קימיקו באומן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. קימיקו אוסאדה באומן (אנגלית: Kimiko Osada Bowman;‏ 192713 בינואר 2019) הייתה סטטיסטיקאית אמריקנית ממוצא יפני. ידועה במחקריה בתחום שערוך התפלגויות ואמידת נראות מקסימלית, וכן בפעילותה למען אנשים עם מוגבלויות.

ביוגרפיה

באומן נולדה ביפן. בגיל צעיר חלתה במחלת הפוליו והייתה למשותקת מהצוואר ומטה, אולם למדה ללכת שוב לאחר שנתיים של פיזיותרפיה.

באומן החלה בלימודי כלכלת הבית במכללת רדפורד באוסטרליה, אך נשיא המכללה שכנע אותה ללמוד מדעים. ב-1960 סיימה את לימודיה במכללה והוענק לה תואר ראשון במתמטיקה ובכימיה. היא זכתה במלגה מטעם המכונים הלאומיים לבריאות (NIH) ללימודים במכון הפוליטכני של וירג'יניה והשלימה תואר שני (1961) ושלישי (1963) בסטטיסטיקה. קיבלה גם תואר שלישי בהנדסה מתמטית באוניברסיטת טוקיו (1987).

לאחר סיום לימודיה בווירג'יניה, עבדה במעבדה הלאומית באוק רידג' (אנ') עד פרישתה ב-1994. עם זאת, המשיכה לעבוד במכון כחוקרת אורחת.

באומן פעלה למען אנשים עם מוגבלויות. היא הייתה חברה בוועדת שוויון הזכויות במכון הלאומי למדעים וכן הייתה יושבת ראש הוועדה למען אנשים עם מוגבלויות. פעילותה בוועדה הובילה לתקצוב מענקי מחקר, מגורים מתאימים וציוד מיוחד לאנשים עם מוגבלויות שאפשרו את השתתפותם במחקר המדעי במכון. כן הייתה חברה בוועדה המיוחדת שהקים הנשיא קלינטון לקידום תעסוקת אנשים עם מוגבלויות, והייתה אחראית לחלק העוסק באנשים עם מוגבלויות במפקד האוכלוסין של שנת 2000.

עבודתה המדעית

עבודתה המדעית של באומן התמקדה בתחום הסטטיסטי של אמידה, ובעיקר באמידת נראות מרבית. ביחד עם ל. ר. שנטון היא פיתחה נוסחאות לאמידה של מומנטים גבוהים של אומדי נראות מרבית, וכן לאמידת אחוזונים של התפלגויות פירסון. כן פיתחה אלגוריתמים לחישוב סדרות מתבדרות. במהלך הקריירה שלה פרסמה באומן 156 מאמרים מדעיים, שלושה ספרים, וכן שמונה פרקים בספרים.

הכרה מקצועית

באומן נבחרה כעמיתה באיגוד האמריקני לקידום המדע ב-1970, וכעמיתה באיגוד האמריקני לסטטיסטיקה ב-1976. ב-1978 נבחרה כעמיתה במכון הבינלאומי לסטטיסטיקה, וב-1987 לעמיתה במכון לסטטיסטיקה מתמטית.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0