פתיתים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קוסקוס ישראלי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פתיתים
פתיתים בצורת קוסקוס
פתיתים בצורת קוסקוס
פתיתים בצורת קוסקוס
פתיתים בצורות שונות

פתיתים (מכונים גם "אורז בן-גוריון" או קוסקוס ישראלי) הם גרגרים העשויים מרכיבים הדומים לפסטה אך בניגוד לפסטה, עוברים תהליך של אפייה. הפתיתים הומצאו בישראל בתקופת הצנע, ונחשבים לאחת התרומות הקולינריות המקוריות של ישראל לעולם.[1] הפתיתים דומים במיוחד למאכל הלבנוני "מאפטול", למאכל האיטלקי "אורזו", ולמאכל הסרדיני "פרגולה".

היסטוריה

חבילת פתיתים עם הסבר על מקור הפתיתים כ"אורז בן-גוריון"

הפתיתים הומצאו בתקופת הצנע, כאשר היה מחסור באורז, על מנת לספק את צורכי העולים מארצות המזרח, שתזונתם התבססה במידה רבה על אורז וקוסקוס. ראש הממשלה, דוד בן-גוריון, ביקש מאויגן פרופר, ממייסדי חברת אסם, לייצר תחליף מבוסס חיטה לאורז. זה החליט להשתמש במאפה המזרח-אירופי פערפאלאך, ששימש כמאכל טקסי בסעודה שלישית בשבת, וכן כאחד הסימנים בראש השנה,[2] ופיתח אותו למוצר תעשייתי, הנמכר באופן מוכן לבישול. משום כך, זכה המוצר לכינוי "אורז בן-גוריון".[3] הצורה הראשונה של הפתיתים הייתה צורת אורז, ובהמשך יוצרו צורות נוספות כגון: כדורים קטנים שכונו "קוסקוס" (דורעם), טבעות, כוכבים, צדפים ולבבות.

מבט עולמי

בעוד שבישראל הפתיתים נחשבים למזון עממי, בעולם הפתיתים משולבים לעיתים בארוחות גורמה.[4] לפי אחת הגרסאות, כניסת הפתיתים למסעדות בארצות הברית, שם הם קרויים "קוסקוס ישראלי" ("Israeli couscous") ונחשבים "מזון בריאות", התחילה כאשר השף הניו יורקי, דון פינטבונה, שילב אותם בתפריט ה"מיוחדים" ("Specials") של מסעדתו, לאחר שהתארח בביתה של השפית מיקה שרון, וראה על השולחן סיר עם פתיתים שהכינה לבתה.[5]

לקריאה נוספת

  • גלית חמי וסופי שולמן, להמציא כל בוקר מחדש - סיפורה של החדשנות הישראלית, ידיעות ספרים, 2018, הפרק "תעשו לנו אורז!", עמ' 46–49

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פתיתים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דורעם גונט, עכבר העיר אונליין, האורז של בן גוריון, באתר הארץ, 09 במאי 2008
  2. ^ על 'סימן' זה אומרים: יהי רצון זאל זיין אר אויבים האט פארפאלען (שיפלו אויבינו)
  3. ^ אורז בן גוריון, דבר, 20 במאי 1954
  4. ^ Fave Levy, Petit ptitim, Jerusalem Post, ‏10 במאי 2007
  5. ^ מיכל מוזס, "פתיתים זה גורמה", על השולחן (גיליון 221), על השולחן – מרכז גסטרונומי בע"מ, 2009
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33082285פתיתים