שי צוקר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שי צוקר
Shay zuck.jpg
לידה 1963 (גיל: 61 בערך)
ענף מדעי פיזיקה, אסטרונומיה, מדעים פלנטריים
מקום מגורים ישראל
תרומות עיקריות
פיתוח אלגוריתמים לחקר כוכבים כפולים ולגילוי כוכבי לכת חוץ שמשיים

שי יהושע יצחק צוקר (נולד ב-1963) הוא פרופסור למדעים פלנטריים באוניברסיטת תל אביב. משמש ראש החוג לגאופיזיקה באוניברסיטה.

קורות חיים

נולד בתל אביב בשנת 1963. למד לתואר ראשון במתמטיקה ופיזיקה באוניברסיטת תל אביב, שם גם המשיך ללימודי תואר שני ודוקטורט בתחום האסטרופיזיקה תחת הנחייתו של פרופסור צבי מזא"ה. בתקופה זו פרסם את האלגוריתמים TODCOR ו-BLS, שהפכו לכלים סטנדרטיים בחקר כוכבים כפולים ובחיפוש כוכבי לכת חוץ שמשיים בשיטת הליקויים, בהתאמה. כמו כן היה חבר בצוות שגילה בשנת 2001 את האקזופלנטה HD209458b, שהתבררה כפלנטה הידועה הראשונה המבצעת ליקוי של כוכב האם שלה.

את הפוסט-דוקטורט שלו ביצע באוניברסיטת ז'נבה, במעבדתם של זוכי פרס נובל מישל מאיור ודידיה קלו, וכן במכון ויצמן למדע. בתקופה זו חקר בין היתר לצד פרופסור טל אלכסנדר וכן זוכה פרס נובל ריינהרד גנצל. במחקריהם חזו כי ניתן לאשש כמה מיסודות תורת היחסות באמצעות תצפיות על מסלוליהם של כוכבים כפולים, טענה שאוששה כעבור כעשור.

הוא מונה לפרופסור חבר במחלקה לגיאופיזיקה ולמדעים פלנטריים באוניברסיטת תל אביב בשנת 2005, ולפרופסור מן המניין בחוג בשנת 2014.

לפרופסור צוקר כמאה פרסומים מדעיים העוסקים במגוון תופעות אסטרונומיות, ובעיקרן כוכבים כפולים וכוכבי לכת חוץ שמשיים. מרבית המחקרים של פרופ' צוקר עושים שימוש בשיטות סטטיסטיות ושיטות עיבוד נתונים מתקדמות באסטרונומיה ("אסטרוסטטיסטיקה").

פרופ' צוקר חבר בקונסורציום DPAC, הממונה על עיבוד הנתונים מטלסקופ החלל גאיה של סוכנות החלל האירופית. במסגרת זו מתמקד פרופ' צוקר באפשרות גילוין של כוכבי לכת חוץ שמשיים באמצעות נתוני החללית.

בשנת 2021 פורסם כי צוותו של צוקר מוביל שיתוף פעולה טרנס אטלנטי בין טלסקופ החלל גאיה של סוכנות החלל האירופאית לבין טלסקופ החלל TESS של נאס"א[1]. שיתוף פעולה זה צפוי להניב גילויים רבים של כוכבי לכת חוץ שמשיים.

פרופ' צוקר מתגורר בגבעתיים. הוא נשוי לדוקטור מיכל צוקר ואב לשני ילדים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0