רבי שמואל בן אלחנן יעקב ארקיוולטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שמואל בן אלחנן יעקב ארקיוולטי
שער ספרו ערוגות הבושם
שער ספרו ערוגות הבושם
חיבוריו מעין גנים, ערוגות הבושם

רבי שְׁמוּאֵל בֶּן אֶלְחָנָן יַעֲקֹב אַרְקִיווֹלְטִי (1530 בצ'זנה1611 בפדובה) היה ראש ישיבה, סופר, מדקדק ופייטן יהודי מאיטליה.

ארקיוולטי נולד בצ'זנה במחוז אמיליה-רומאניה בצפון איטליה. עם זאת, הוא התגורר ברוב חייו בפדובה, שם היה ראש הישיבה, מזכיר הקהילה ואב בית הדין. תועד שהוא התגורר גם בבולוניה ובוונציה, שבהן עבד כמגיה. ארקיוולטי למד אצל רבי מאיר קצנלנבוגן בצעירותו. התלמיד החשוב ביותר שלו הוא רבי יהודה אריה ממודנה, וכמו כן למד אצלו הבישוף מרקו מריני (אנ').[1]

ארקייולטי לא הסכים עם רבי יהודה הלוי (בן המאה ה-12), שחשב שלא ניתן להציג סיפורי מקרא בצורה פואטית.[2]

חיבוריו

בין החיבורים החשובים ביותר של שמואל בן אלחנן יעקב ארקיוולטי ניתן למנות את:

  • הערות לספר הערוך – הערות על הספר הערוך של רבי נתן מרומי. לדברי המחבר, הוא נאלץ להפסיק את עבודתו באמצע עקב הרדיפות לה היו נתונים יהודי איטליה; הוא אפילו נאלץ לחפש מקלט במדינה אחרת ומכניסת אורחים יותר. לאחר מכן, הוא שב לעבודה וסיים אותה (הודפס לראשונה בוונציה 1553)
  • ערוגת הבושם – ספר דקדוק עברי בן 32 פרקים (הודפס ראשון בוונציה 1602). ב-25 הפרקים הראשונים של יצירה זו עוסק ארקיוולטי ביסודות השפה העברית, ולאחר מכן בצורותיה הפואטיות. הוא דן בהדגשים ובמשקל. הפרק ה-30 עוסק בקריפטוגרפיה וסטגנוגרפיה עברית. יוהאן בוקסטורף הבן תרגם את הפרק ה-32 ללטינית וכלל אותו בתרגומו להכוזרי של יהודה הלוי ( הודפס בבזל 1660).
  • דגל אהבה – דן בענייני מוסר (הודפס בוונציה 1551)
  • מעין גנים – 50 איגרות מופת, שנועדו לשמש מודל לתלמידים על סגנון צורת ספרות זו (הודפס בוונציה 1553)

יש גם מספר סונטות שפורסמו רק בצורה מפוזרת. את חלקן ניתן למצוא בספרה של דבורה ברגמן, צרור זהובים, סונטים עבריים מתקופת הרנסאנס והבארוק, הוצאת יד בן צבי, 1998.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ האנציקלופדיה העברית, כרך ז' עמוד 311
  2. ^ ЕЭБЕ/Архевольти, Самуил бен-Элханан Исаак (ברוסית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34910494שמואל בן אלחנן יעקב ארקיוולטי