אצבע מורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אצבע מורה
אצבע מורה
אצבע מורה
תנועת האצבע המורה כלפי מטה כאשר שאר האצבעות קמוצות, היא מחווה שמשמעותה לרוב "כאן" או "ברגע זה" או "ככה"
שמות אצבעות היד בעברית

אצבע מורה היא האצבע השנייה בכף יד של אדם. היא ממוקמת בין האגודל לאמה.

האצבע המורה היא בדרך כלל האצבע הרגישה, המיומנת והזריזה ביותר בכף היד. עם זאת, היא לא הארוכה ביותר - היא קצרה מהאמה (האצבע השלישית), ועשויה להיות קצרה או ארוכה יותר מהקמיצה (האצבע הרביעית), להרחבה ראו יחס אצבעות.

מקור השם

משמעות השם "אצבע מורה" (וגם של השם באנגלית "Index finger" שמקורו במונח הלטיני "indicate"), מעיד על תפקיד משמעותי של האצבע - להצביע על פרט, להורות עליו. הצבעה נוצרת כאשר היד והאצבע המורה מושטות קדימה, כלפי חוץ, כדי לסמן דבר מה.

משמעויות ורמזים

לתנוחות ותנועות שונות של האצבע המורה עשויות להיות משמעויות נוספות. למשל, זרוע המקופלת במרפק בעוד האצבע המורה מושטת כלפי מעלה, מייצגת בקשה לקבלת רשות דיבור (למשל בכיתת תלמידים); אצבע מורה מתוחה הניצבת במאונך מייצגת לרוב את המספר 1; אצבע המופנית כלפי מעלה ונדה מצד לצד עשויה לייצג "לא" במעין מחוות תוכחה. משמעותה גדולה גם בשפות הסימנים, למשל בשפת הסימנים האמריקאית, כאשר האצבע המורה מופנית כלפי מעלה בעוד האגודל והקמיצה נוגעים זה בזה בקצותיהם, משמעותה האות d. בספורט אצבע מורה המופנית למעלה בקרב שחקני קבוצת ספורט, משמעותה "ניצחון" (מעין אמירה "אנחנו מספר אחת!").

תנועת האצבע המורה עשויה להוות גם תנועת רמיזה - הפניית הזרוע כלפי פנים, אל גוף הדובר, תוך תנועות קיפול חוזרות של האצבע, כדי לרמוז לאדם אחר להתקרב אליו; תנועה זו נחשבת מעליבה בתרבויות מסוימות. גם הפניית האצבע ישירות כלפי האדם האחר והצבעה עליו עשויה להיחשב גסות רוח. דרך מנומסת יותר להצבעה על אדם עשויה להיות הפניית כל כף היד הפתוחה כלפיו (כאילו היא מחזיקה מגש); מחווה זו משמשת גם להצגת אדם באירועים רשמיים או בתוכניות טלוויזיה, מלווה במשפט כגון "הרשו לי להציג בפניכם את מר/גברת X...".

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אצבע מורה בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32713339אצבע מורה