קסדת הפלדה
קסדת הפלדה (בגרמנית: Stahlhelm, קרי: שְטָאלְהֶלְם, בשם הרשמי: Stahlhelm, Bund der Frontsoldaten, קסדת הפלדה, איגוד חיילי החזית) היה ארגון צבאי (מיליציה) ברפובליקת ויימאר, בעל זיקה למפלגת העם הלאומית הגרמנית. הארגון הורכב מחיילי מילואים משוחררי מלחמת העולם הראשונה, שביקשו להשיב לאחור את תוצאותיה (רבנשיזם), לבטל את הסכמי ורסאי, להחזיר שליט מבית הוהנצולרן ולהחזיר לעם הגרמני את כבודו. בנוסף, היה הארגון אנטישמי, האמין והפיץ את אגדת תקיעת הסכין בגב. ב-1934 מוזג הארגון עם האס אה, הארגון הצבאי של המפלגה הנאצית.
היסטוריה
הארגון הוקם בדצמבר 1918, מיד עם תום מלחמת העולם הראשונה, במגדבורג על ידי קצין מילואים בשם פרנץ זלטה. הארגון היה דומה בהרכבו ובמטרותיו לפלוגות הפרייקור ואף השתתף בדיכוי המהפכה הגרמנית של 1919 בתמיכה ממשלת פרידריך אברט. לאחר הפוטש של קאפ ב-1920 ופיזור יחידות הפרייקור, היה "קסדת הפלדה" לארגון החזק מסוגו.
ב-1924 הצטרף לארגון תיאודור דיסטרברג (Theodor Duesterberg), שהיה לסגן-מפקד הארגון. מטרת הארגון הייתה להגדיל את כוח האדם של הרייכסווהר הרשמי בן 100,000 החיילים באמצעות חיילי מילואים שהתחמשו והתאמנו באופן מחתרתי-למחצה. בשנת 1930, עם 500,000 חברים, היה הארגון הכוח החמוש והמאומן הגדול ביותר ברפובליקה. בנוסף לאימונים צבאיים חשאיים, קיים הארגון מצעדים והפגנות, ערך פעילויות אידאולוגיות לחבריו ואף קיים לשכת תעסוקה, במטרה לסייע לחבריו בעת האבטלה העמוקה של השפל הגדול.
הארגון, שעד 1929 לא תמך במוצהר באף מפלגה, היה מאז הכנסו של אלפרד הוגנברג לתפקיד יו"ר מפלגת העם הלאומית הגרמנית, למשמר החמוש של המפלגה והבדיל את עצמו מחברי האס אה של המפלגה הנאצית, שבאו ברובם משורות מעמד הפועלים ולא היו בעלי רקע צבאי. אויבי הארגון בתגרות הרחוב של התקופה היו פעילים קומוניסטים (חברי החזית האדומה, Rotfrontkämpferbund, RFB), סוציאל-דמוקרטים (חברי ארגון רייכסבאנר שחור-אדום-זהב) ויהודים וכן סמלים של הרפובליקה הדמוקרטית שנחשבה לכנועה ויצירת-כפיהן של בריטניה, ארצות הברית וצרפת. הארגון השתתף במשאל העם הכושל נגד תוכנית יאנג שאורגן על ידי הוגנברג והיטלר ב-1929 והיה שותף בחזית קצרת-הימים של הוגנברג, היטלר והליגה הכול-גרמנית נגד קנצלר גרמניה היינריך ברינינג.
בבחירות לנשיאות גרמניה שהתקיימו ב-1932 הריצו אנשי הארגון את דיסטרברג למשרה מול פאול פון הינדנבורג הישיש ומועמד הנאצים, היטלר. דיסטרברג זכה רק ב-6.8% מהקולות[1], לאחר קמפיין נאצי שטען שאיננו ארי מספיק.
בבחירות מרץ 1933 חבר ראש הארגון זלטה עם השדולה החקלאית, פרנץ פון פאפן והוגנברג ליצירת רשימה ימנית לא-נאצית מאוחדת בשם חזית-המאבק "שחור-לבן-אדום" (Kampffront Schwarz-Weiß-Rot) לאחר הבחירות, בהם השיגה ה"חזית" 8% מהקולות, הצטרף זלטה לממשלת היטלר כשר העבודה והוא כיהן בממשלה הנאצית עד 1945.
שילוב באס אה
לאחר שניסיון התקוממות אנטי-נאצי בבראונשווייג, בו לקחו חלק אנשי קסדת הפלדה מקומיים יחד עם כוחות שמרניים מתונים ואנשי מיליציית המרכז הויימארי ("רייכסבאנר שחור-אדם-זהב"), פוזר ב-27 במרץ 1933 על ידי כוחות אס אה[2], הוחלט על שילוב מיידי וכפוי של "קסדת הפלדה"' ארגוני הבת שלה, וכל הארגונים המיליטאריסטים האחרים לתוך האס אה. ב-1 באפריל 1933 נטלו אנשי הקסדה חלק בחרם אחד באפריל 1933, הפעולה הראשונה שביצעו הנאצים נגד יהודים. ב-27 באפריל הוכפפה המיליציה לפיקודו של היטלר. כ-300,000 חברי קסדה בני פחות מ-35 שולבו עד יולי ישירות באס אה כ"קסדה צבאית" (Wehrstahlhelm), אלו שהיו מעל 35 ועד גיל 45 היו כוח העתודה SA-Reserve I, המבוגרים מ-45 היו כוח העתודה SA-Reserve II. באוגוסט היה מפקד "הקסדה" זלטה לחבר המפלגה הנאצית והתמנה לקצין אס אה בדרגת אוֹבּר-גרוּפנפיהרר (גנרל) וכיהן כשר שירות העבודה ההתנדבותי (Reichsarbeitsdienst) עד כניעת גרמניה.
בינואר-מרץ 1934 מוזג הארגון סופית לתוך האס אה, במסגרת תהליך ההאחדה (גְלָיְכְשָׁלְטוּנְג Gleichschaltung). ב-2 ביולי 1934 נאסר דיסטרברג במסגרת "ליל הסכינים הארוכות", בו חיסל היטלר את ראשי האס אה שחשד בנאמנותם, ונשלח לזמן קצר לדכאו. ב-7 בנובמבר 1935 הכריז היטלר על סגירת הארגון.
אחרי מלחמת העולם
בשנת 1949 פרסם דיסטרברג את ספרו "קסדת הפלדה והיטלר" (Der Stahlhelm und Hitler), בו ניסה להצדיק את דרכו ולהוכיח את עצמאותה של המיליצייה מן המפלגה הנאצית וטירוף האנטישמיות שלה.
ב-1951 הוקמה בקלן עמותה בשם "קסדת הפלדה". בהקמת העמותה היה מעורב גנרל-פלדמרשל אלברט קסלרינג.
נאצים ונאו-נאציזם כמו גם חלקים מהימין הקיצוני מנסים היום (2011) להחיות את האידאולוגיה של "הקסדה". קיימת התארגנות רשומה בשם "Der Stahlhelm e.V. – Bund der Frontsoldaten – Kampfbund für Europa" (בתרגום חפשי: קסדת הפלדה – האגודה של חיילי החזית - ברית לאירופה)
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: קסדת הפלדה |
הערות שוליים
- ^ בחירות לנשיאות הרפובליקה
- ^ מקבץ עיתונות: מרד גלוי נגד הנאצים
23119811קסדת הפלדה