וח}}
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ששון חזקאל27561986