צבי מזא"ה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צבי מזא"ה
מזא"ה, 2021
מזא"ה, 2021
לידה 1946 (גיל: 79 בערך)
ענף מדעי פיזיקה, אסטרונומיה
מקום מגורים ישראל
פרסים והוקרה זוכה פרס ויצמן למחקרים במדעים מדויקים לשנת 2009
זוכה פרס ישראל לפיזיקה לשנת 2024
תרומות עיקריות
השתתף בצוות שגילה את כוכב הלכת הראשון שהתגלה מחוץ למערכת השמש

צבי מזא"ה (נולד ב־1946) הוא אסטרופיזיקאי ישראלי ופרופסור אמריטוס בבית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב. חתן פרס ישראל לפיזיקה לשנת ה'תשפ"ד (2024).

ביוגרפיה

נולד בירושלים וגדל במושב חמ"ד. בצעירותו למד בישיבת נתיב מאיר שבירושלים. בשנים 1979-1967 למד באוניברסיטה העברית בירושלים, שם קיבל תואר דוקטור בפיזיקה. את עבודת הדוקטורט שלו עשה על מערכות של שלושה כוכבים, (מערכת משולשת). מאז הוא איש סגל באוניברסיטת תל אביב. השתלם באוניברסיטת קליפורניה בברקלי והיה חוקר אורח באוניברסיטת הרווארד, במוזיאון הלאומי לחלל ותעופה בוושינגטון, במצפה הכוכבים של ז'נבה, באוניברסיטת אמסטרדם ובאוניברסיטת אוקספורד. שימש כמנהל מצפה הכוכבים של אוניברסיטת תל אביב וכראש המחלקה לאסטרונומיה ואסטרופיזיקה שם.

פרופ' מזא"ה היה מן הראשונים שחיפשו כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש, והשתתף בגילוי בן הזוג הבלתי נראה של הכוכב HD 114762, שהיה המועמד הראשון לכוכב לכת כזה. מאז הוא חוקר את כוכבי הלכת החוץ שמשיים בעזרת תצפיות מן הארץ והחלל, כשהוא חבר בצוות החללית האירופאית CoRoT, האמריקאית Kepler, ולאחרונה האירופאית Gaia.

מזא"ה גם חוקר חורים שחורים הנמצאים במערכת של שני גופים החגים זה מסביב לזה. הוא השתתף בצוות אסטרונומים בינלאומי, שהצליח למדוד את המסה של חור שחור הנע סביב בן הזוג שלו בגלקסיה השכנה M33, הנמצאת במרחק של כ-3 מיליון שנות אור מכדור הארץ. על פי המדידה, M33 X-7 הוא החור השחור הכבד ביותר הידוע עד כה במערכת כפולה.

בתחילת העשור השלישי של המאה ה-21 השתתף מזא"ה בגילויים של שני חורים שחורים Gaia BH1 ו-Gaia BH2 הקרובים ביותר לכדור הארץ, הראשון במרחק של כ-1500 והשני כ-4000 שנות אור.

מזא"ה נשוי למירי ואב לחמישה, בהם יואב מזא"ה.

על דת ומדע

צבי מזא"ה הוא יהודי דתי ליברלי. כיהן כחבר הנהלה בתנועת "נתיבות שלום", והיה פעיל במפלגת מימד.[1]

תקפות התורה, לסברתו של מזא"ה, בעקבות ישעיהו ליבוביץ, אינה נובעת מקדושתה העצמית, אלא מהקדושה שחז"ל העניקו לה. לתפיסתו, חז"ל היו אלו שקבעו את סגנון וצורת היהדות, והם אלו שקבעו אלו כתבים יהפכו קאנוניים, ולפיכך, הפכו אלה לכתבי הקודש; וכן, מהן המצוות שיקודשו לעומת מצוות אחרות שידחקו או יבוטלו.

עמדותיו בנושאי זכויות אדם

השתתף בהפגנות שמחו על פינוי פלסטינים תושבי ירושלים מבתיהם. במאי 2024 קרא לממשלת ישראל לעשות הכל כדי להביא לשחרור החטופים בעזה.[2] תרם חלק מפרס ישראל בפיזיקה לעמותת "קול רבני לזכויות אדם"[3].

פרסים והוקרה

מספריו

  • דרישת שלום, דרשות על התורה ברוח השלום והצדק. עורכים: פנחס לייזר וצבי מזא"ה. 2010, ידיעות ספרים
  • מבוא לתורת היחסות הפרטית, תשס"ו 2006, הוצאת פרדוקס
  • על הסיבובים של כדורי השמים : גלגוליה של המהפכה הקופרניקאית, 2021, הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס מסת"ב 9789657790229

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

צבי מזא"ה39178107Q12410826