רבי אבא בר אלישע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אבא בר אלישע
שם מלא רבי אבא בר אלישע או רבי אבא בר אלישיב
השתייכות אמוראים

רבי אבא בר אלישע הוא אמורא ארצישראלי המוזכר פעם אחת במדרש.

שמו ודורו

נזכר פעם יחידה במדרש רבה[1] שם הוא מוסיף על דבריו של ריש לקיש, מכאן שחי בזמנו – הדור השני של האמוראים או אחר כך.

רבי אברהם זכות לא מזכירו בספר היוחסין שלו, ומאידך הוא מזכיר בספר אמורא שלא נמצא במקורות הידועים כיום בשם דומה: 'רבי אבא בר אלישיב', שעליו הוא כותב שחי בזמן רבי מנא – הדור החמישי לאמוראי ארץ ישראל[2]. לדעת שלמה בובר, מדובר ברבי אבא בר אלישע, שעל פי חלק מהמהדורות של המדרש רבה[3] שמו הוא "רבי אבא בר אלישיב"[4].

אמרתו

במדרש מובא קודם דבריו דברי ריש לקיש:

”אמר ריש לקיש בג' לשונות של חיבה חיבב ה' את ישראל. ב'דביקה', וְאַתֶּם הַדְּבֵקִים בה'"[5], ב'חשיקה', "לֹא מֵרֻבְּכֶם מִכָּל הָעַמִּים חָשַׁק ה'"[6], וב'חפיצה', "וְאִשְּׁרוּ אֶתְכֶם כָּל הַגּוֹיִם כִּי תִהְיוּ אַתֶּם אֶרֶץ חֵפֶץ אָמַר ה'"[7]. שלוש לשונות אלו הן לשונות של חיבוב לשם נישואין, כמו שנלמד מפיתוי שכם לדינה: ”וְאָנוּ לְמֵדִים אוֹתָהּ מִפָּרָשָׁה שֶׁל רָשָׁע הַזֶּה. בִּדְבִיקָה [8]: וַתִּדְבַּק נַפְשׁוֹ, בַּחֲשִׁיקָה [9]: שְׁכֶם בְּנִי חָשְׁקָה נַפְשׁוֹ בְּבִתְּכֶם. בַּחֲפִיצָה[10]: כִּי חָפֵץ בְּבַת יַעֲקֹב.”

רבי אבא בר אלישע מוסיף עוד שתי לשונות: ”ב'אהבה' ו'דיבור'. ב'אהבה' "אָהַבְתִּי אֶתְכֶם אָמַר ה'"[11], ב'דיבור' "דַּבְּרוּ עַל לֵב יְרוּשָׁלַ͏ִם"[12]. גם לשונות אלו נלמדות מדבריו של שכם לדינה: ”וְאָנוּ לְמֵדִים מִפָּרָשָׁתוֹ שֶׁל רָשָׁע הַזֶּה, בְּאַהֲבָה: וַיֶּאֱהַב אֶת הַנַּעֲרָה[13]. בְּדִבּוּר: וַיְדַבֵּר עַל לֵב הַנַּעֲרָה[14].”

הערות שוליים