שלמה כהן (קריקטוריסט)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אמן ריקה שלמה כהן (נולד ב-1943) הוא קריקטוריסט, צולל ומחבר של מדריכי צלילה.

ביוגרפיה

שלמה כהן נולד בארץ ישראל בשנת 1943. למד עיצוב גרפי ב"בצלאל" וסיים את לימודיו ב-1966. רכש ידע גם בזכות הכישורים האוטודידקטים שלו. בשנת 1969 סיים קורס צלילה והוא בעל תעודת Dive Master מקורס הצלילה הראשון לדרגה זו שנערך בישראל.

החל מתחילת שנות השבעים מסלול יצירתו ועבודתו נע בשני מסלולים מקבילים שהשתלבו זה בזה. באחד כמעצב גרפי, מאייר וקריקטוריסט ובשני, צולל וצלם תת-מימי. כהן היה הראשון שמיפה ואיתר את אתרי הצלילה לאורך מפרץ אילת, מאילת ועד שארם א-שייח' והוציא לאור את הספר הראשון בסדרה  בסגנון ובעיצוב ייחודיים לו. במשך השנים מיפה גם את איי בהאמה, איי קיימאן, איי פלורידה, איי פלאו וגואם וכן את אתרי הצלילה ממפרץ סואץ ועד הורגדה במצרים. במקביל לפרסום ששת ספרי הצלילה וספרים נוספים, הציג שבע תערוכות יחיד בארץ ובחו"ל, השתתף במספר רב מאוד של תערוכות קבוצתיות וזכה ב"פרס האו"ם לקריקטורה על-שם רענן לוריא" ובפרס דוש לשנת 2015 מטעם עיריית תל אביב-יפו.

נוסף על עבודתו כמעצב גרפי ומאייר ולכתיבת ספריו על אתרי הצלילה ברחבי העולם פרסם בקביעות את עבודותיו בעיתונות הישראלית. כהן החל לפרסם קריקטורות ואיורים באמצע שנות השבעים ובין השנים 1977-2007 הופיעו הקריקטורות שלו, רובן פורטרטים, בעיתונים "העולם הזה", "מוניטין", "כספים", וב"ידיעות אחרונות". בעיתונים "חדשות", "מעריב", "גלובס" ובעיתוני רשת "ידיעות תקשורת" היה לו מדור קבוע.

משנת 2007, עם צאתו לאור של העיתון "ישראל היום" החל לצייר את הקריקטורה היומית הפוליטית והוא מתמיד בכך  מדי יום. הוא מצייר בסגנון מפורט, מסוגנן אבל ריאליסטי, הדורש השקעה מרובה בעבודה אולם מאפשר מגוון רחב יותר של רעיונות ואפשרויות. יכולת הציור שלו הקנתה לו שליטה בכל טכניקות הציור הקלאסיות: מרישומי עיפרון וציפורן ועד צבעי מים, אקריליק שמן ו-Air Brush. הוא ייחודי בכך שלצד יכולת רישום חופשית וספונטנית הוא יוצר גם בתלת ממד שמהווה בעצם את הניגוד הגמור לרישום ספונטני. התמחה גם באנימציות דו-ממדיות ותלת-ממדיות  ויצר קריקטורות אנימטיביות וסרטונים למדיה הסלולרית בארץ ובחו"ל.

מעריכים כי הקריקטורה היומית שלו נצפית מדי יום על ידי 300,000 צופים בארץ ובחו"ל. הקריקטורה מופיעה בכל המדיה הקיימת של "ישראל היום": בעיתון המודפס, ב-Newsletter של העיתון, בגרסה המקוונת, בדף הפייסבוק של העיתון ובגרסה מתורגמת לאנגלית. הקריקטורות מופיעות גם בגרסת אנימציה המיועדת לטלפונים סלולרים בעזרת ברקוד נסרק. הוא הקריקטוריסט הראשון בעולם שעושה זאת.

עם הופעתו של העט הדיגיטלי, המאפשר שליטה מוחלטת של רגישות היד במחשב, הוא היה בין הראשונים שעברו לשימוש במדיה זו ולפיכך פיתח טכניקה מיוחדת לציור וצביעה על גבי מחשב. הוא מרצה באופן קבוע על טכניקות אלו בסדנאות עבודה פרטיות.

עבודותיו והטכניקה בה הוא מצייר את הקריקטורות היומיות שלו משכו את תשומת לבה של חברת Wacom הבינלאומית, מפתחת העט הדיגיטלי, והוא צורף לקבוצת מאיירים בינלאומית המשמשת כקבוצת ייעוץ לחברה.

בנוסף לעבודתו השוטפת כקריקטוריסט וכחלק מעיסוקיו המגוונים, כתב, אייר, הפיק והוציא לאור, ספרי קריקטורות בנושאים שונים, סדרת ספרים ייחודיים על אתרי צלילה בעולם וספרי ילדים. נוסף על כך יצר לוחות שנה מאוירים וסדרות של חולצות שעליהן הודפסו קריקטורות שלו.

ניסיונו העשיר בצלילה ובצילום תת-מימי  והידע הרב בתוכנות מחשב גרפיות הקנו לו מקום קבוע בצוות השופטים של תחרויות הצילום התת-מימית הבינלאומית של אפסון.[1]

ב-2015 זכה בפרס דוש לקריקטורה על מפעל חייו.

גלריה

ספריו

פרסם שישה ספרי קריקטורות, שני ספרי ילדים ושישה ספרים על אתרי צלילה בעולם:
ספרי קריקטורות:

  • על הפנים - פורטרטים, קריקטורות ואיורים (הוצאת כתר, 1988)
  • (The Bible AtoZ (Seapen, 1998
  • על ארץ מרגיזה (עם דידי מנוסי, הוצאת טפר 2004)
  • מבט על - פוליטיקאים, גנרלים, עיתונאים, שחקנים, זמרים, ספורטאים, בדרנים, מאמנים, עסקנים ועוד אישים שונים ומשונים (אריג'נט, 2008)
  • ישראל עד היום (ישראל היום, 2009): כמחצית מהקריקטורות שפרסם ב-500 הגיליונות הראשונים של ישראל היום, יחד עם קטעי מאמרים מהעיתון המבהירים את הרקע לקריקטורות.

ספרי ילדים:

  • (1975 ,The Sea I Love (Seapen
  • (The Columbus Log (Kingston Publishers, 1992

ספרי צלילה:

  • (Red Sea Diver's Guide (1975
  • (Bahamas Diver's Guide (Seapen, 1989
  • (Cayman Diver's Guide (Seapen, 1991
  • (Florida Keys Divers Guide: Upper Keys (Seapen, 1991
  • (The Caribbean Columbus log A to Z (Kingston, 1992
  • (Red Sea Diver's Guide, Vol. 2 (1994

לקריאה נוספת

  • שלמה כהן, "מדוע הפכה האות למ"ד שבחתימתי לצלב", שפיץ 5, פברואר 1994, עמ' ס"ב.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שלמה כהן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "קריקטוריסTEE", שפיץ 8, מרץ 1995, עמ' 70
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שלמה כהן (קריקטוריסט)25681440