קותימאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קותי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קותימן, 2011

אופיר קותיאל הידוע גם כקותי וקותימן (נולד ב-21 באפריל 1982) הוא מוזיקאי ומפיק ישראלי שיוצר מוזיקת רגאיי-פאנק-אפרוביט-פסיכדלית-אלקטרונית.

ביוגרפיה

קותיאל נולד בירושלים וגדל בזכרון יעקב לזוג פרופסורים לביולוגיה וגאוגרפיה. הוא החל לנגן בפסנתר בגיל 6, ובתופים וגיטרה בגיל 14. הוא עזב את לימודיו בתיכון לטובת המוזיקה. למד בבית ספר רימון והיה חבר בלהקת "אניקוקו" שניגנה מוזיקה אפריקנית ורגאיי. שם הוא פגש את רונן סאבו, וביחד תחת השם "סאבו וקותי" הם כתבו והפיקו כמה להיטי קיץ כמו "אל תשחק איתי" של נועה פארן (ב-2005)[1], ו-"Do You Remember" – בו הם הקליטו את האומן הג'מייקאני Jah Rightful שר את הלהיט של זוהר ארגוב "נכון להיום" במילים באנגלית ששלושתם כתבו (ב-2007)[2]. סאבו חשף אותו למוזיקת Fאנק ואפרוביט, והכיר בינו לבין המפיק הוותיק חיים לרוז, ממנו הוא למד את רזי ההפקה המוזיקלית.

בהמלצת לרוז נסעו השניים ב-2003 לג'מאיקה, שם שהו כתשעה חודשים, השתלבו בתעשיית המוזיקה המקומית ועבדו גם עם שניים מבניו של בוב מרלי. עם חזרתם שקע קותי בתקופה של הסתגרות שנמשכה כמה חודשים. בתקופה זו האזין רבות למוזיקאים כמו ג'יימס בראון, אבי מוזיקת הFאנק, קינג קרימזון והמוזיקאי (והפעיל הפוליטי) הניגרי פלה קוטי, מייסד ז'אנר האפרוביט.

בעקבות כך החל להקליט סקיצות שהיוו את הבסיס לאלבום "Kutiman". אחרי הקלטת הסקיצות צירף אליו אומנים כמו MC קרולינה מהבנות נחמה, אלרן דקל מפאנקנשטיין ושלומי אלון מהדג נחש, ששרו וניגנו בכלי נשיפה בשירים שונים. אחרי תום ההקלטות הוא פתח עמוד במייספייס. מנהל הלייבל הגרמני "Melting Pot Music" ששמע את הקטעים יצר עם קותי קשר, וצירף את הקטע "No Groove Where I Come From" לאלבום אוסף של הלייבל, והחתים את קותי בלייבל, במסגרתו יצא בסוף 2007 האלבום "Kutiman". הסינגל הבולט מהאלבום היה "Music Is Ruling My World" בהשתתפות MC קרולינה[3].

קריירה מוזיקלית

Thru You

ב-2009 הוציא קותימן את "Thru YOU", פרויקט מקוון המשלב מוזיקה ווידאו, במסגרתו דגם קטעים מעשרות סרטונים מוזיקליים חובבנים ביוטיוב והפך אותם לשבעה סרטונים מוזיקליים חדשים שהעלה לאתר יוטיוב, וששולבו באתר הפרויקט יחד עם קישורים לסרטונים המקוריים מהם הקטעים נדגמו. חלק משבעת הסרטונים בנויים סביב שיר אחד ששאר הקטעים הדגומים שימשו ליצור לו ליווי, ושאר הקטעים הדגומים הפכו כולם ליצירה חדשה לגמרי.

הפרויקט - עליו עבד קותימן כחודשיים - הופץ בצורה ויראלית באינטרנט, והגיע ללמעלה ממיליון צפיות תוך פחות משבוע[4]. בסוף השנה בחר הטיים מגזין בפרויקט כאחד מ-"50 ההמצאות של השנה"[5]. הפרויקט משך תשומת לב רבה לא רק בשל התוכן המוזיקלי, אלא בשל פריצת הדרך בתחום של שימוש בעקרונות תוכן חופשי ביצירה והפצה של אומנות, ולורנס לסיג כתב עליו: "צפו בו, ותבינו את כל מה שניסיתי להסביר בספרי, ואף יותר"[6].

Thru You Too

ב-12 בספטמבר 2014 יצא הקליפ "Give It Up"[7], הראשון בפרויקט ההמשך "Thru You Too"[8], שהגיע ליותר ממיליון צפיות תוך ימים ספורים. ב-23 בספטמבר יצא הקליפ השני, "No One In This World"[9] ולאחר כשבוע פורסמו שאר הקליפים מהפרויקט בעמוד היוטיוב של קותימן ובאתר ייעודי.

