רבי אברהם טיקטינסקי (השני)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אברהם טיקטינסקי
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה ה'תרט"ו
מיר
פטירה י"ט טבת ה'תרצ"א
מינסק
תחומי עיסוק ראש ישיבה
אב רבי חיים ליב טיקטינסקי
נוסח המצבה

פ"נ איש אשר היה מאמין בהי"ג עיקרים ובכל מאמרי חז"ל, ועסק בתורה ולימד לאחרים למרובים או ליחידים שלשלת היוחסין שמו אברהם בן לאותו צדיק הרב הגאון המפורסם בכל תפוצות ישראל כקש"ת מרן חיים יהודא ליב זללה"ה אשר היה ר"מ דק"ק מיר מ"ט שנה מתחילת קיץ תר"י עד תחילת קיץ תרנ"ט ומנוחתו כבוד בווארשא ונפטר בחוהמ"פ בשנת תרנ"ט ביום ה' י"ט ניסן והובל למנוחות למחרת ביום ו' עש"ק כ' ניסן בכבוד גדול. ובנו אברהם הנ"ל השתדל והעמיד על קברו אהל של רצפת אבנים ומצבה מפוארה, זכותו של מר אבא זצ"ל יעמוד לו שיתפרו עוונותיו. נפטר בן ע"ה שנה ביום ה' פ' שמות י"ט טבת תרצ"א לפ"ק פה מינסק ובאותו יום הובל לקבורות

רבי אברהם טיקטינסקי (ה'תרט"ו, 1855י"ט טבת ה'תרצ"א, 8 בינואר 1931) היה ראש ישיבת מיר במשך עשרות שנים.

קורות חיים

נולד בשנת תרט"ו בעיירה מיר, לרבי חיים לייב טיקטינסקי, למד אצל אביו בישיבת מיר ובאיישישוק, לאחר מכן נשא לאישה את חיינקה זוחביצקי מעיירה ז'טל והתגורר שם במשך מספר שנים, שם מסר שיעורים ללומדים ולבעל בתים מהסביבה. בעלי דפוס ראם בוילנא פנו אליו באחד ההדפסות של הש"ס בבקשה שיכניס את חידושיו.

לאחר פטירת אחיו בשנת תרמ"ד עבר לעיירה מיר, ומונה לראש ישיבה שני במקביל לאביו. ומסר שיעורים בישיבה. בשנת תרס"ו לקה בעוורון והפסיק לגמרי את שיעוריו בישיבה. עזיבתו את הישיבה דרדרה את מצבו הכלכלי, ובכ"ב טבת ה'תרס"ט כתב רבי חיים סולויצ'יק מכתב להנהלת ישיבת מיר בו הוא מבקש מהם לתמוך בר' אברהם, ישיבת מיר נענתה לבקשת ותמכה בו עד למותו גם לאחר שעבר לעיירה מינסק.

דרכו הלימודית היתה כשיטת אביו בדרך הפשט, בעיקר בדברי הראשונים כמו התוספות והרא"ש, מסוגיית התלמוד לפסיקת ההלכה. בעת אמירת ההדרן בסיום הש"ס היה חורג ממנהגו ומוסר שיעור בעומק העיון, רבי אליהו ברוך קמאי ממשיכו בראשות הישיבה היה נוהג לבוא לסיומי הש"ס שהוא היה עורך על מנת לשמוע את החידושים, בעזבונו נמצאו חידושים רבים על דרך הפשט והעיון.

הוא תכנן לעלות לארץ ישראל אך נפטר לפני שהספיק לבצע את תכניתו. בשנת תרע"ו בעקבות מלחמת העולם הראשונה וקרבתה של העיירה מיר לחזית עבר לעיר מינסק, בעיירה מינסק התקבצו סביבו קבוצה של לומדים להם הרצה את שיעוריו. נפטר בי"ט טבת תרצ"א בעיירה מינסק. נוסח המצבה נכתב על פי מה שהורה בצוואתו.

תלמידיו

משפחתו

  • בנו ישעיהו טמיר, עסקן ציוני.

לקריאה נוספת

  • משה צינוביץ, תולדות ישיבת מיר, עמוד 13

קישורים חיצוניים