שרגא ברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרגא ברג
Rav Berg.jpg
שם לידה פייבל שרגא גרוברגר

שרגא פייבל (פיליפ) ברג (1927 - 16 בספטמבר 2013) מיסד וראש "המרכז לחקר הקבלה".

קורות חייו ומשנתו הרעיונית

נולד בברוקלין, ניו יורק שבארצות הברית בשם פייבל שרגא גרוברגר. למד בישיבת 'תורה ודעת' ובישיבת לייקווד, הוסמך לרבנות ב-1951 ועבר לעולם העסקים. במהלך ביקור בארץ ישראל ב-1962 התחיל ללמוד קבלה אצל המקובל רבי יהודה צבי ברנדויין האדמו"ר מסטרעטין, שהיה תלמידו וגיסו של רבי יהודה לייב הלוי אשלג 'בעל הסולם', ודוד אשתו הראשונה רבקה.

ב-1965 פתח גרוברגר בארצות הברית את המכון להדפסת ספרי בעל הסולם בשם "המכון הלאומי לחקר הקבלה" ("National Institute for the Research of Kabbalah") בסיוע תלמידיו של הרב אשלג בארצות הברית, ובעידודו של רבו הרב ברנדויין .

לאחר פטירת רבו ודוד אשתו הרב ברנדויין בשנת 1969, העתיק גרוברגר את מגוריו לארצות הברית שם נפגש עם מזכירתו לשעבר קארן מולניק שביקשה ממנו ללמוד קבלה תמורת עבודה בחינם, כבר במפגש הראשון ביניהם שנועד לדון בפרטי הסכם זה, החליטו השניים להינשא האחד לשנייה, וגרוברגר החליט לנטוש את אשת נעוריו ושמונת ילדיו, במהלך שנים אלו שינה גרוברגר את שמו לפיליפ, וכן את שם הארגון ואת מטרתו, והחל להוציא ספרים עצמאיים משלו.

משנתו הרעיונית של ברג מקבלת את תורת הקבלה כמיסטיקה היהודית הדומה לשיטת הניו אייג' והרוחניות הפוסט מודרנית, ומפרשת אותה במנותק מקיום מצות התורה בפועל בעולם המעשה, למעשה עד סוף ימיו טען ברג שהוא מכהן כראש ישיבה, וכי הוא הוא ממלא מקומו הבלעדי של הרב ברנדויין , מה שכמובן גרר אחריו ביקורת רבה מצד האדמו"ר רבי אברהם ברנדויין ממלא מקומו של רבי יהודה הערש , וכן מצד שאר תלמידיו של בעל הסולם.

לאחר נישואיהם עברו בני הזוג גרוברגר לגור בתל אביב, שם שינו את שמם לברג, והחלו בפעילות נמרצת להפצת משנתו הרעיונית, ב-1971 פתח ברג את הסניף הראשון של "המרכז לקבלה" בתל אביב. בשנת 1973 חזרו בני הזוג ברג לארה"ב שם הקימו את המטה המרכזי של 'המרכז לקבלה' ("Kabbalah Center") בקווינס, והחלו ללמד ולהפיץ את משנתם לכל דורש, סביב בני הזוג ברג התארגנה כת קבליסטית של גברים ונשים יהודים ונכרים כאחד, הלומדים "קבלה" ואינם שומרים מצוות, נטען שהכת מעודדת נישואי תערובת והתבוללות.

בשנת 2004 לקה ברג בשבץ בגזע המוח, שממנו לא התאושש באופן מלא, ומאז מחלתו מנהלת אשתו את האימפריה הכלכלית הענפה, והנהגת הכת עברה אליה, בשנת 2008 הוציאה קארן ברג ספר בשם המזעזע 'אלוקים שם שפתון' העוסק בקשר בין נשים לקבלה.

ברג נפטר ב-16 בספטמבר 2013, בן 86 במותו, הוא נקבר בבית העלמין החדש בצפת,

עקב התנגדות עזה בקרב דתיים וחרדים לקבורתו בבית העלמין, עד כדי נסיונות פיזיים למנוע את קבורתו, נרכשה אחוזת הקבר המשתרעת על קרוב לחצי דונם ובכניסה ניצבים בכל עת מאבטחים חמושים, המאפשרים כניסה רק לבעלי אישורים מיוחדים מטעם המרכז לקבלה[1].

