שלמה יעקב גלבמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלמה יעקב גלבמן
Gelbman.jpg
לידה ה'תשי"ב
פטירה ט' בניסן ה'תשע"ה (בגיל 63 בערך)
נושאי כתיבה היסטוריה חסידית

שלמה יעקב גְלבמַן (ה'תשי"ב 1952 - ט' בניסן ה'תשע"ה 28 במרץ 2015) היה ביוגרף והיסטוריון, בדחן ודרשן, חסיד סאטמר.

ביוגרפיה

שלמה יעקב נולד בישראל לבנציון משה ולחיה שרה. הוא נין של האדמו"ר רבי דוד בידרמן מלעלוב ושל רבי משה קליערס, רבה של טבריה.

בילדותו עבר עם אביו להתגורר בארצות הברית והתחנך במוסדות של סטמאר בבורו פארק שבברוקלין. עם יסוד העיירה קריית יואל בתשל"ד היה מהתושבים הראשונים במקום.

מחקריו

גלבמן נחשב בקרב חסידי סאטמר כהיסטוריון הבולט ביותר של החסידות ושל האדמו"ר רבי יואל טייטלבוים. הוא הוציא כ-20 כרכים בנושאים אלה. בהם:

  • מושיען של ישראל - תולדות וקורות חייו של רבי יואל טיטלבוים. החלק הראשון יצא לאור בה'תשמ"ז וסוקר את שורשי משפחתו. כל אחד מן הכרכים הבאים מוקדש לפרק זמן בחייו. החלק התשיעי סוקר את זמן שהותו בארץ ישראל עד ה'תש"ז. החלק העשירי יצא לאור לאחר מותו של גלבמן והוא מסקר את הגעת הרב טייטלבוים לארצות הברית והקמת החסידות בארצות הברית. עוד ארבעה חלקים נותרו בכתב יד.
  • אביר הרועים - עוסק בקשר בין גדולי ישראל והרבי מסאטמאר. חלק א' קשריו עם גדולי ישראל בארץ ישראל. חלק ב' קשריו עם גדולי ישראל הליטאים.
  • טיב לבב - 2 כרכים, דברי תורה מהרבי מסאטמאר שנאמרו לפני מלחמת העולם השנייה.
  • רצון צדיק - עוסק בייסוד העיירה קריית יואל. חלק א' יצא לאור בשנת ה'תשנ"ח ועוסק בתכנון הקמת העיירה עד להקמתה בפועל בתשל"ד ולפטירת הרב טייטלבוים בתשל"ט. החלק שני הכולל את התפתחות העיר מאז עדיין בכתב יד.
  • דער הייליגער קדושת יום טוב - די לעבן’ס געשיכטע פון רבינו חנניה יום טוב ליפא טייטלבוים (-תולדותיו של רבי חנניה יום טוב ליפא טייטלבוים), אב"ד סיגעט (אביו של רבי יואל מסטמאר).

תפקידים נוספים

גלבמן שימש גם כנואם מרכזי באירועי החצר שבהם משתתפים אלפי חסידים, כמו כ"א כסלו - 'יום ההצלה' של רבי יואל טייטלבוים, וכו' באב, יום פטירתו .

במשך עשרות שנים שימש בתפקיד רב פורים אצל האדמו"רים רבי יואל ואחיינו רבי משה טייטלבוים. בשנת ה'תשנ"ה עקב מרידה פנימית בחסידות נגד רבי אהרן טייטלבוים פוטר מתפקידו זה. בשנת ה'תשנ"ט, כשרבי יקותיאל יהודה טייטלבוים שב לעמוד בראש החסידות בוויליאמסבורג, הוא החזיר את גלבמן לתפקידו.

במשך 14 שנותיו האחרונות שימש גלבמן כמגייס הכספים הראשי של מוסדות סאטמר בויליאמסבורג. המערך בראשותו גייס לקופת המוסדות עשרות מיליוני דולרים מדי שנה.

פטירתו

חלה בסרטן ולאחר כמה חדשים נפטר בשבת, ט' ניסן תשע"ה, בגיל 63. מסע הלוויתו יצא במוצאי השבת מבית המדרש הגדול סאטמר בויליאמסבורג לבית המדרש הגדול "ויואל משה" בקרית יואל ומשם לבית החיים בעיר ושם נטמן.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0