שירה ילון-חיימוביץ
לידה |
8 בנובמבר 1962 (גיל: 62) ירושלים, ישראל |
---|---|
ענף מדעי | הנגשה קוגניטיבית; נגישות ואינטליגנציה מעשית בקרב מבוגרים עם מוגבלות שכליות, פישוט לשוני |
מקום מגורים |
ארצות הברית ישראל |
מקום לימודים |
אוניברסיטת קונטיקט (1993-2000, PhD, פסיכולוגיה חינוכית) האוניברסיטה העברית בירושלים (1993, MSc, ריפוי בעיסוק) האוניברסיטה העברית בירושלים (1986, B.Sc., ריפוי בעיסוק) |
מנחה לדוקטורט | Stephen Greenspan |
מוסדות | הקריה האקדמית אונו |
בן זוג | דניאל חיימוביץ |
שירה ילון-חיימוביץ (נולדה ב-8 בנובמבר 1962) היא מרפאה בעיסוק ישראלית, פרופסור חבר [1] בקריה האקדמית אונו, מייסדת החוג לריפוי בעיסוק, ודיקנית הסטודנטים במכללה[2].
ילון-חיימוביץ עוסקת בהנגשה קוגניטיבית (נגישות לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית)[דרוש מקור], הייתה יועצת לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, חברת הוועדה המייעצת לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, ופעלה להכנסת הזכות ל"פישוט לשוני" לתקנות נגישות השירות (2016) וכן להכנסת המונח "פישוט לשוני" לתקן הישראלי העוסקת בנגישות ותקשורת בסביבה הבנויה (תקן 1918 חלק 4). בהמשך, טבעה את המונחים "רמפות קוגניטיביות" [3] ו"פישוט סימולטני"[4][5]. היא מורשית נגישות שירות, עומדת בראש המכון הישראלי להנגשה קוגניטיבית של אגודת עמי[6].
ביוגרפיה
שירה ילון-חיימוביץ נולדה בירושלים, לירדנה ילון (לבית רובינוביץ), מורה לבלט ומנהלת מחלקת האורחים של הבונדס, ויעקב ילון (לשעבר שכטר), אומן יודאיקה בנחושת. אחיה, אהוד ילון, הוא טייס באל-על וממקימי Osho Center TLV.
גדלה בשכונת נווה שאנן בירושלים. בילדותה הייתה פעילה בתנועת הצופים ורקדנית בלהקות "הורה ירושלים". למדה בגימנסיה העברית בירושלים (יסודי ותיכון).
שירתה בצה"ל כמורה חיילת, תחילה במסגרת מקא"ם בבסיס חיל חימוש בקציעות ולאחר מכן כמורה חיילת בבית הספר של הצבא[דרושה הבהרה] בבאר-שבע. עבדה עם עולים חדשים ועם ילידי הארץ ללא ידיעת קרוא וכתוב, ושם נתקלה לראשונה בהוראה מתקנת ובעבודה עם אנשים עם מוגבלות בלמידה.
נשואה לדניאל חיימוביץ, ביולוג אמריקאי ישראלי, נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הזוג גר בהוד השרון, ולו שלושה ילדים.
לימודים אקדמיים
בשנת 1986 סיימה בהצטיינות לימודי תואר ראשון בריפוי בעיסוק בבית הספר לסיעוד ע"ש הנרייטה סאלד של הדסה והאוניברסיטה העברית. לאחר מכן למדה שנה במגמת המחול באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים.
את לימודי התואר השני בריפוי בעיסוק סיימה בהצטיינות בשנת 1992, כבוגרת המחזור הראשון של התואר השני בריפוי בעיסוק בבית הספר לריפוי בעיסוק של הדסה והאוניברסיטה העברית בירושלים.
בשנים 4–1993, למדה באוניברסיטת ניו יורק ריפוי בעיסוק. בין השנים 1994 ל-2000 למדה לדוקטורט בחינוך מיוחד באוניברסיטת קונטיקט. כותרת עבודת הדוקטורט שלה הייתה: "חוכמת חיים בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית: תפקיד הניסיון והאינטליגנציה המעשית" והמנחה שלה היה פרופסור סטיבן גרינספן.
עבודה אקדמית וציבורית בנושא נגישות קוגניטיבית
ילון-חיימוביץ, מרפאה בעיסוק ומורשית נגישות שירות, עבדה לאורך שנים, קלינית ומחקרית, עם אנשים עם מוגבלות שכלית. תחומי המחקר העיקריים שלה, בשנים האחרונות:
- הוראה ולמידה בריפוי בעיסוק (Scholarship of Teaching and Learning SoTL)
- עיצוב אוניברסלי ללמידה (Universal Design for Learning – UDL)
- הנגשה קוגניטיבית - פיתוח ויישום 'רמפות קוגניטיביות' כלומר התאמות נגישות המאפשרות לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית לקחת חלק ולהשתתף בכל תחומי החיים.
