רבי אלעזר משה הורוויץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אלעזר משה הורוויץ
רבי אלעזר משה הורוביץ
רבי אלעזר משה הורוביץ
לידה 12 בספטמבר 1817
ב' בתשרי תקע"ח
פטירה 23 ביולי 1890 (בגיל 72)
ו' באב תר"נ
תחומי עיסוק תנ"ך, מדרשי אגדה, תלמוד, פסיקת הלכה
חיבוריו "אהל משה", "הגהות רבי אלעזר משה"
רבה של פינסק
תר"כתר"נ

רבי אלעזר משה הורוויץ (ב' בתשרי תקע"ח 12 בספטמבר 1817, צריקוב, מחוז מוהילב, בלארוס - ו' באב תר"נ, 23 ביולי 1890, פינסק, בלארוס). מגדולי רבני יהדות ליטא, רבה של פינסק, מחבר הספר "אהל משה", והגהות וחידושים שנדפסו בש"ס וילנא.

ביוגרפיה

נולד בצריקוב, פלך מוהילב, לרב צבי הירש הורוויץ בנו של הרב אריה לייב הורוויץ רבה של סטניסלב; ולצערטיל, נכדתו של הרב יהושע צייטלין. בצעירותו למד אצל רבי אריה לייב שפירא מקובנה, ואחר כך עיצב בעצמו את שיטת לימודו. נישא לרייזל בתו של הגביר מרדכי מאמאנושטירצנה ועבר לגור בעיירה זו, לאחר ניסיון קצר וכושל לפתוח עסק, נבחר לכהן כרב העיירה. בתקופה זו הרבה להתכתב עם אחיו הרב יהושע הורוויץ, רבה של שקלוב, ועם הרב יום טוב ליפמן בסליאנסקי, מחבר "מלבושי יום טוב".

בשנת תר"כ, בהיותו בן 42, נבחר לכהן ברבנות העיר הגדולה פינסק; בשל המלצתו של רבה הקודם של העיר, רבי מרדכי זקהיים, לפני פטירתו. רבי אלעזר משה הורוויץ נחשב לאחד מגדולי פוסקי דורו, ונודע בבקיאותו בתלמוד הבבלי והירושלמי. הוא גם היה בקיא בתנ"ך ובדקדוק עברי, במתמטיקה ובאסטרונומיה. בתקופת כהונתו, אכף את חוקי התורה בקהילתו, וכפה את עשיריה לקיים את פסקי הדין שהוציא כלשונם, במקרים בהם סירבו לעשות זאת. היה ידוע בכך שאת כל כספו חילק לעניי העיר.

אמרות בשם רבי חיים מבריסק והחזון איש מתייחסות לגדולתו הרבה שגם אם היה בזמן הרמ"א היה נחשב לאחד מגדולי הדור[1]. החזון איש אף התבטא כי השערותיו קרובות לרוח הקודש[2].

בשנת תרמ"ב (1882) לקה בשיתוק, ולמרות מאמציו לנהל את קהילתו, איבד את תפקודו במשך השנים. הוא נפטר ביום רביעי ו' באב תר"נ, ה־23 ביולי 1890. ונקבר בפינסק.

אחריו כיהן ברבנות פינסק הרב צבי הירש הכהן וולק.

משפחתו

לרב הורוויץ לא היו בנים, אך בנותיו התפרסמו בחכמתן. אגדות נקשרו בדבר עיסוקן וחידושיהן בהלכה.

ספריו

לקריאה נוספת

  • משה זעירא, רבותינו שבגולה ירושלים תשנ"ו, ח"א עמ' 63-67.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מעשה איש, חלק ד', עמ' צא
  2. ^ עובדות והנהגות לבית בריסק, חלק ד', עמ' שה
  3. ^ ישורון כרך כז
  4. ^ ובזיווג ראשון היה נשוי לפייגא בלה בת רבי אברהם אבלי הלוי שנפטרה בד' בשבט ה'תרמ"ד, ראה שערי דעה בהקדמה הודפס פרמיסלא ה'תרמ"ד, כיום הוקמה במודיעין עילית הישיבה כשם החיבור שערי דעה
  5. ^ כך חותם בראש הספר חקי חיים, ווארשא על הרמב"ם
  6. ^ הרב רפאל ישראל איסר שפירא, שו"ת עזרת ישראל, ורשה תרנ"א, סימן א, באתר היברובוקס.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0