רולא ח'ורי
רולא מכראם ח'ורי (נולדה בשנת 1982) היא אוצרת, מבקרת והיסטוריונית של האמנות, ערביה-ישראלית.
קורות חיים
רולא מכראם ח'ורי נולדה בחיפה ב-1982. אביה הוא השחקן והבמאי מכרם ח'ורי ואמה דעה היא מורה לאמנות. אחיה ג'מיל ח'ורי ואחותה קלרה ח'ורי הם גם כן שחקנים בדומה לאביהם.
ח'ורי סיימה תואר ראשון בתולדות האמנות, שפה וספרות איטלקית באוניברסיטה העברית ב-2005. בעלת תואר שני בתולדות האמנות מאוניברסיטת חיפה (2011). עשתה תואר שני נוסף בביקורת האמנות בבית הספר לאמנות חזותית בניו יורק ב-2017.
אחת מתערוכותיה הבולטות הייתה "נקודת מיצוי" (2012)[1] – תערוכה קבוצתית הכוללת עבודות צילום, וידאו ומיצב. התערוכה בחנה את המושג "מצב מיצוי" או "מצב נישול", כלומר מצב שבו מתבטל האחר לאחר שנכבש, רוקן מתרבותו והורחק מההיסטוריה שלו. בתערוכה מבקשת להציג תפיסה חדשה של אמנות " ההופכת את הבלתי מוחשי למוחשי, את הלא ממשי לממשי ואת הבלתי נראה לעין לנראה", על מנת לכלול אותו כחלק מהמציאות המודעת.[2]
תערוכה נוספת (שאצרה יחד עם יעלה חזות) – "חכמת ההמונים" (2014) – הוצגה בבית הגפן.[3] בתערוכה זו ניתן לראות את השקפת עולמה של ח'ורי אותה היא מביאה באופן זה או אחר בתערוכותיה הרבות, אשר לרוב יהיו בנושאים פוליטיים וחברתיים. התערוכה חוזרת לכיכר העיר, שמקורה בערי המדינה של יוון העתיקה, ככזו שממלאת את תפקידו של המרחב הציבורי כמקום בו ניתן להתכנס, לשמוע, להשמיע ולנהל שיח ציבורי. היא יוצאת בתביעה לשינוי ערכי החיים הפוליטיים, החברתיים והתרבותיים שנשחקו, למען כינון חברה שוויונית ודמוקרטית יותר, ומבקשת להוות זרז לחשיבה רדיקלית ביחס לפלטפורמות חדשות, גם אם מדומיינות, למימוש התביעה מתוך הפוטנציאל הטמון במרחב הציבורי המקומי. תפיסת "חוכמת ההמונים" גורסת שחוכמתו של ההמון גדולה, בתנאים מסוימים, מחוכמתו של המומחה היחיד והתנאים ההכרחיים לקיומה הם הטרוגניות, פלורליזם ומגוון דעות. בתערוכה מוצעת אפשרות אחת מבין אפשרויות פוטנציאליות נוספות, לפתיחת המרחב הציבורי באופן שיאפשר לסוגים שונים של ידע מקומי להתבסס. ידע הנבנה מהגיוון וההטרוגניות של חוכמת הציבור - היוצרים והתושבים - שבכוחם יחד או לחוד לתרגם אותו בצורה פרקטית להנעת שינוי במרחב המקומי'.[4]
בנוסף לאוצרות עוסקת ח'ורי בפרויקטים חינוכיים, קהילתיים ואמנותיים. ב-2007 ניהלה את פרויקט "Walkscreen", בברלין – פרויקט המפנה את תשומת הלב לחסמים הפיזיים והמטאפוריים בארבע ארצות עם היסטוריה של חומות והפרדה: גרמניה, קפריסין, אירלנד וישראל/פלסטין.[5] ב-2011 יצרה תערוכה אינטראקטיבית בשם "מבוך השלום" המיועדת לתלמידי בתי ספר יסודיים. הפרויקט עסק בקונפליקטים, איך הם נוצרים, ועל דרכים בהם ניתן לפתור אותם. התערוכה הוצגה במוזיאון המדע בירושלים ועברה למוזיאון עין-דור.[6] בשנים 2013–2014 - הייתה מנהלת אמנותית במרכז תרבות ח'ליל א-סכאכיני ברמאללה, והפיקה סדנאות ותערוכות מדי חודשיים. מ-2017 ומנהלת פרויקט "From the Seed to the Dish", פרויקט מזון לעידוד מוצרים פלסטיניים מקומיים, ומנכ"לית של אגודת התרבות הערבית בחיפה.
תערוכות שאצרה
- 2007 - מספר פרויקטים בגלריית אל-הואש לאמנות פלסטינית בירושלים: "עזה האחרת" צילום של ג'ורג אזר; "מחזור", מתוך התוכנית "עניין של נשים".
- 2012 - "נקודת מיצוי", בית הגפן, חיפה.
- Mapping Procession" - 2014 ", מרכז תרבות ח'ליל א-סכאכיני, רמאללה.
- 2015 - "חכמת ההמונים", בית הגפן, חיפה.
- Are You Asleep" - 2016 ?", עזה.
- A Black Hole in the Sun" - 2016", גלריית אל-הואש, ירושלים.
- 2017 - " Gazella, Gazella, Gazella, Palestinian Gazella", תערוכת יחיד של מנאל מחאמיד, גלריה מנג'אם, חיפה.
- 2017 - "Sensorial Immunity", Gallery One, רמאללה.
- Over The Rainbow" - 2017 " - ניו יורק.
- 2018 - "כאילו, O Badr לא באנו ולא עזבנו", חיפה. אוצרת ראשית. תערוכה קבוצתית מוקדמת לפתיחת גלריית פאטוש.
הערות שוליים
- ^ נקודת מיצוי (2012), באתר www.beit-hagefen.com
- ^ מתוך קטלוג התערוכה ׳נקודת מיצוי׳ - קטלוג ׳נקודת מיצוי׳, אוצרת רולא ח׳ורי, בית הגפן חיפה, 2012
- ^ מוזיאון ללא קירות, באתר www.mwwart.com
- ^ מתוך קטלוג התערוכה ׳חכמת ההמונים׳ - קטלוג ׳חכמת ההמונים׳, אוצרות יעל חזות, מכראם ח׳ורי, בית הגפן חיפה, 201
- ^ walkscreen, www.walkscreen.de
- ^ מבוך השלום | תערוכות עבר | מוזיאון המדע ירושלים, באתר www.mada.org.il, 2011-01-05
27508022רולא ח'ורי