קוליברי זעיר מצוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קוליברי הדבורה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקוליברי זעיר מצוי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: קוליבראים
משפחה: קוליבריים
סוג: Mellisuga
מין: קוליברי זעיר מצוי
שם מדעי
Mellisuga helenae
תחום תפוצה

קוליברי זעיר מצוי (שם מדעי: Mellisuga helenae), המכונה קוליברי הדבורה, הוא מין של קוליברי מהסוג Mellisuga. זהו מין העוף הקטן ביותר בעולם, וגם מין העוף שמבלה הכי הרבה זמן מחייו באוויר[1]. הקוליברי הזעיר המצוי אנדמי ליערות הצפופים של האי המרכזי של קובה. אורכו כ-5 עד 6 ס"מ, ומשקלו כ-1.6 עד 2 גרם[2], בעוד מוטת כנפיו היא כ-3.25 ס"מ, והנקבות גדולות במעט מהזכרים. כמו אצל רוב מיני הקוליבריים, כנפיו של הקוליברי יכולות להסתובב עד כמאה ושמונים מעלות, ורגליו הזעירות יכולות לשמש אותו רק לנחיתה על ענפים[1]. הקוליברי מזיז את כנפיו כ-80 פעמים בשנייה, כל כך מהר עד שכנפיו נראות מטושטשות בעת מעופו לעין אנושית. הקוליברי גם ידוע ביכולתו לרחף זמן רב מעל לנקודה מסוימת, מה שמזכיר הליקופטר[2].

הקוליברי הזעיר המצוי ניזון בעיקר מצוף פרחים, שאליו הוא מגיע בעזרת לשונו הארוכה; מקורו הארוך מאפשר לקוליברי גם להוציא חרקים ועכבישים מפרחים. הקוליברי ניזון, מלבד מצוף, גם מחרקים ומפרוקי רגליים[1]. הקוליברי מהווה גורם חשוב בהפצת זרעי צמחים ביער, והוא מבקר בכ-1500 פרחים ביום.

גרונו של הזכר אדום, כיפתו אדומה ויש לו כתם צבעוני המתמשך מהגרון לחזה. פלג-גופו העליון כחלחל, ורוב פלג-גופו התחתון אפור לבנבן. פלג-גופה העליון של הנקבה ירוק, ופלג-גופה התחתון לבנבן. בעונת הרבייה ראשו, גרונו וסנטרו צבועים בוורוד אדמדם.

הנקבה בונה מקורי עכביש, קליפות עץ וחזזיות קן דמוי כוס, שקוטרו כ-2.5 ס"מ, והוא מרופד מבפנים בסיבי צמחים. נקבת הקוליברי מטילה 2 ביצים בתטולה, שגודלן אינו עולה על זה של אפונה. היא דוגרת על הביצים ומגדלת את הגוזלים בכוחות עצמה, ללא סיוע הזכר[2].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קוליברי זעיר מצוי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 ADW: Mellisuga helenae: INFORMATION
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 מתורגם מוויקיפדיה האנגלית.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

20802216קוליברי זעיר מצוי