שלי ברקלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלי ברקלי
Rochelle "Shelley" Berkley
לידה 20 בינואר 1951 (גיל: 73)
ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מפלגה המפלגה הדמוקרטית
חברת בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם המחוז הראשון של נבדה
3 בינואר 19993 בינואר 2013
(14 שנים)

רושל "שלי" ברקליאנגלית: Rochelle "Shelley" Berkley; נולדה ב-5 ביולי 1937) היא פוליטיקאית יהודיה-אמריקאית מהמפלגה הדמוקרטית. כיהנה כחברת בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם המחוז ה-1 של נבדה, המייצג את לאס וגאס, משנת 1999 עד 2013. רצה לסנאט ב-2012, אך הפסידה לדין הלר במרוץ צמוד ובפער של כ-11,000 קולות.

היא האישה היהודיה הראשונה והאדם היהודי השני שנבחר לקונגרס מטעם נבדה, לאחר "צ'יק" הכט. היא גם האישה השנייה מאז ומעולם שנבחרה לקונגרס מטעם נבדה.

ביוגרפיה

ברקלי נולדה כרושל לוין בעיר ניו יורק. סבה וסבתה היגרו חסרי כל מסלוניקי ומרוסיה לארצות הברית ואיבדו את משפחתם בשואה. "לא היה להם כלום. לא כישרון ולא כסף. רק חלום של חיים טובים יותר". היא סיפרה בדינר השנתי של חב"ד וושינגטון והוסיפה כי פעם היה בלאס וגאס בית כנסת יהודי בודד, וכיום פועלים 28 בתי-כנסת[1].

בבגרותה למדה באוניברסיטת נבדה, לאס וגאס, רכשה שם תואר במדע המדינה וכיהנה כנשיאת אגודת הסטודנטים. לאחר מכן היא המשיכה ללמוד באוניברסיטת סן דייגו וסיימה עם תואר במשפטים. ברקלי התמחתה במשפטים כמה שנים, בעיקר כחברה בוועד המשפטי של כמה בתי קזינו בלאס וגאס. היא כיהנה בבית המחוקקים של נבדה, בין 19821984 והייתה מעורבת בנושאים ציבוריים מקומיים. ברקלי גם מונתה סגנית יושב ראש מועצת האם לפרופסורים בכירים של אוניברסיטת נבדה, כשהיא מכהנת בעמדה זו מ-1990 ועד 1998.

ב-2012 רצה ברקלי לסנאט, אך הפסידה בבחירות הכלליות למועמד הרפובליקני דין הלר, על אף שברק אובמה זכה בנבדה באותן בחירות. בינואר 2013 סיימה את כהונתה בבית הנבחרים.

קריירה פוליטית ועמדות

בשנת 1998 נבחרה ברקלי לראשונה לבית הנבחרים של ארצות הברית. היא כיהנה כחברה בוועדה לענייני חיילים משוחררים ובוועדה לדרכים ואמצעים. כנבחרת, ברקלי רואה את העדיפויות הראשונות שלה בלחימה על ביטוח בריאות בר מימון לכל האמריקנים, זכויות חיילים משוחררים ואנרגיה חלופית. היא גם התנגדה מאד להשלכת פסולת גרעינית ברכס הרי יוקה בנבדה. היא חברה בקואליציה הדמוקרטית החדשה.

ברקלי ידועה כתומכת נלהבת של הסדרת ההימור המקוון. היא הייתה מהבודדים בקרב חברי הקונגרס שהתנגדו לתוספת לחוק אכיפת ההימורים הבלתי חוקיים באינטרנט 2006 בנושא אבטחת פורטים, שיזם הסנטור ביל פירסט.

ב-10 באוקטובר 2002, ברקלי נמניתה עם 81 הדמוקרטים בבית הנבחרים אשר הצביעו בעד ההסמכה לנשיא לפלוש ולפתוח במלחמת עיראק.

ועדות

ברקלי חברה בוועדות בית הנבחרים של ארצות הברית הבאות:

  • ועדת הדרכים והאמצעים
    • תת-הוועדה לאבטחת הכנסה ודמי מזונות
    • תת-הוועדה לסחר
  • הוועדה לענייני חיילים משוחררים
    • תת-הוועדה לנכי צבא ואירועי זיכרון
    • תת-הוועדה לבריאות
תפקידים נוספים בקונגרס
  • צוות העבודה הדמוקרטי בנושא ישראל[2]
שייכות לשדולות חברי קונגרס
שדולת חברי הקונגרס לעצירת נהיגה תחת השפעה (יושבת ראש משותפת), שדולת חברי הקונגרס למשחקי מזל (יושבת ראש משותפת), שדולת חברי הקונגרס לטאיוון (יושבת ראש משותפת), שדולת חברי הקונגרס למיחזור.