ילון-חיימוביץ פרסמה מודל תאורטי יישומי, להנגשה לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית[7]. מודל זה הפך לבסיס למודלים ולישומים עתידיים[8][9].
ילון-חיימוביץ הייתה שותפה בדיוני ועדת המשנה שקבעה את תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע"ג–2013, שמחייבות שימוש בשפה פשוטה או שימוש בפישוט לשוני[10] וכן חברה בוועדה שכתבה את הרוויזיה לתקן הישראלי לנגישות התקשורת בסביבה הבנויה אשר כולל הנחיות לשימוש בשפה פשוטה ופישוט לשוני[11].
על סמך המודל התאורטי, פיתחה ילון-חיימוביץ את טכניקת "הפישוט הסימולטני" [12][13], אשר יושמה לראשונה ברחבי העולם במהלך אירוויזיון 2019. תאגיד השידור הישראלי סיפק נגישות קוגניטיבית לשידור האירוויזיון באמצעות שידור וידאו דיגיטלי, שעסק בתרגום מה שנאמר בזמן אמת באנגלית, לעברית בשפה פשוטה [14]. שלושה ערוצי "כאן" ביוטיוב הנגישו בעברית את תחרות הזמר לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית, לעיוורים ולאנשים עם מוגבלות בשמיעה בישראל. ההנגשה לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית נעשית באמצעות פישוט סימולטני, ההנגשה לעיוורים נעשית באמצעות תיאור קולי וההנגשה לאנשים עם מוגבלות שמיעה נעשתה באמצעות שפת סימנים[15][16][17],
ילון-חיימוביץ טבעה במחקרה את המושג "רמפה קוגניטיבית". בדומה להנגשה פיזית, שמטרתה לשפר את מידת התאמתה של מערכת לשימושם של אנשים בעלי יכולות גופניות מגוונות, כך בהנגשה קוגניטיבית מדובר על התאמה של כל מערכת וסביבה לצרכים של אנשים עם יכולות קוגניטיביות מגוונות. הנגשה פיזית היא למשל הצבתה של רמפה על מנת לאפשר הגעה של אנשים המתניידים בכיסא גלגלים למבנה מסוים, או הוספת תבליטים בכתב ברייל על כפתורי המעלית כך שגם לקויי ראייה יוכלו לעשות בה שימוש. בדומה לכך הנגשה קוגניטיבית היא תהליך פישוט של סביבה, כך שהיא תהיה קלה יותר להתמצאות או להבנה, למשל על ידי הצבת שלטים קלים להבנה במקום הוראות בכתב, או צביעת הקירות בחניון של מבנה גדול בכל קומה בצבע שונה, כך שיהיה קל להיזכר במקום החניה. "הרמפה" במקרה זה, היא רמפה קוגניטיבית[18]. כשם שאדם עם מוגבלות בניידות לא יצליח להיכנס למבנה ללא רמפה מתאימה, כך אדם עם מוגבלות קוגניטיבית לא יצליח לצרוך מידע מילולי או אחר מהסביבה, ללא הרמפה הקוגניטיבית המתאימה.
מחקר אקדמי נוסף
מרבית המחקר של ילון-חיימוביץ עסק בבוגרים עם מוגבלות קוגניטיבית[19]. במהלך עבודת הדוקטורט שלה, היא פיתחה בדיקת וידאו של אינטליגנציה מעשית [20] שנכללה בהמשך ב- DSM-5 כחלק מההגדרות למוגבלות שכלית[21][דרושה הבהרה]. מחקרים שלאחר מכן, בדקו את היישום של מציאות מדומה עבור אנשים עם מוגבלות פיזית ואינטלקטואלית [22] ואת השימוש במודלים מכלילים בהוראה בלמידה אקדמית ובחינוך והכשרת סטודנטים לריפוי בעיסוק[23][24].
