שמואל עינב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שמואל עינב
לידה 30 באוקטובר 1942
פטירה פברואר 2022 (בגיל 79)
תרומות עיקריות
מחקר בהנדסה ביו-רפואית, פרס מפעל הפיס ע"ש לנדאו 2013

שמואל עינב (י"ט בחשון ה'תש"ג, 30 באוקטובר 1942פברואר 2022[1]) היה פרופסור להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת תל אביב, חוקר של מערכת הלב וכלי הדם ומהחוקרים העיקריים של זרימת הדם ופעילות הלב. המציא מספר פטנטים בנושאים אלה. הקים את תוכניות הלימודים בהנדסה ביו-רפואית ואת המחלקה להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת תל אביב.

ביוגרפיה

שמואל עינב ואחותו דקלה, נולדו למאיר גולדשמיט ממקימי חברת מקורות, ובלה גולדשמידט לבית שקולניק מראשוני העובדות בתנובה. נקרא על שם דודו, הרב שמואל וינטרוב. עד לפטירתו היה נשוי לחסיה לבית קורן ולזוג שלוש בנות וחמישה נכדים. כנגן חובב בכינור הקפיד לנגן ברביעיית מיתרים למעלה מ-40 שנה.

סיים את תיכון עירוני ד' בתל אביב. במסגרת העתודה האקדמית למד הנדסת מכונות בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון, בה רכש את התואר מוסמך למדעים. לאחר מכן השלים את לימודי התואר השני במחלקה להנדסה גרעינית בטכניון וקבל את התואר מגיסטר למדעים. את לימודי התואר דוקטור בביומכניקה סיים באוניברסיטת סטוני ברוק שבמדינת ניו יורק.

פרופ' עינב נמנה עם מייסדי האיגוד להנדסה רפואית וביולוגית וכיהן כנשיא האיגוד. במחקריו עסק בנושאים הקשורים בזרימת הדם בלב ובעורקים הכליליים. עסק במעבר הדם דרך מסתמי הלב ודרך התקנים המשמשים לסיוע בזרימה, כגון: תומכנים (סטנטים) ותותבי זרימה ומשאבות לב מלאכותיות. בנוסף חקר את פעולת גומלין שבין רקמות הדם והפרעות לזרימה שמאפיינות עורקים חסומים. מוקד אחר של מחקריו הם הכוחות המשפיעים על מחזור הדם (המודינמיקה) בעת התחלת היווצרותה של טרשת עורקים, ובדינמיקה של זרימת הדם במאמץ גזירה, והשפעתה על רקמות האנדותל. כן עסק בגישות חישוביות להערכת חומרת המחלה ויעילות הטיפול בה. בשנים האחרונות התפרסם גם במחקריו על שפעול טסיות דם תחת השפעה של מאמצי גזירה, ועל המנגנונים המכניים הגורמים לקרע של טרשות לא-יציבות, ושימוש בננוטכנולוגיות לשחזור והתחדשות כלי דם.

הוא אחד מחלוצי המכשור הרפואי בתחום שיטות אבחון בעזרת הדמיה המבוססת על תמונות משולבות שמתקבלות מהבדיקות הבאות: (MRI) דימות תהודה מגנטית, (CT) טומוגרפיה ממוחשבת ואולטרה-סאונד, שיטות אלו אינן פולשניות או שפלישתן מינימלית. הדמיה זו מאפשרת קבלת תמונה שלמה ומעקב אחר תפקוד האיברים והמתרחש בגוף המטופל, ומיעל את אופן הטיפול.

תפקידים

בשנים 1982-1985 היה המנהל של "רמות" - הרשות האוניברסיטאית למחקר יישומי ופיתוח תעשייתי ליד אוניברסיטת תל אביב בע"מ.

בשנת 1993 הקים את המחלקה להנדסה רפואית באוניברסיטת תל אביב וכהן כראש המחלקה הראשון. כמו כן היה המנהל והמייסד של מרכז אלה קודש להנדסה רפואית ומדעי הטבע.

בשנת 1995 ייסד את מרכז העל לחקר הלב וכלי הדם של שם שלזאק באוניברסיטת תל אביב. המרכז מאפשר לחוקרים ולתלמידים לשלב בין תחומי הקרדיולוגיה וההנדסה הביו-רפואית. בשנים 19952000 הוא שמש כמנהל המרכז.

