קסרול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קסרול
מאכלים
סוג מנה עיקרית
מרכיבים עיקריים חלבון (כגון בשר, דגים או שעועית), ירקות שונים ועמילן כולשהו (כמו פסטה או אורז)

קָסְרוֹלצרפתית: Casserole) הוא סוג של מאכל כמו גם השם של כלי הבישול המשמש להכנתו בתנור. המנה כוללת בדרך כלל שילוב של רכיבים שונים שנאפים יחד לכדי ארוחה. בעוד שלקסרול המודרני יש שורשים מתרבויות שונות, הוא מזוהה כיום במיוחד עם המטבח האמריקאי שם מדובר במנה ביתית פופולרית במיוחד לארוחות משפחתיות להתכנסויות.

קסרול אמריקני

הקסרול המודרני הפך לפופולרי במיוחד בארצות הברית במהלך המאה ה-20, ובמיוחד בשנות ה-50 כאשר סוגים חדשים של כלי בישול הפכו זמינים לציבור הרחב[דרוש מקור]. הפשטות של הכנת התבשיל מבעוד מועד, ואפייתו בעת הצורך, הפכה לאורך השנים את תבשילי הקסרול לפתרון אידיאלי עבור משקי בית רבים[דרוש מקור]. הקסרול האמריקני עשוי בדרך כלל משלושה מרכיבים עיקריים - מקור חלבון כגון בשר, דגים או שעועית, ירקות שונים, ועמילן כגון כמו פסטה או אורז. לעיתים מפוזרים מעל המנה גבינה מגוררת או פירורי לחם. בדרך כלל נאפת המנה בתנור, לרוב ללא מכסה ועל חום נמוך.[1][2][3] את תבשילי הקָסְרוֹל נהוג לרוב להגיש ישירות מתבנית האפייה. במינסוטה ובדקוטה הצפונית הקָסְרוֹל הוא מהמאכלים שהכי מזוהים עם אותם האזורים והם מכונים שם לרוב Hot dish".

להלן כמה ממנות הקסרול הפופולריות ביותר בארצות הברית:

  • קסרול אטריות וטונה (Tuna Noodle Casserole) - כולל שילוב של טונה, אטריות, אפונה, רוטב פטריות עם שמנת, וכמו גם לעיתים רבות מוגש בציפוי פירורי לחם פריכים.
  • קסרול מקרוני וגבינה (Macaroni and Cheese Casserole) - כולל מקרוני ברוטב גבינת צ'דר, ולעיתים רבות מוגש עם תוספות כמו בייקון ו/או פירורי לחם פריכים.
  • קסרול עוף ואורז (Chicken and Rice Casserole) - כולל בדרך כלל חתיכות עוף, אורז ורוטב שמנת. מוגש לעיתים רבות עם גזר או אפונה.
  • קסרול שעועית ירוקה (Green Bean Casserole) - מנה אשר מוגשת לרוב במהלך חג ההודיה וכוללת שילוב של שעועית ירוקה, מרק פטריות ושמנת, ובצל מטוגן פריך.
  • קסרול ארוחת בוקר (Breakfast Casserole) - מנה אשר מוגשת לרוב לארוחת בוקר וכוללת ביצים, נקניק או בייקון, גבינה, ולפעמים לחם או תפוחי אדמה.
  • קסרול אנצ'ילדה (Enchilada Casserole) - מנה בסגנון המטבח המקסיקני אשר כוללת טורטיות, בשר מתובל ורוטב אנצ'ילדה, בתוספת גבינה מותכת.
  • קסרול לחם תירס (Cornbread Casserole) - מנה בסגנון המטבח של מדינות דרום ארצות הברית הכוללת לחם תירס מעורבב עם תירס מוקרם, גבינה ולעיתים בשר טחון.
  • קסרול תפוחי אדמה (Potato Casserole) - מנה אשר כוללת בדרך כלל שכבות של תפוחי אדמה פרוסים בשילוב עם גבינה, רוטב שמנת, ותבלינים.
  • קסרול זיטי אפוי (Baked Ziti Casserole) - מנה אשר כוללת זיטי אפוי ברוטב מרינרה, בשר טחון, גבינת ריקוטה, גבינת מוצרלה מותכת, ואשר לעיתים רבות מוגשת עם ציפוי פירורי גבינת פרמזן.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קסרול בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Yoon, Howard (4 במרץ 2009). "Nouveau Casseroles". Kitchen Window. National Public Radio. נבדק ב-4 בדצמבר 2009. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ Ramsey, Sarah (25 בספטמבר 2018). "What is a Casserole?". Wide Open Eats. נבדק ב-30 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Casseroles - Main courses for baby boomers in the 50's, these classic American dishes are easy to prepare, low cost and nutritious". Los Angeles Times (באנגלית אמריקאית). 1989-03-02. נבדק ב-2022-07-21.
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39507610קסרול