מה דינו של היהודי הלז? תבנית:מפעלי מערכת
שיחה:אריה ליב קפלן/ארכיון
את השאלה כתבתי לפני 3 חודשים... מכלולאים פעילים
נראה לי פשוט הרב.
בדוקא כתבת הרב? או שכונתך היה לרבי.
לדעתי לא. נראה שעיסוקו כראש כולל הוא שולי מאד, בנוסף לכך שזה כולל שהוא הקים
ציטוט מתוך הערך: הרב קפלן כיהן כראש הכולל והיה מוסר שיעורים בהלכה וחסידות.
במה זה סותר את מה שאמרתי?
התכוונתי על מסירת השיעורים שם שנראה שמדובר באישיות תורנית.
לא נראה לי שכל מי שמוסר שיעורים בכולל שהוא הקים נקרא אישיות רבנית.
מדובר במנהל ישיבה עסקן וכדו' גם ראש כולל, אבל זה לא הדבר שיזכה אותו בערך (אולי בתור שליח חב"ד) ממילא הוא אינו זכאי לתואר.
לא מכיר בכלל, מגוף הערך נשמע בסדר גמור, ואם זה ממש לא כך אז זה אומר שהערך תקול.
חמוד. הגבתי בדף ריק, ופתאום אני רואה שצמחו להם המוני דיבורים מאחורי..
לדעתי יש מקום לכל אישיות שעיסוקה הוא במצוות הקב"ה ובהדרכה ועשיה של אחרים לקיום המצוות, שיקרא שמו בישראל 'הרב', גם אם אינו מוסר להם שיעורים תורניים או פוסק להם הלכות בדווקא.
מישהו אתה מאד מרחיב את ההגרה ממה שהיה נהוג עד עכשיו
אני מתקשה לקבוע מה היה נהוג עד עכשיו. (אתה בטח יודע יותר טוב ממני). אבל אני לא מבין למה ההגדרה של מישהו לא כלולה באישיות תורנית. אמנם לא כל מנהל ישיבה הוא אישיות תורנית. למרות שבפועל עיסוקו הוא בסיוע לאחרים לקיים את מצוות הקב"ה. כמו גם שלא כל אשה של אברך כולל מוגדרת אישיות תורנית.
ראש כולל זה מצויין. השאלה אם אדם שהקים כולל ומינה את עצמו לראשותו ומעביר בו שיעורים נקרא ראש כולל, בעיקר כשהוא עצמו עוסק בדברים אחרים יותר משמעותיים בעיניו, עד שראשות הכולל היא שולית בעיניו והוא רוצה לעזוב אותה.
"אישיות תורנית" זה מושג שכל אחד יכול לפרשו איך שירצה, בגלל זה לא אמרתי שמישהו חורג מהמדיניות אלא רק שהוא מפרש אותה שונה ממה שהיה נהוג עד עכשיו.
לפי הגדרתך גם רב בית כנסת מתאים להגדרה. וגם ררב בית כנסת של 20 מתפללים קבועים.
בעיני כל אדם שהיחס המקובל אליו בקהילה שלו הוא כאל אישיות תורנית, נכלל בכלל של אישיות תורנית. אני לא בדיוק מבין מה זה הדוגמה הזאת של רב בית כנסת של 20 מתפללים. האם כל אדמו"ר שיש לו ערך במכלול בדקת לפני זה שיש מנין קבוע בבית הכנסת שלו? אני לא בטוח. התשובה היא שהגדרת האישיות נובעת מהיחס אליו בתוך הקהילה שלו. ואם קהילתו הם אותם 20 מתפללים אינני רואה סיבה למה אין הוא בכלל אישיות תורנית. כמובן בדרך כלל רב בית כנסת של 20 מתפללים אינו זכאי לערך. אם בכל זאת יש לו ערך זה בדרך כלל בגלל סיבות אחרות. אז כבר חזרנו לכלל הקובע שאם זכאותו לערך איננו בגלל תפקידו התורני או אז אין הוא זכאי לתואר.
סימן שצריך לדון גם על זה לקבוע הגדרות יותר ספציפיות. מה דעתך בערך שיחה:משה בר בק?
באופן כללי אני מסכים להגדרה הזאת של אוהב ישראל. בדרך כלל זה מה שמנחה אותי. למרות זאת יכול להיות לדעתי שיש קווים אדומים שאז גם כל זה לא מספיק ואכמ"ל.
ציטוט:
"בעיני כל אדם שהיחס המקובל אליו בקהילה שלו הוא כאל אישיות תורנית, נכלל בכלל של אישיות תורנית."
הגדרה נהדרת ומדויקת של מקוה. זה בדיוק מה שהתכוונתי, וזכור לי שפעם כבר כתבתי את זה, לא זוכר איפה, ולא היו ויכוחים. אם כי כשאני קורא את המשפט הזה שוב יתכן שחלק מה'רבנים' יאבדו את התואר שלהם.
לדעתי, כן שייך מכיוון שהוא רב כפשוטו, אבל מעשית רב הוא לא
משתמש ישן, לא הבנתי מה כתבת
רישמית הוא רב, ולכן שייך לכנות אותו רב
לא הבנתי מה הכוונה שרשמית הוא רב.
תרשה לי לנתח את דבריך, אדם שלא נשא בשום משרה תורנית, מלבד איזה כולל בו היה מוסר שעורים הופכת אותו לרב, הרי זה לא היה מקרב אותו לרף החשיבות בכלל, הרי רובו ככולו היה עסקן רב פעלים שהקים ייסד וכו'. ובשונה מטענתך על הדימוי לאדמורי"ם כי הרי האדמורים הללו הם רק אישיות תורניות, ולא עסקן, חבר מועצה, יזם, וגם ראש כולל, הם רק אדמורי"ם, והוא לא זה ההבדל היחיד והעצום בינהם.
אז מה ההבדל מהרב שלום בער סורוצקין או הרב אליעזר כהנמן?
לא משנה.
סורוצקין ראש ישיבה של הישיבה הגדולה, לייזר לא יודע.
הרש"ב הוא ראש ישיבה בצד האדמניסטרטיבי. כתור היזם והמקים. אני לא חושב שזה בגלל רמה תורנית (ולא שאני מזלזל ברמה שלו, פשוט לא זה הופך אותו לראש הישיבה).
הוא מוסר שעור כללי לדוג'.
א. כן?. ב. אם השיעור כללי זה הקובע. הרי נשוא הערך גם מסר שיעורים. (אגב הרב כהנמן גם מוסר "שיעור", היחיד בהיכל הישיבה.)
יש הבדל בין איזה כוללון, לישיבה של מאות בחורים.
אני לא משוכנע
בינינו, כל אחד נקרא הרב היום, זה בדיוק כמו מר. ולכן אני מסכים עם ההגדרה לתת את התואר לכל מי שמשרתו מכבדת אותו כרב, ולא מי שחרדיותו מכבדת אותו בהרב. ולכן כל אישיות תורנית, ראש ישיבה ומגיד שיעור, רב קהילה, מחבר תורני, מרצה וכיוצא באלו ומפורסם ככזה (למעט משה גפני שהיה ראש כולל, אבל אינו מפורסם בכך. עם כל כבוד -ויש כבוד) -יקרא הרב.