רויאל נץ
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. רְוִיאֵל נֵץ (Reviel Netz, נולד ב-2 בינואר 1968) הוא היסטוריון ישראלי המתמחה בתולדות המדע העתיק ופרופסור מן המניין ללימודים קלאסיים באוניברסיטת סטנפורד.
ביוגרפיה
רויאל נץ נולד בתל אביב בשנת 1968 לאמו, קורינה הסופרת, ולאביו, מתרגם השירה יואל נץ. הוא חניך החוג להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב, שם השלים תואר ראשון בשנת 1986. תואר שני הוא רכש בשנת 1992 במכון להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות ע"ש כהן באותה אוניברסיטה. את התואר השלישי רכש באוניברסיטת קיימברידג' בשנת 1995, בהנחיית סר ג'פרי לויד. בין השנים 1995-1998 עבד במשרות פוסט-דוקטורט באוניברסיטת קיימברידג' ובין השנים 1998-1999 עבד באוניברסיטת MIT. מאז 1999 הוא מלמד באוניברסיטת סטנפורד, בה הוא משמש משנת 2004 כפרופסור מן המניין.
רויאל נץ נשוי לסופרת מאיה ערד, ולזוג שתי בנות.
מחקריו
מחקריו של נץ נוגעים ברובם בהיסטוריה של פרקטיקות קוגניטיביות, לדוגמה תרבות חזותית, תולדות הספר, אוריינות כתב ואוריינות מתמטית (literacy and numeracy).
אודות ספריו
עיצוב הדדוקציה במתמטיקה היוונית: מחקר בהיסטוריה קוגניטיבית
ספרו זה של נץ ראה אור בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג' בשנת 1999. הספר תואר על ידי ברונו לאטור ויאן הקינג כ"חשוב ביותר בחקר המדע מאז ”Leviathan and the Air-Pump” מאת שפר ושייפין". [1] [2] הוא מתאר את הסגנון המתמטי היווני ומציע לבאר את ההישג הלוגי-דדוקטיבי של מדע זה באמצעות ניתוח צורני. בין חידושיו של הספר ניתן לציין את תשומת הלב המפורטת לדיאגרמות.
עדיין בחוץ
הספר התפרסם בהוצאת שופרא בשנת 1999. זהו ספר שירה הכתוב בחרוז ובמשקל, בסגנון שנהיה בשנים לאחר מכן מזוהה עם כתב העת "הו!".
התמורה במתמטיקה בים התיכון המוקדם: מבעיות למשוואות
ספרו זה של נץ יצא לאור בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג' בשנת 2004. זהו מחקר העוקב אחר גלגוליה של בעיה מתמטית מארכימדס ועד עומר ח'יאם ומציע תיזה בדבר הופעתו של סגנון "דאוטרונומי" (של טקסטים המתייחסים במהותם לטקסטים הקודמים להם) במדע של העת העתיקה המאוחרת ושל ימי הביניים.
עבודותיו של ארכימדס
ספר זה התפרסם בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג' בשנת 2004 והוא תרגום וקומנטר. חלק ראשון של מפעל מקיף של תרגום כתבי ארכימדס לאנגלית. הספר מכיל הוצאה לאור ביקורתית של הדיאגרמות, בהתבסס על כתבי היד. כמו כן מכיל הספר לראשונה תרגום אנגלי של הקומנטר מאת אוטוקיוס מאשקלון.
תיל דוקרני: אקולוגיה של המודרניות
הספר התפרסם בהוצאת אוניברסיטת ווזליאן בשנת 2004 והוא מחקר בהיסטוריה סביבתית, שהעניין הפוליטי שבמרכזו הוא זכויות בעלי החיים. דרך עיון בהתפתחותה של גדר התייל מכלי לאסירת חיות, לכלי לאסירת בני-אדם, מותח נץ ביקורת על היחס האנושי לחיה.
הקודקס של ארכימדס: הסיפור המרתק על כתב-היד המדעי החשוב בעולם
הספר ראה אור בהוצאת אוריון בשנת 2007 והוא נכתב ביחד עם ויליאם נואל. זהו ספר מדעי פופולרי המתאר את כתב היד מימי הביניים "הפלימפססט של ארכימדס" ואת המחקר סביב כתב יד זה (מחקר בו היה מעורב נץ עצמו). הספר מתורגם ל-18 שפות. (יצא לאור גם בעברית בהוצאת פן: ידיעות אחרונות).
