קפה ערביקה
קפה ערביקה | |
---|---|
עץ קפה ערביקה | |
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | דו-פסיגיים |
סדרה: | גנציינאים |
משפחה: | פואתיים |
סוג: | קפה |
מין: | קפה ערביקה |
שם מדעי | |
Coffea arabica |
קפה ערביקה (Coffea arabica) הוא מין של קפה שמקורו מאתיופיה ותימן, הנודע גם בשמות: "שיח הקפה של ערב", "קפה ההרים" או פשוט "קפה ערבי". ישנם זנים רבים של קפה, אולם בעיקר שניים משמשים למשקאות קפה: קפה ערביקה וקפה רובוסטה, ואילו השאר משמשים בעיקר לתעשיות הקוסמטיקה.
ההנחה המקובלת היא כי קפה הערביקה הוא מין הקפה הראשון שתורבת, והוא גודל בדרום מערב חצי האי ערב עוד לפני 1,000 שנים. קפה ערביקה נחשב למין שממנו ניתן להכין קפה משובח יותר מאשר קפה רובוסטה. קפה ערביקה מכיל פחות קפאין, מתאפיין בטעמים מתוקים יותר, קרמה יחסית נמוכה, מרירות עדינה. כ- 0.6% ממשקל פול קפה מסוג ערביקה הוא קפסטול.
זן זה גדל בגבהים שבין 2,000-900 מטרים מעל לפני הים. צורת הפולים שטוחה וארוכה וצבעם ירוק עמוק. קפה הערביקה רגיש מאד לכפור, דבר שמקשה מאד על גידולו ועקב כך מחירו גבוה. עץ הקפה ממין זה גדל לגבהים של 9 עד 12 מטרים באופן טבעי, אך במטעי קפה גוזמים אותו לגובה של 3 מטרים כדי להקל על הקטיף. ניתן להפיק בין חצי לחמישה קילוגרמים של פולים מיובשים מכל עץ, אך הדבר תלוי במשתנים רבים כגון: עונה, אקלים, משקעים ומצבו של העץ.
טקסונומיה
קפה ערביקה היה הראשון שנחקר על ידי אנתוני דה ג'וסיו שקרא לו 'יסמיניום ערביקום (מאנגלית: Jasminum arabicum) אחרי שחקר דגימה מגנים בוטאנים באמסטרדם. קארולוס ליניאוס סיווג אותו כקפה בשנת 1737.[1]
חלוקה וגידול
במקור, הערביקה גדל באזורי ההרים של אתיופיה. כיום קשה למצוא שם גידולים שצמחו פרא ורוב הגידולים הם ערבוב של עצים שגדלו פרא ועצים שניטעו. הצורה הנפוצה היא שיחים צפופים. כמו כן, ניתן למצוא ערביקה בדרום סודאן והר מרסביט בצפון קניה.
קישורים חיצוניים
- CoffeeResearch.org - צמח הקפה, קציר, דישון, עיבוד ומחלות
הערות שוליים
- ^ Charrier A, Berthaud J (1985). "Botanical Classification of Coffee". In Clifford MH, Wilson KC (ed.). Coffee: Botany, Biochemistry and Production of Beans and Beverage. Westport, Connecticut: AVI Publishing. p. 14. ISBN 0-7099-0787-7.