שוצהונד
שוצהונד (מגרמנית: כלב הגנה - shchutz הגנה, hund כלב) הוא תהליך אילוף כלבים ששימש להגנה ועבודה משלהי שנות המאה ה-20, בנוסף, שימש השוצהונד כמבדק התאמה לכלבים והתפתח בהמשך כהליך אילוף להכשרת הכלב לעבודה משטרתית וביטחונית כמו: חיפוש ואיתור סמים, איתור חומרי נפץ, גילוי חשודים ושמירה על חומרים ומתקנים סודיים.
היסטוריה ומקורות השוצהונד
במלחמת העולם השנייה נעזרו הגרמנים בכלבים שאומנו בשיטה זו לשמירה על הסדר בזמן העבודה במחנות ולאיתור יהודים. יחד עם זאת, באמצע שנות השלושים, התפתח השוצהונד לכדי ספורט ותחרות כלבים, תחרות שהתבססה על הבנת הפקודות השונות וביצוע משימות, רמת הצייתנות והמשמעת של הכלב. פעם בשנה נערכת תחרות שוצהונד עולמית, המזכה את הבעלים והכלב באליפות העולם.
תקני השוצהונד
עד לשנת 2006 התקיימו שני תקנים (מבדקים) לבדיקת כשירותו של הכלב לעבודות השונות: מבחן השוצהונד ומבחן ה-IPO. כיום, אוחדו שני המבדקים הללו לכדי מבדק אחד, ה-VPG, מבדק אשר נועד לצמצם את המבחנים, ויחד עם זאת ליצור מושג ברור יותר לגבי הצורך עליו הכלב יענה בעת ביצוע המשימה.
מבחנים ותרגילי השוצהואנד
הגישוש - במבחן הגישוש על הכלב להפגין יכולת ריכוז מוחלטת ויכולת עבודה עצמאית, במהלך מבחן זה מפוזרים לאורך המסלול חפצים המדיפים ריח אנושי או עקבות אנושיים, על הכלב לאתר את בעל העקבות או החפצים ללא עזרתו של המאלף ("הנוהג" בשפת האילוף).
משמעת - תרגיל המשמעת מתבצע תוך הדמיה של מצב אמת בו מושמעות לכלב סדרה של פקודות ללא הרצועה. בעת בדיקת הזוג הראשון, מתחבא בעלי הכלב ועל כלבו להישאר בתנוחת ארצה (שכיבה) סטאטית ולא לזוז עד לקבלת פקודה מבעליו, בעוד הזוג השני, מבצע את סדרת התרגילים - בין הפקודות ישנן פקודות לתרגילים סטאטיים ודינמיים כמו: ארצה, שב, בוא, עמוד ופקודות להבאת חפצים. (הבאת החפצים בתחרויות שוצהונד מקיימות בתוכן תרגיל קפיצה מעל משוכת עץ). התרגיל המסיים בתרגילי המשמעת הוא תרגיל הקדימה, כאשר בו נשלח הכלב לרוץ קדימה למרחק של כארבעים מטרים ובסיומו מוכרזת פקודת ארצה. תרגיל זה מצריך יכולת ריכוז ומיקוד רבה.
תקיפה והגנה - מבחן הבודק את נאמנותו של הכלב כלפי בעליו ויכולת זיהוי ושמיעת פקודות במצבי סכנה. במהלך תרגולי ההגנה, נבדק אופיו של הכלב ויכולת השליטה של הבעלים גם יחד. המשימה בתרגיל ההגנה היא למצוא אובייקט (המדמה פושע, חשוד או גורם מסוכן) ולסמנו בנביחה בלבד. בהמשך, מבוצע תרגיל כפול של מרדף ועצירה – כאשר הפושע מתחיל לברוח, הכלב נדרש להתחיל במרדף אחריו ולהפסיק את המרדף בהישמע פקודת הבעלים.
התרגיל המסכם - תרגיל האומץ הוא תרגיל תקיפה פיזי בו מוטל על הכלב לתקוף את הפושע כאשר הפושע (או האובייקט) רץ לקראת הכלב או בעליו ממרחק של כמה עשרות מטרים.
ארגוני הדרכה מקצועיים בארץ ובעולם
בארץ ובעולם קיימים ארגוני הדרכה מקצועיים להדרכת שוצהונד, הדרכת מאלפים, אילוף שוצהונד ותחרויות שוצהונד. לדוגמה: "DVGAMERICA" - מרכז ההדרכה האמריקאי המוביל והגדול ביותר בארצות הברית והוותיק ביותר בעולם, "German sheperd schutzhund club of Canada" - בית הספר לאילוף רועים גרמניים בקנדה, "מרכז כלבני עמוס שיבולי" לאילוף שוצהונד והכשרת מאלפי שוצהונד, הוותיק ביותר בארץ.
ארגונים אלה ואחרים מכשירים כלבי עבודה והגנה ומאמנים כלבים לתחרויות שוצהונד, התחרויות מתקיימות בכל שנה במקום אחר בעולם. במקרים רבים דווקא בעונת החורף, במקרים שונים גם במהלך גשמים שוטפים ורוחות עזות התקיימו תחרויות השוצהונד כסדרן, כמו התחרות שנערכה בגבעת עדה בינואר 2012.
קישורים חיצוניים
- סרטון הדגמה לשיטת השוצהונד, באתר (יוטיוב)
- ארגון השוצהונד האמריקאי, באתר (dvgamerica)
- ארגון השוצהונד הקנדי, באתר (gsscc)
- מרכז כלבני לאילוף כלבים בשיטת שוצהונד, באתר עמוס שיבולי (בעברית)
- שוצהונד- ספורט אילוף כלבים המשלב משמעת, גישוש והגנה באתר ladog (בעברית)
21220183שוצהונד