מקום הטעם: מסות על ספרות ישראלית בין צליל והיסטוריה
זהו ספרם המשותף של רויאל נץ ומאיה ערד והוא התפרסם בהוצאת אחוזת בית בשנת 2008. הספר מכיל מסות שהתפרסמו ברובן בכתב העת "הו!". הספר קורא לחזרה ל"צליל" (כלומר לשירה הנוקטת אמצעים מצלוליים כגון משקל, חרוז ואליטרציה) ול"היסטוריה" (כלומר למסורת הספרותית ההיסטורית).
הוכחה מתוך משחק: המתמטיקה היוונית והאסתטיקה האלכסנדרונית
הספר יצא לאור בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג' בשנת 2009. הספר מתאר את סגנונה של המתמטיקה ההלניסטית (שעיקרו: חיבור מפתיע בין ניגודים) כמשקף את הסגנון הספרותי בן-הזמן.
לבעיית תרגום יבגני אונייגין בתוך: א"ס פושקין, יבגני אוניגין, תרגום חדש מרוסית: יואל נץ, הוצאת גוונים, תשע"ב, 2012, עמ' 215-205.
מרובעים
ספר שירה, ובו 92 מרובעים במתכונת מרובעיו המפורסמים של המשורר והמדען הפרסי עומר ח'יאם וברוחם (13 מתוכם הם עיבודים של מרובעי ח'יאם עצמם). בספר גם מסה מאת נץ על דמותו של ח'יאם כמשורר וכמדען. הוצאת חרגול ומודן, דצמבר 2014.
ספריו
- The Shaping of Deduction in Greek Mathematics: a Study in Cognitive History, Cambridge University Press 1999.
- עדיין בחוץ, שופרא, 1999.
- The Transformation of Mathematics in the Early Mediterrnean: From Problems to Equations, Cambridge University Press, 2004.
- The Works of Archimedes Translated into English with Commentary and Critical Edition of the Diagrams, Volume I: The Two Books on Sphere and Cylinder, Cambridge University Press, 2004.
- Barbed Wire: an Ecology of Modernity, Wesleyan University Press, 2004.
- The Archimedes Codex: Revealing the Secrets of the World’s Greatest Palimpsest, Orion 2007 (with William Noel).
- יצא לאור בעברית: הקודקס של ארכימדס : הסיפור המרתק על כתב-היד המדעי החשוב בעולם / רויאל נץ, ויליאם נואל ; מאנגלית - דרורה בלישה (תל אביב : פן : ידיעות אחרונות : ספרי חמד, 2007)
- מקום הטעם: מסות על ספרות ישראלית בין צליל והיסטוריה, אחוזת בית, 2008 (עם מאיה ערד)
- Ludic Proof: Greek Mathematics and the Alexandrian Aesthetic, Cambridge University Press, 2009.
קישורים חיצוניים
- עמוד הבית של רויאל נץ במחלקה ללימודים קלאסיים, אוניברסיטת סטנפורד
- אתר קבוצת המחקר העוסקת בקודקס ארכימדס
- רויאל נץ, ב"לקסיקון הספרות העברית החדשה"
- רשימת הפרסומים של רויאל נץ, בקטלוג הספרייה הלאומית
על ספרו מקום הטעם
- אילן ברקוביץ', אסטרונום שלא צפה בכוכבים, באתר הארץ, 15 באוגוסט 2008
- לילך לחמן, מקום הטעם. מסות על ספרות ישראלית: בין צליל להיסטוריה, באתר הארץ, 19 בנובמבר 2008
- צור ארליך, נו, אז אתה בעד או נגד חרוזים?, מקור ראשון, 27 ביוני 2008
- עופרה עופר אורן, מי נובח כל הזמן, ומדוע ישראלים נוהגים לברך בחרוזים גרועים, בבלוג סופרת ספרים, 10 באוקטובר 2014
כתבות פרי עטו
- קיבלתי את גלויתך, באתר הארץ, 14 באפריל 2009
- רויאל נץ, פושטי המדים: על שירת החרוז החדש, הו! 2, יוני 2005, עמ' 116–140
- כאשר השירה פוגשת בעיתונות היומית, באתר הארץ, 7 בספטמבר 2005 - על שירתו של צור ארליך
- איך והאם בכלל צריך לחקור את הנס של השירה, באתר הארץ, 31 בינואר 2007, על ספרו של מנחם בן "משלמה המלך עד שלמה ארצי".
- מלופפים, יחד, באתר nrg, 6 במרץ 2006
- "לאורה - המקור: (כיף למות)" מאת ולדימיר נבוקוב, נגד כיוון המחק, באתר הארץ, 13 באוקטובר 2010
שירים פרי עטו
הערות שוליים
- ^ ,Bruni Latour The Netz-Works of Greek Deductions
- ^ , Ian Hacking The Laboratory Style of Thinking and Doing
27797315רויאל נץ