שבט כרמל
שבט כרמל בחיפה הוא שבט השייך לתנועת הנוער הצופים העבריים, להנהגת חיפה. השבט הוקם בשנת 1937 על ידי שבט "משוטטי בכרמל". בשיאו, מנה השבט 1,400חניכים. נכון לשנת 2014 השבט מונה כ-800 חניכים מתשע שכבות גיל, מכיתה ד' עד י"ב, וקולט לתוכו תלמידים מארבעה בתי ספר יסודיים - בית הספר הריאלי - סניף אחוזה וסניף הדר, בית הספר "רוממה", בית הספר "זיכרון יוסף". בנוסף יש בשבט שתי קבוצות של חניכים בעלי צרכים מיוחדים ("צמי"ד") מבית הספר "פיכמן".
חזון שבט כרמל
- שבט כרמל מאמין
- שיש ביכולתו לעצב את החברה
- באמצעות נוער ערכי, מוביל ויוזם,
- המפתח קבוצות ופרטים להכרת המדינה על כל צדדיה.
- על מנת לחנך לחברה טובה ושוויונית יותר,
- באמונה שלמה ובשאיפה למצוינות אישית
- בשבילי, צופים זה כרמל.[1]
היסטוריה
שבט כרמל הוקם בשנת 1937 על ידי דב מדזיני אשר היה בוגר שבט "משוטטי הכרמל" שפעל בהדר בצמוד לבית הספר הריאלי והטכניקום בבניין הטכניון הישן. דב אשר לימד אומנות בבית הספר הריאלי בסניף "אחוזה" הקים ביחד עם מספר תלמידיו את שבט "הכרמל" שהיווה שלוחה לשבט "משוטטי בכרמל" הגדול שפעל בהדר הכרמל. עד להקמת השבט באחוזה, תלמידים שהיו מעוניינים בפעולות הצופים נאלצו לרדת לשכונת הדר, דבר שהיה קשה מאד לילדים. תנועת האוטובוסים הייתה דלילה מאוד, מכוניות פרטיות כמעט שלא היו בנמצא והדבר דרש מאמץ רב - מה שהוביל לצורך בשבט צופים נוסף קרוב יותר[2].
בחודש ספטמבר 1937, לאחר פתיחת שנת הלימודים, גויסו המדריכים הראשונים של השבט, שהיו בעיקר תושבי הכרמל. תחילה גויסו שני מדריכים: מרים אפשטיין-שרון לקבוצת הבנות ודוד בילסקי לקבוצת הבנים. אחר-כך הצטרפו מדריכים נוספים. מיד עם תחילת הפעילות דוד בילסקי נהרג בתאונת דרכים ומאיר זרודינסקי נכנס למלא את מקומו. הגדוד הראשון של השבט נקרא "גדוד דוד" לזכרו של דוד בילסקי[2].
עם השנים גדל והתפתח השבט, הקים שלוחות נוספות להל"ן שבט "צופית"[3], שבט "העגן", שבט "תדהר", שבט "לטם" ושבט "נשרים".
שמות וצבעים של השבט
כאשר שבט "הכרמל" הוקם היה צבעו לבן, ועם השנים באזור שנות ה -60 שינה השבט את צבעו ואת שמו והפך לשבט "כרמל" אשר צבעו אדום ולבן.
מייסדי השבט וחבריו הבולטים
בוגרים רבים של שבט כרמל תרמו ותורמים למדינת ישראל בתחומים שונים, רבים מן הבוגרים נמצאים בפוליטיקה המקומית ובעיתונאות המקומית של חיפה. בין מקימי השבט ניתן למנות את הבאים:
- דב מדזיני שנולד ברוסיה בשנת 1915. דב הצטרף לשבט "משוטטי בכרמל" כשהיה בן 13, ולאחר שנתיים, נהייה למזכיר השבט. לאחר שסיים את לימודיו בתיכון, נסע להשתלמות בציור באיטליה, וכשחזר ארצה בסוף 1936, התקבל לעבודה כמורה בבית הספר הריאלי. בנוסף, גם חזר לפעילותו בצופים, הוא ריכז את שבט "משוטטי בכרמל"[4].
- דוד בילסקי שנולד בברלין, ושעלה ארצה בשנת 1933. בשנת 1937 עם הקמת "גדודי הכרמל" נשלח דוד בילסקי כמדריך יחיד לגדוד הבנים בכיתות ה'-ו'. ביום 6 בספטמבר 1938 נהרג בתאונת דרכים קטלנית בין חיפה לתל אביב. בילסקי היה בן שש עשרה במותו.
- מרים (מיקי) שרון (אפשטיין) שנולדה בשנת 1922 בחיפה, ולמדה 12 שנים בבית הספר הריאלי העברי. שרון הייתה המדריכה הראשונה של גדוד הבנות על הכרמל במשך שנתיים. כשסיימה את לימודיה בבית הספר הריאלי, למדה שנתיים בסמינר למורים בירושלים, וסיימה את הסמינר בסוף שנת 1942. כשבגרה, התחתנה עם חברה שהיה בצבא הבריטי, ולאחר שנולדו להם שלושה ילדים, היא חזרה להוראה והייתה למורה בבית הספר הריאלי בהדר במשך כ-20 שנה.