ברג חיבר יותר מ-30 ספרים בנושא קבלה, בהם "מבוא לחוכמת קבלה", "הפתח לחכמת הקבלה", "גלגולי נשמות", "הצופן הסודי של היקום" "עצמת הקבלה", "לחיות לנצח", "כח האלף-בית", "קשר הכוכבים", "המפתח לחירות", "תפילה, ניסים ומסתורין" ואחרים.

המרכז לקבלה

"המרכז לקבלה" מפעיל מלוס אנג'לס כ-50 סניפים בעולם. המרכז פועל מתרומות של אנשי הכת וממכירת קורסים וספרות בנושא קבלה. בין תלמידיו מפורסמים רבים: הידועה בהם הזמרת מדונה, ולצדה הבמאי גאי ריצ'י, מעצבת האופנה דונה קארן והשחקנים אשטון קוצ'ר ודמי מור[2]. לפי הערכות, במרכז לומדים בסביבות 4 מיליון איש[3], רובם הגדול בארצות הברית וחלק ניכר מהם לא יהודים.

עיתון 'הארץ' ערך כתבה ארוכה על המרכז שהתפרסמה גם באתר העיתון ב2.11.2004 ובו נחשדה הקבוצה ככת.

דעת היהדות האורטודוקסית בנושא

רבנים רבים ביקרו את ברג. מהם שאסרו להשתתף בהרצאותיו ולקרוא את ספריו שהופצו חינם ברחבי העולם, והוציאו מכתבים חריפים נגדו.

הבד"ץ של העדה החרדית פסק: "כבר באנו בכתובים אודות פיליפ ברג, ראש מכון חקר הקבלה וקול יהודה שנתברר שמעשיו שלא כתורה ובפרהסיא, ובאמצעות הספרי קבלה שמדפיס ומפיץ, הוא משפיע על אנשים תמימים לחשוב עליו שהוא מקובל, כדי להרבות הון ושליטה עליהם… הוא ואנשיו מהווים כת מסוכנת… ועוברים על איסורי תורה ומצוותיה בפומבי…"

הראשון לציון הגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל קבע: "אודות האיש הנקרא ד"ר פיליפ ש. ברג… מקצץ בנטיעות, ומערב קודש בחול, מינות ואפיקורסות, ובודה דברים מלבו ועושה את התורה פלסתר, והוא בכל מגלה פנים בתורה שלא כהלכה… יש להתרחק מאותו האיש…"[4]

ארגון יד לאחים פרסם את שמו ותנועתו ברשימת הכתות של הארגון[5], ובעקבות ממצאי הארגון יצאו גם הרבנים הראשיים לישראל הראשון לציון הרב אליהו בקשי דורון והרב ישראל מאיר לאו נגד ברג.וכך כתבו: "ראינו את המחקר אשר ערכו … בעניין "המכון לחקר הקבלה" ברשות ד"ר פיליפ שרגא ברג. לפי נתונים שבידם, פעילותו של הנ"ל נעשית במעטה של קדושה תוך שימוש בענייני קבלה, הנ"ל הצליח ליצור מדמותו מנהיג שמסביבו מעין כת. הוא מנצל את תמימותם ואי ידיעותיהם של הצמאים לדבר ה' ומובילם באמצעים בלתי כשרים לניתוק ממשפחתם ומיקיריהם…[6].

בניו

שמונת ילדיו של ברג מנישואיו הראשונים, התנערו ממנו ומתורתו ומנהלים אורח חיים חרדי. שני בניו מנישואיו השניים, מכהנים כמנהלים משותפים של המרכז לקבלה בארצות הברית.

לקריאה נוספת

  • Jody Myers, Kabbalah and the Spiritual Quest: The Kabbalah Centre in America, London 2007
  • Boaz Huss, "The New Age of Kabbalah - Contemporary Kabbalah, the New Age and postmodern spirituality", in Journal of Modern Jewish Studies, Vol. 6 No. 2, July 2006, pp. 107-125

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0