בשנים 19962001 כהן בחבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב.

בשנת 2001 הוביל מהלך שהביא לקבלת אישור של המועצה להשכלה גבוהה בישראל ללימודי תואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית, במחלקות של הטכניון, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ואוניברסיטת תל אביב. בשנת 2005 קיבל המחזור הראשון של תוכנית זו את הסמכתו באוניברסיטת תל אביב.

הוא המנהל המייסד של המעבדה למחשוב ועיבוד מקבילי ביו-רפואי ע"ש ידידי אוניברסיטת תל אביב בקליפורניה.

היה מופקד הקתדרה להנדסה ביו-רפואית של כלי הדם על שם הרברט ג'י ברמן.

כהערכה על תרומותיו המקצועיות, נבחר כעמית[2] באגודות הבאות: הקולג' הבינלאומי להנדסה רפואית וביולוגית (עמית מייסד), החברה האמריקאית להנדסה ביו-רפואית (עמית מייסד), עמית החברה האמריקאית להנדסת מכונות, עמית האיגוד האמריקאי להנדסה רפואית וביולוגית, עמית החברה האירופאית להנדסה רפואית וביולוגית.

היה פרופסור אורח במעמד מיוחד במכון הטכנולוגי של קליפורניה (CALTECH).

בשנת 2012 הוענק לפרופ' עינב פרס לנדאו למדעים ולמחקר של מפעל הפיס על תרומתו למדע ולהנדסה הביו-רפואית. הממליצים עליו כתבו: "פרופ' עינב הוא בר סמכא עולמי בהנדסה ביו-רפואית של מערכת הלב וכלי הדם ומחוקרי זרימת הדם הטובים ביותר. איני יכול לציין חוקר אחר בתחומו בארץ שתרם כה רבות לקידום התחום ולקידום המחקר הביו-רפואי כפרופסור שמואל עינב"[3].

בשנותיו האחרונות, בנוסף להיותו פרופסור אמריטוס במחלקה להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת תל אביב כיהן, באופן חלקי, כפרופסור מחקר באוניברסיטת סטוני ברוק ואחראי על פיתוח טכנולוגיות רפואיות מתקדמות.

הוזמן להרצות והשתתף במאות כינוסים מדעיים, ופרסם למעלה מ-120 מאמרים מדעיים, וכן מספר פרקים בספרים חשובים[4].

פעילות ציבורית

פרופ' עינב היה חבר במועצה הפדגוגית של משרד החינוך. כיהן כיושב ראש התוכנית לחינוך טכנולוגי ומדעי של משרד החינוך.

הוא אחד מהחברים המייסדים של התוכנית השותפות תל אביבלוס אנג'לס, תוכנית קהילתית אשר מקדמת במשותף מפעלים תרבותיים, חינוכיים ורפואה חברתית, בשתי הערים.

בשנת 1993 היה חבר המועצה הלאומית לדימות של משרד הבריאות.

בשנת 1996 היה חבר במועצה לניסויים בבעלי חיים.

היה חבר במועצת המנהלים של קופת חולים כללית.

בשנים 19841985 היה חבר ועדת הלסינקי.

ספר יובל לכבודו

  • Selected Works on CARDIOVASCULAR ENGINEERING Part A S. Department of Biomedical Engineering Faculty of Engineering Tel Aviv University 2002

פטנטים

  • Intra Aortic Pumping Apparatus, 1987.
  • Method and Apparatus for Magnetic Resonance Imaging of Flow, ISR. Patent Number 90756, 1989.
  • Ultrasonic Recanalization System, U.S. Patent Number 5209719, 1992.
  • Method for Determining the Degree of Occlusion and Elasticity in Blood Vessels and Other Conduit, U.S. Patent Number 6129674, 2000

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בית העלמין קיבוץ עינת, פרופ' שמואל עינב ז"ל
  2. ^ דרגת החברות הגבוהה ביותר הניתנת לחלק קטן מהחברים שהגיעו להישגים מפליגים
  3. ^ הזוכים בפרס מפעל הפיס ע"ש לנדאו
  4. ^ Selected Works on CARDIOVASCULAR ENGINEERING Part A S. Einav P. 693-699
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שמואל עינב33288881Q12411822