שופר גבריאל
שופר גבריאל (מכונה גם חצוצרת טוריצ'לי) הוא אובייקט בעל שטח פנים אינסופי, אך נפח סופי. אובייקט זה הומצא על ידי אוונג'ליסטה טוריצ'לי אשר עסק בחישוב שטחים בחשבון האינטגרלי. שם האובייקט מושפע מהמלאך גבריאל אשר לפי האמונה הנוצרית יתקע בשופר ביום הדין, ברמיזה על תכונותיו המופלאות של האובייקט. ניתן לחשוב על השופר כעל גרסה תלת-ממדית של פתית השלג של קוך, אשר שטחו סופי אך היקפו אינסופי.
הגדרה מתמטית
שופר גבריאל נוצר על ידי ציור העקום בקטע , וסיבובו סביב ציר . על ידי שימוש באינטגרלים ניתן לחשב את נפחו ושטח פניו של הגוף הנוצר.
נפח השופר
נפחו של השופר נתון לפי הנוסחה
חישוב זה למעשה סוכם גלילים קטנטנים. "גובה" כל גליל הוא ורדיוס הבסיס שלו הוא , כלומר נפח הגליל האינפיטסמלי הוא .
שטח פני השופר
שטח הפנים של השופר נתון לפי הנוסחא
פרדוקס הצביעה
קיומו של השופר מעורר את הפרדוקס (לכאורה) הבא: כיוון שנפחו של השופר הוא , ניתן למלא את חלקו הפנימי בצבע מתוך דלי המכיל צבע בנפח מטרים מעוקבים ( נמדד ברדיאנים, והרדיאן הוא יחידת מידה חסרת ממד, נוכל לבחור באופן שרירותי את יחידות הנפח בהן נשתמש). מצד שני, שטח פניו של השופר הוא אינסופי, כלומר על מנת לצבוע את שטח פניו נדרשת כמות אינסופית של צבע, אך זהו פרדוקס, כי בעזרת דלי של מטרים מעוקבים צבע, מילאנו את כל נפח השופר ובכך גם את כל "דפנותיו". כלומר בעזרת צבע בכמות סופית הצלחנו לצבוע שטח אינסופי.
יישובו של הפרדוקס נובע מההבדלים בין תכונות של חומרים ב"עולם האמיתי" לבין תכונות של מושגים מופשטים במתמטיקה. עוביו של ה"צבע המתמטי" בו השתמשנו למילוי שופר גבריאל הלך וקטן (עד אינסוף) ככל שעוביו של השופר הלך וקטן. עם זאת, צבע "אמיתי" לא ניתן לחלוקה אינסופית וקיימת נקודה כלשהי (הניתנת לחישוב) בה עוביו של שופר גבריאל לא יהיה עבה מספיק אפילו בשביל מולקולת צבע אחת ולכן כלל לא ניתן למלא את השופר בצבע.
גרסאות נוספות
ניתן לבנות דוגמאות רבות לעצמים בעלי נפח סופי ושטח פנים אינסופי.
למשל, גוף הסיבוב הנוצר מהפונקציה בקטע , הוא בעל נפח סופי (הוא חסום בקובייה שצלעה באורך 1) אך שטח פניו אינסופי, שכן אורך הפונקציה בקטע אינו מתכנס, ורדיוס הסיבוב אינו דועך לאפס.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: שופר גבריאל |
- ג'ון שניידר, הדמיה של בניית שופר גבריאל
הערות שוליים
- ^ אורך של גרף הפונקציה בקטע הוא , ולכן שטח פני גוף הסיבוב נתון על ידי (ראו שימושי האינטגרל)