- מאיר (זרו) זורע (זרודינסקי) שנולד בשנת 1923 בקישינב שברומניה. לאחר כשנתיים, עלה ארצה עם הוריו. זורע הצטרף לשבט "משוטטי בכרמל" כשהחל את לימודיו בתיכון בבית הספר הריאלי. לאחר שסיים את לימודיו בבית הספר הריאלי, התגייס לצבא הבריטי, לחם בגדוד השני של הבריגדה וזכה בעיטור הצלב הצבאי. את שרותו בצבא הבריטי סיים בדרגת סרן. את אות ההצטיינות החזיר למלכת בריטניה לאחר המלחמה בזמן מאבק הבריטים בארץ ישראל.
- גלילה רון פדר עמית, סופרת ילדים נולדה בשנת 1949 בשכונת אחוזה אשר בחיפה, הייתה בגדוד "רביבים", גרעין "יעד", מחזור 1967.
שבטים אחים
שבטים אחים אלו שבטים ששבט כרמל הקים.
- שבט צופית- הוקם בספטמבר 1964. שבט צופית עבד בבתי הספר "דוד ילין", "מגידו", ו"הרצל" ו"אהוד" . הוחלט לחלק את שבט כרמל לשניים, בצורה שווה פחות או יותר, כך שעברו לשבט החדש, "צופית", כ-400–500 חניכים, ואילו בשבט "כרמל" נשארו כ-600 חניכים[3].
- שבט העוגן- הוקם ב-1976 ועבד בשכונת "עין הים" (שפרינצק). כשפתחו את שבט זה, גובש צוות של עשרים מדריכים שמדריכים בשבט החדש בנוסף למדריכים מצופית. למעשה, עד היום נעזר השבט בהדרכת חוץ משבט כרמל- חלק משכבת שישיות כל שנה, נבחרים מספר מדריכים להדריך בנוסף לימי הפעילות הרגילים (שלישי ושישי) ביום חמישי בשבט "העוגן".
- שבט תדהר- הוקם בסמוך לשבט "העוגן", שהיווה חלופה נוספת על הכרמל, אך רק בתחילת דרכו הוא נתמך רבות על ידי שבט "כרמל". בהמשך, השותפות בין השבטים הייתה הדוקה פחות, ושבט "תדהר" זכה בעיקר לסיועו של שבט "צופית".
- שבט לטם- הוקם ב-1979. שבט "כרמל" גדל והתקרב ל-1500 חניכים, והייתה זו רק שאלה של זמן עד שיעשו הצעדים לפיצול שבט "כרמל". בסך הכל עברו כ-300 חניכים לשבט החדש, שבט "לטם".
הצריף
עם זקוק למולדת?
אדם זקוק לבית?
אחווה צריכה מקום סודי?
אז עכשיו תסבירי לי למה לחניכים שלנו לא מגיע שיהיה להם צריף משלהם?
אנחנו עומדים מול הצריף הירוק שהיה פעם חדר המלאכה של בית הספר הריאלי, ואילן שפירא מניף את ידיו בהתרגשות של גואל קרקעות של הקרן הקיימת...— גלילה רון-פדר-עמית על הצריף, 1967
הצריף הוא המבנה בו נמצאים מרכזיו של השבט: הגזברות, חדר מצב, חדר השכבה הבוגרת וחדר ח'-ט'. הצריף הוסב בשנת 1937 מחדרי כיתות של בית הספר הריאלי למבנה צופי. בתחילת דרכו הצריף היה בצבע ירוק אך לאחר מכן נצבע בצבעו הנוכחי, אדום. נכון לשנת 2014 הצריף מיועד להריסה, ומתוכנן להחליפו במבנה חדש וגדול יותר אשר אמור להיבנות בתחתית בית הספר הריאלי. בשנת 2016 הצריף נהרס ובמקומו בונים בניין חדש לבית הספר הריאלי סניף אחוזה. היום קיים "הצריף החדש"- בניין חדש לשבט אשר נמצא בחלק התחתון של סניף אחוזה.
לקריאה נוספת
- יניר רובינשטין, קורות שבט כרמל, חיפה: שבט כרמל - הסתדרות הצופים העברים בישראל, 2007.
קישורים חיצוניים
- שבט כרמל - אתר האינטרנט של השבט
- שבט כרמל באתר בית הספר הריאלי העברי בחיפה
- ואלה תולדות באתר צופים
הערות שוליים
- ^ Israeli Scouts, שבט כרמל - חזון שבט כרמל, באתר תנועת הצופים
- ^ 2.0 2.1 Israeli Scouts, שבט כרמל - "ואלה תולדות...", באתר תנועת הצופים
- ^ 3.0 3.1 עיריית חיפה - עירונט, באתר www1.haifa.muni.il
- ^ "מת המורה והאמן החיפאי דב מדזיני". הארץ. 2003-02-16. נבדק ב-2016-08-24.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שבט כרמל23351080