עמידה מול האנטישמיות

לאחר פרסומים כי ממשלת איראן יצאה עם מדיניות חדשה הדורשת לסמן את בגדיו של כל מי שאינו מוסלמי, הגיבה בחריפות, כבת למשפחה של ניצולי שואה, ואמרה: "להכריח יהודים לסמן את בגדיהם היא חזרה מצמררת לאותן פעולות מפחידות שדחפו את עליית השואה"[3].

במהלך תביעתה של האומנית ממוזיאון אושוויץ, דינה באביט, נערה יהודייה מצ'כיה ששרדה את השואה עם אימה, עקב כך שהנאצי ד"ר יוזף מנגלה בחר בה לצייר דיוקנאות של צוענים שהיו כלואים במחנה ולתעד את תוצאות הניסויים הרפואיים שערך, ברקלי פנתה למשרד החוץ האמריקאי ודרשה לערב בעניין את שלטונות פולין[4].

ברקלי העבירה פה אחד החלטה המגנה את ניסיונה של איראן ונשיאה מחמוד אחמדינז'אד להכחיש את השואה ואת מיליוני הקורבנות שלה, הן אלו שחיים ואלו שאינם בחיים בוועידה להכחשת השואה שהתקיימה בטהראן[5].

במרץ 2008, ערכה ברקלי ביקור מיוחד בקהילה היהודית בקזחסטן, כדי לעמוד מקרוב על הליכי המשפט של יהודה זידנפלד, יהודי אזרח ארצות הברית שישב בכלא בקזחסטן. ברקלי הייתה מעורבת בתיק זה למעלה משנה וחצי[6].

היחס לישראל

לברקלי רקורד של תמיכה עזה בישראל במהלך הקריה שלה בבית הנבחרים, והיא ביקרה במדינה במהלך כהונתה. היא הייתה חברה בצוות העבודה הדמוקרטי בנושא ישראל[2] וביקרה בישראל 15 פעמים, כולל בשדרות ב-2007, במטרה לחוש מקרוב את מצוקת התושבים[7]. ביוני 1999, עם סיום פרק הזמן שהקציב "חוק ירושלים", הקובע שעל הממשל האמריקאי להעביר את שגרירות ארצות הברית בישראל לירושלים בירתה, לא יאוחר מ-31 במאי 1999, אמרה ברקלי במליאת בית הנבחרים: "זה ציווי למסד עכשיו את האמונה האמריקנית שמשא ומתן ריאליסטי חייב להתבסס על העיקרון שירושלים היא בירתה הנצחית, הבלתי מחולקת של ישראל וחייבת להישאר מאוחדת לנצח. אם השגרירות תישאר בתל אביב, זה יעודד את הפלסטינים להתעקש בציפיות לא ריאליות בנוגע לירושלים".

באוגוסט 2001 היא ביקרה בישראל עם משלחת מחוקקים, כחברת ועדת יחסי החוץ של הבית דאז, על רקע הפיגוע במסעדת סבארו והשמיעה איומים כלפי הסיוע האמריקאי לערפאת[8]. באפריל 2002, הצביעה ברקלי בעד החלטה המביעה סולידריות עם ישראל במלחמתה בטרור והשוותה במליאה בין פיגועי 11 בספטמבר והמלחמה באפגניסטן לבין מה שעובר על הישראלים[9].

בינואר 2006, מיד עם עליית החמאס לשלטון, קראה ל"לסיים את הסיוע האמריקני לרשות הפלסטינית עד שחמאס יתפרק מנשקו, יתנער מהטרור ויכיר בזכותה של ישראל להתקיים"[10][11]. עם נאומו של ראש הממשלה אהוד אולמרט בפני הקונגרס במאי אותה שנה, הייתה ברקלי מבין יוזמיה המקוריים של הצעת "חוק מניעת הטרור הפלסטיני", המטיל תנאים קשים לקבלת סיוע פלסטיני וחותך כל סיוע ישיר לרשות עקב עליית החמאס לשלטון[12][13]. ב-20 ביולי של אותה שנה, אחרי חטיפת חיילי צה"ל בגבול הצפון, בתחילת מלחמת לבנון השנייה, ברקלי הצטרפה לחבריה מבית הנבחרים בתמיכה בחוק בית הנבחרים, המגנה את ההתקפות האחרונות על ישראל, מטיל את האחריות על חמאס וחזבאללה ומדינות החסות שלהן סוריה ואיראן[14][15]