פרסומים עיקריים
- שירה ילון חיימוביץ, עיצוב אוניברסלי והנגשה עבור ישראלים עם מוגבלות שכלית, באתר קרן שלם
- ילון-חיימוביץ, ש. (2008). מוגבלות גלויה – נגישות סמויה: סיפורם של אנשים עם מוגבלות שכלית. בתוך: פלדמן, דניאלי -להב וחיימוביץ, נגישות החברה הישראלית לאנשים עם מוגבלות בפתח המאה ה-21. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, משרד המשפטים, עמודים 573 - 596
- שירה ילון-חיימוביץ, מצאתי?!? התמצאות אנשים עם מוגבלות שכלית במרחב הפיזי., עניין של גישה גליון 7, יולי 2008, עמ' 41-50
- סיגל עוזיאל-קרל, מיכל טנא-רינדה, שירה ילון-חיימוביץ, חוברת הנחיות להנגשה לשונית
- הילה רימון-גרינשפן, מיכל טנא רינדה,אורנית אבידן-זיו, שירה ילון חיימוביץ, עובדים על זה:עקרונות להנגשה קוגניטיבית בסביבת העבודה, עניין של גישה גליון 22, אפריל 2018, עמ' 25-34
- שירה ילון חיימוביץ, הילה רימון גרינשפן, אורנית אבידן-זיו, התאמת תהליך יצירת סמלים ציבוריים ובדיקת מובנותם לאנשים עם מוגבלות שכלית, באתר קרן שלם
- Yalon-Chamovitz, Shira (באוקטובר 2009). "Invisible Access Needs of People With Intellectual Disabilities: A Conceptual Model of Practice". Intellectual and Developmental Disabilities. 47 (5): 395–400. doi:10.1352/1934-9556-47.5.395.
{{cite journal}}
: (עזרה) - Werner, S., Yalon-Chamovitz, S., Rinde, M. T., & Heymann, A. D, Principles of effective communication with patients who have intellectual disability among primary care physicians., Patient education and counseling 100(7), 2017
- Yalon-Chamovitz, S., and Oranit Avidan-Ziv, Simultaneous Simplification: Stretching the Boundaries of UDL. In: Networking, Implementing, Research, and scaling Universal Design for Learning, Towson MD: UDL-IRN, 2016, עמ' Pp.66-68
- Yalon-Chamovitz, Shira; Kraiem, Yoav; Gutman, Carolyn (12 באפריל 2017). "Deconstructing hierarchies: Service users as co-teachers in occupational therapy education". Work. 56 (3): 381–386. doi:10.3233/WOR-172502.
{{cite journal}}
: (עזרה) - Gutman, K., Kreim, Y. and Yalon-Chamovitz, S. (2012). Deconstructing Hierarchies: A pedagogical Model with Service Users Co-Teachers. Social Work Education: The International journal, 31, 202-214.
- Yalon-Chamovitz, S. (2000). Practical intelligence: The cognitive underpinning of occupation. In: Annals of the 6th European Congress of Occupational Therapy. Paris: ERGO. Pp.38-39
קישורים חיצוניים
- דף מרצה של פרופ' שירה ילון-חיימוביץ, באתר הקריה האקדמית אונו
- קורות חיים של פרופ' שירה ילון-חיימוביץ, באתר הקריה האקדמית אונו
- רשימת פרסומים של פרופ' שירה ילון-חיימוביץ, באתר הקריה האקדמית אונו
- רשימת פרסומים של פרופ' שירה ילון-חיימוביץ, באתר גוגל סקולר
- רשימת פרסומים של פרופ' שירה ילון-חיימוביץ, באתר ResearchGate
- שירה ילון חיימוביץ - אקדמיה לכולם - חלום או מציאות?, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 9:58)
- שירה ילון חיימוביץ - UDL הלכה למעשה, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 10:51)
- ילון-חיימוביץ - נגישות לאנשים עם מוגבלות שכלית, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 18:23)
- ילון-חיימוביץ - Simultaneous Simplification: Stretching the Boundaries of UDL, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 25:54)
- חוברת הנחיות להנגשה לשונית מאת ד"ר סיגל עוזיאל-קרל, מיכל טנא-רינדה וד"ר שירה ילון-חיימוביץ.
- פרופ’ שירה ילון חיימוביץ, דיקנית הסטודנטים וראש צוות המכון להנגשה קוגניטיבית, תרגמה סימולטנית את ההרצאות בכנס השנתי של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ומשרד המשפטים
הערות שוליים
- ^ אישורי הדרגות בתחום מדעי החיים, רפואה ובריאות באתר המל"ג
- ^ דיקאנט הסטודנטים, באתר הקריה האקדמית אונו
- ^ Yalon-Chamovitz, Shira; Shach, Ruth; Avidan-Ziv, Ornit; Tenne Rinde, Michal (18 בפברואר 2016). "The call for cognitive ramps". Work. 53 (2): 455–456. doi:10.3233/WOR-152244. PMID 26836027.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Yalon-Chamovitz, Shira. "Simultaneous Simplification: Stretching the Boundaries of UDL". YouTube (באנגלית). 2016 UDL-IRN Summit.
- ^ Yalon-Chamovitz, Shira; Steinberg, pnina; Shach, Ruth; Avidan-Ziv, Ornit (2019). "Simultaneous Language Simplification from the Perspective of People with IDD: Overcoming Cognitive Accessibility Barriers and Token Participation". SSRN Electronic Journal. doi:10.2139/ssrn.3390380.