הפרויקט זכה לכיסוי נרחב בתקשורת הבינלאומית, במגזינים בולטים כמו סלייט, טיים מגזין, בילבורד והניו יורק טיימס.[10][11][12][13].

ב-2015 יצאה לאלבום גירסת רמיקס מקוונת בהשתתפות מפיקים בינלאומיים מפורסמים, כאשר כל אחד מהם מייצג מדינה וסגנון מוזיקה ייחודיים.

Thru The City

ביוני 2011 זכה קותימן בתואר "אמן העונה" עבור הקליפ "Thru Jerusalem". בהפקה זו - בשונה מהקודמות - קותימן פנה וצילם בעצמו אמנים מקומיים מנגנים כראות עיניהם, ועיבד את הצילומים ליצירה משולבת. בהמשך ערך הפקות דומות עבור ערים נוספות (תל אביב, קרקוב, טוקיו, איסטנבול ועוד), בהן שילב קטעי נגינה של אמנים מקומיים לקליפי נושא עבור כל עיר.[14]

ציוני דרך נוספים

בשנת 2011 זכה עם סאבו בפרס אקו"ם למעבדי השנה 2010 על האלבום "מה אעשה עכשיו".[15]

ב-2011 הוציא קותימן יחד עם סאבו את "Better Days". זהו אלבומם הראשון של השניים, אשר מתמקד במוזיקת רגאיי. האלבום הוא פרי תשעה חודשים שסאבו וקותי העבירו בג'מייקה, שהייה אשר השפיעה על תהליך יצירת והפקת האלבום[16].

ב-2012 הפיק בשיתוף עם אורי כנרות את זוהר, אלבום הסולו השני של קרולינה.

החל מספטמבר 2016 (עד פברואר 2017) מוצגת במוזיאון תל אביב היצירה  offgrid offline. היצירה מורכבת מ-38 דקות ו-6 שניות של מקטעי וידאו היוצרים אלבום של ג'אז פסיכדלי. במוזיאון היצירה מפורקת לערוצים המרכיבים אותה והצופה מוזמן להתנהל בחלל לפי בחירתו, להתקרב לכלים מסוימים ולהתרחק מאחרים.

offgrid היא היצירה האחרונה בסדרה Thru You.[17]

פרינסס שו

ב-2015 הופיע בסרט התעודה "פרינסס שו", המתאר את הדרך להצלחה של זמרת חובבת מניו אורלינס, זאת לאחר שקותימאן נתקל ביוטיוב באחד משיריה המקוריים, והכין לו מיקס. ב-2016 הסרט זכה בפרס אופיר לסרט התעודה הטוב ביותר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אל תשחק איתי – הקליפ בערוץ היוטיוב של קותימן
  2. ^ איתי שטרן, "סינגולר", באתר nrg‏, 24 ביולי 2007
  3. ^ Music Is Ruling My World הקליפ בערוץ היוטיוב של קותימן
  4. ^ The Future Begins Thru You – כתבה על הפרויקט ThruYOU באתר "האפינגטון פוסט"
  5. ^ YouTube Funk באתר ה"טיים מגזין"
  6. ^ REMIX: buy the remix בבלוג של לורנס לסיג
  7. ^ https://www.youtube.com/watch?v=WoHxoz_0ykI הקליפ Give It Up בערוץ היוטיוב של קותימן
  8. ^ http://thru-you-too.com/ אתר הפרויקט Thru You Too
  9. ^ https://www.youtube.com/watch?v=CtP8VABF5pk הקליפ No One In This World בערוץ היוטיוב של קותימן
  10. ^ http://www.slate.com/blogs/browbeat/2014/09/13/kutiman_releases_give_it_up_the_master_youtube_sampler_returns_with_thru.html
  11. ^ http://time.com/3386668/give-it-up-song-youtube-musicians-clips/
  12. ^ http://www.billboard.com/articles/news/6251686/kutiman-returns-thruyou-too-mashups
  13. ^ http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2014/09/12/kutiman-returns-with-more-youtube-sampling-madness/
  14. ^ https://www.mixthecity.com אתר הפרויקט
  15. ^ ליה פן, הוכרזו זוכי פרס אקו"ם למוזיקה פופולרית, באתר הארץ, 25 בינואר 2011
  16. ^ נרג מעריב, "שחור חלש: על האלבום של סאבו וקותי", מעריב, 31/5/11
  17. ^ קותימאן: offgrid offline, באתר http://www.tamuseum.org.il/, ‏ספטמבר 2016