קור ד'אלן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קור ד'אלן
Coeur d'Alene
אתר הנופש
אתר הנופש
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מדינה איידהואיידהו איידהו
מחוז קוטני
שפה רשמית אנגלית
תאריך ייסוד 1887
שטח 41.65 קמ"ר
גובה 667 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 44,137[1] (2010)
 ‑ צפיפות 1,094 נפש לקמ"ר (2010)
אזור זמן UTC -8
http://www.springfield-or.gov/

קור ד'אלןאנגלית: Coeur d'Alene (מידעעזרה)) היא העיר הגדולה ובירת מחוז קוטני שבמדינת איידהו שבארצות הברית. היא גם העיר הראשית באזור המטרופוליני הנושא את שמה. העיר שוכנת במרחק של 48 ק"מ מזרחית לעיר ספוקיין שבמדינת וושינגטון. קור ד'אלן היא העיר הגדולה ביותר ברצועה הצפונית של איידהו (Idaho Panhandle) והיא שוכנת לחופי האגם הנושא את שמה, שאורכו 40 ק"מ. העיר ידועה בכינוייה "עיר האגם" (Lake City), או בפשטות בראשי התיבות של שמה, CDA.

קור ד'אלן גדלה באופן משמעותי בשנים האחרונות, בין השאר בשל גידול ממשי בתיירות, שהתרחש בזכות קיומם של כמה אתרים נופש הסובבים אותה. השדרנית ברברה וולטרס כינתה את העיר "פיסה קטנה של גן עדן" וכללה אותה ברשימת האתרים שובי הלב ביותר שניתן לבקרם. ב-28 בנובמבר 2007 שודרה בתוכנית בוקר טוב אמריקה הדלקת אורות חג המולד של העיר בשל העובדה שתצוגת האורות של קור ד'אלן היא בין הגדולות ביותר בארצות הברית. אתר הנופש Coeur d'Alene Resort תופס חלק משמעותי ממרכז העיר. העיר גם שוכנת בסמוך לשני אתרי סקי חשובים: סילבר מאונטיין ממזרח ושוויצר מאונטיין מצפון.

קור ד'אלן קרויה על שם העם האינדיאני שחי לאורך הנהרות והאגמים באזור בטריטוריה ששטחה 14,000 קמ"ר שהשתרעה לתוך שטחי וושינגטון ומונטנה. עם זה התגלה לראשונה על ידי סוחרי הפרוות הצרפתים בסוף המאה ה-18 ובתחילת המאה ה-19 שכינו אותם בשם Cœur d'Alène (בצרפתית: "לב המרצע"), כרמז לניסיונם כסוחרים קשוחים, מילולית: "חדי-לב", ממולחים.[2]

היסטוריה

העם האינדיאני שכונה קור ד'אלן נקרא בשפתו שיטסו'אומוש (Schitsu'umsh), כינוי שמשמעותו "האנשים שהתגלו" או "האנשים שנמצאו כאן".

האזור נחקר באופן נרחב על ידי דייוויד טומפסון מ"חברת צפון-מערב" (North West Company) החל מ-1807. כתוצאה מהסכסוך הטריטוריאלי שהתנהל במחצית הראשונה של המאה ה-19 בין ארצות הברית לבין בריטניה על השטחים בצפון-מערב יבשת צפון אמריקה, התחוללה "המחלוקת על גבול אורגון". לבריטים היו קשרי סחר בשטחים שהשתרעו מקנדה והם החלו לייסד יישובים בשטחים של קולומביה הבריטית של היום ובפורט אסטוריה שעל שפך נהר קולומביה.

הסכם אורגון שנחתם בין שתי המדינות ב-1846 שם קץ לסכסוך על השטחים שהיו בשליטת שתיהן ושמהווים את שטחה של איידהו של ימינו כאשר בריטניה ויתרה על כל זכויותיה על השטחים שמדרום לקו רוחב 49 צפון לטובתה של ארצות הברית. כאשר הורה הגנרל ויליאם שרמן על בניית מבצר על שפת האגם בשנות השבעים של המאה ה-19, הוא כינה אותו בשם פורט קור ד'אלן, על שם העיר שצמחה סביבו. שם המבצר שונה לימים לפורט שרמן לכבודו של הגנרל. כיום שוכן על האתר בו ניצב המבצר הקולג' של צפון איידהו. האגם נקרא גם הוא קור ד'אלן.

לאחר שנתגלו באזור מרבצי כסף הגיעו כורים ומתיישבים. זה היה אזור כריית הכסף השני בגודלו בארצות הברית ופעילות הכרייה בו גרמה הן להפקת רווחים גדולה והן לזיהום ולנזק סביבתי. בשנות התשעים של המאה ה-19 התרחשו שתי התקוממויות משמעותיות של כורים, כאשר העובדים נאבקו כנגד הסיכונים הגבוהים שבעבודתם ולהעלאת שכרם הנמוך. ב-1892 התגלתה פעילותו של שובר השביתות והסוכן מטעם המעסיקים, צ'ארלי סירינגו, שהיה לעיתים בוקר ולעיתים סוכן של חברת פינקרטון. כתוצאה מכך פרצה שביתה שהתפתחה למלחמת יריות בין הכורים לבין החברה.

לימים התוודה הארי אורצ'רד, שהיה אחד הבעלים במכרה הכסף "הרקולס" שבהרי קור ד'אלן הסמוכים, על החלק האלים שהוא לקח בו חלק ב"מלחמות העובדים של קולורדו". מאוחר יותר הוא גם התוודה על פיצוצה של מגרסה שהייתה שווה רבע מיליון דולר והייתה שייכת לחברת הכרייה של בנקר היל במהלך התקוממות כורים נוספת ב-1899. מאוחר יותר הוא שב לאיידהו וביצע את הרצח של מושל המדינה לשעבר, פרנק סטונברג, ב-1905.

בתרבות הפופולרית

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קור ד'אלן בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קור ד'אלן22416020