- ^ אתר המכון הישראלי להנגשה קוגניטיבית
- ^ Yalon-Chamovitz, Shira (באוקטובר 2009). "Invisible Access Needs of People With Intellectual Disabilities: A Conceptual Model of Practice". Intellectual and Developmental Disabilities. 47 (5): 395–400. doi:10.1352/1934-9556-47.5.395.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Bracken, Seán; Novak, Katie (בפברואר 2019). Transforming higher education through universal design for learning : an international perspective. London: Routledge. p. 221. ISBN 9781351132077. נבדק ב-12 באוקטובר 2019.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Bar-On, Amalia; Ravid, Dorit (באפריל 2018). Handbook of communication disorders. De Gruyter. p. 845. ISBN 978-1-61451-490-9.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 19/07/2011 תקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות) התשס"ח-2008, באתר כנסת פתוחה
- ^ Baron, Reuven; Yalon-Chamovitz, Shira; Noy, Nurit; Eilam, Gavriela; Eran, Orna. "Accessibility of the built environment: Communication (in Hebrew)" (PDF). The Standards Institution of Israel. נבדק ב-15 באוקטובר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Yalon-Chamovitz, Shira. "Simultaneous Simplification: Stretching the Boundaries of UDL". YouTube (באנגלית). 2016 UDL-IRN Summit.
- ^ Yalon-Chamovitz, Shira; Avidan-Ziv, Ornit. "Simultaneous Simplification Stretching the Boundaries of UDL | Learning Designed". www.learningdesigned.org. UDL-IRN. נבדק ב-12 באוקטובר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Spiro, Amy (12 May 2019). "A Eurovision broadcast accessible to all". נבדק ב-11 באוקטובר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה). The Jerusalem Post. - ^ כאן מנגישים | כל מה שצריך לדעת לקראת שידורי ההנגשה של אירוויזיון 2019|אתר=כאן - תאגיד השידור הישראלי|תאריך=10 במאי 2019
- ^ כאן מנגישים את אירוויזיון 2019 בתל אביב, סרטון באתר יוטיוב, ערוץ ״כאן״ עם קרן נויבך, 20 בפברואר 2019
- ^ אירוויזיון 2019: כך יונגש האירוע לאנשים עם מוגבלות, סרטון באתר יוטיוב, ערוץ ״כאן״ עם רומי נוימרק והמתורגמן רפאל בוסידן, 21 בפברואר 2019
- ^ https://adaptit.co.il/wp-content/uploads/2020/01/The-call-for-cognitive-ramps.pdf
- ^ "Shira Yalon-Chamovitz - Google Scholar Citations". scholar.google.com.
- ^ Yalon-Chamovitz, Shira; Greenspan, Stephen (במאי 2005). "Ability to identify, explain and solve problems in everyday tasks: preliminary validation of a direct video measure of practical intelligence". Research in Developmental Disabilities. 26 (3): 219–230. doi:10.1016/j.ridd.2004.08.002.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Diagnostic and statistical manual of mental disorders : DSM-5 (5th ed.). American Psychiatric Association. ISBN 978-0-89042-554-1.
- ^ Yalon-Chamovitz, Shira; Weiss, Patrice L. (Tamar) (במאי 2008). "Virtual reality as a leisure activity for young adults with physical and intellectual disabilities". Research in Developmental Disabilities. 29 (3): 273–287. doi:10.1016/j.ridd.2007.05.004. נבדק ב-15 באוקטובר 2019.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Yalon-Chamovitz, Shira; Kraiem, Yoav; Gutman, Carolyn (12 באפריל 2017). "Deconstructing hierarchies: Service users as co-teachers in occupational therapy education". Work. 56 (3): 381–386. doi:10.3233/WOR-172502.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Lahav, Orit; Daniely, Noa; Yalon-Chamovitz, Shira (2 ביוני 2017). "Interpersonal social responsibility model of service learning: A longitudinal study". Scandinavian Journal of Occupational Therapy. 25 (1): 61–69. doi:10.1080/11038128.2017.1335775.
{{cite journal}}
: (עזרה)
שירה ילון-חיימוביץ32057466Q81154447
- המכלול: ערכים הדורשים הבהרה
- סגל הקריה האקדמית אונו
- בוגרות האוניברסיטה העברית בירושלים
- בוגרי האוניברסיטה העברית בירושלים
- בוגרי אוניברסיטת קונטיקט
- הוד השרון: אישים
- בוגרות תנועת הצופים בישראל
- בוגרי תנועת הצופים בישראל
- בוגרות גימנסיה רחביה
- בוגרי גימנסיה רחביה
- ישראליות שנולדו ב-1962
- ישראלים שנולדו ב-1962
- יועצות ישראליות
- מרפאות בעיסוק ישראליות
- מדענים ישראלים