במרץ 2007, בעקבות הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית עם חברי חמאס, חתמה ברקלי יחד עם 243 חברי קונגרס על היוזמה של היהודים רוברט וקסלר וגארי אקרמן, אשר מפציר בחאבייר סולאנה והאיחוד האירופי שלא לתת סיוע או מענק הכרה לרשות הפלסטינית עד אשר היא תכיר בישראל, תתנער מהטרור ותקבל את כל ההסכמים הישראלים-פלסטיניים הקודמים[16].

בינואר 2008, היא הייתה מביון יוזמי הצעת חוק דו מפלגתית של למעלה מחמישים חברי קונגרס החותרת לחסום עסקה לנשק אמריקני מתקדם לערב הסעודית בסך 20,000 מיליארד דולר[17].

קישורים חיצוניים

מהעיתונות הישראלית

הערות שוליים

  1. ^ ראש מטה הבית הלבן הפתיע בדינר חב"ד, עיתון חב"ד און ליין, פורסם כנראה במרץ 1993
  2. ^ 2.0 2.1 שלי ברקלי, שדולות וכוח משימה, אתר רשמי, חקיקות-שדולות וכוח משימה
  3. ^ שלי ברקלי, ברקלי מגנה את מדיניות איראן הדורשת מיהודים, נוצרים לסמן את בגדיהם, אתר רשמי, הודעה לעיתונות, 19 במאי 2006
  4. ^ מאת מערכת גרדיאן, אמנית יהודייה תובעת השבת תמונות שציירה כאסירה באושוויץ, עכבר העיר און ליין, 7 בספטמבר 2006
  5. ^ שלי ברקלי, ברקלי מגנה את ועידת הכחשת השואה, פעולותיו של נשיא איראן, אתר רשמי, הודעה לעיתונות, 11 בדצמבר 2006
  6. ^ חברת הקונגרס מארצות הברית ביקרה במרכז היהודי, חב"ד-קזחסטן, 13 ביולי 2007
  7. ^ ישראל, שלי ברקלי - נאומים והצהרות מרכזיות, אתר votesmart.org, נאום מליאה, 6 בספטמבר 2007
  8. ^ שלי ברקלי, חברת בית הנבחרים ברקלי מדברת על האלימות במזרח התיכון; מצטרפת למשלחת הקונגרס לישראל, אתר רשמי, הודעה לעיתונות, 9 באוגוסט 2001
  9. ^ שלי ברקלי בנושא של מלחמה ושלום, ontheissues.org, מאגר מידע - עמדותיהם של המנהיגים פוליטיים
  10. ^ שלי ברקלי, הצהרת ברקלי על ניצחון חמאס בבחירות הפלסטיניות, 26 בינואר 2006
  11. ^ תחושת הקונגרס בנוגע לרשות הפלסטינית, שלי ברקלי - נאומים והצהרות מרכזיות, אתר votesmart.org, נאום מליאה, 15 בפברואר 2006
  12. ^ חוק מניעת הטרור הפלסטיני 2006, שלי ברקלי - נאומים והצהרות מרכזיות, אתר votesmart.org, נאום מליאה, 22 במאי 2006
  13. ^ ג'ים לוב, לובי האגף הימני מנצל את ביקורו של אולמרט, 25 במאי 2006
  14. ^ שלי ברקלי, ברקלי מצטרפת לעמיתיה בבית הנבחרים בהעברת הצעת חוק דו מפלגתית התומכת בזכותה של ישראל להגנה עצמית, 20 ביולי 2006
  15. ^ גינויי ההתקפות האחרונות כנגד מדינת ישראל, שלי ברקלי - נאומים והצהרות מרכזיות, אתר votesmart.org, נאום מליאה, 19 ביולי 2006
  16. ^ וקסלר ו-246 חברי קונגרס מפצירים באיחוד האירופי שלא לספק סיוע ישיר לממשלה הפלסטינית החדשה, שלי ברקלי - נאומים והצהרות מרכזיות, אתר votesmart.org, הודעה רשמית והעתק מכתב, 21 במרץ 2007
  17. ^ שלי ברקלי, ברקלי נלחמת לחסום את מכירת הנשק ב-20 מיליארד דולר לערב הסעודית, אתר רשמי, הודעה לעיתונות, 16 בינואר 2008
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שלי ברקלי25814939