קהילת יהודי מנצ'סטר
קהילת יהודי מנצ'סטר היא קהילה יהודית המתגוררת במנצ'סטר שבממלכה המאוחדת. הקהילה היהודית של מנצ'סטר החלה להגר לאזור במאה ה-18, כשהעיר הייתה עוד בשלבי הקמה, וזאת בשל בשל תעשיות משגשגות של כותנה וטקסטיל.[1] חלק מחברי הקהילה, הקימו מקומות תפילה ומבנים נוספים. אחד מהמבנים הידועים של הקהילה הוא המוזיאון היהודי של מנצ'סטר (אנ'). קהילת יהודי מנצ'סטר היא הקהילה השנייה בגודלה ביהדות בריטניה, כשהגדולה ביותר היא קהילת יהודי לונדון.
כיום, הקהילה היהודית במנצ'סטר מונה 55,000 חברים.[2]
רקע
בסביבות שנת 1750, לא היו ליהודים זכויות בממלכה המאוחדת, והם לא הורשו לרכוש רכוש. לרוב הם היו רוכלים או סוחרי רחוב.
קבוצות קטנות של יהודים החלו להתגורר באותה התקופה בשכונות ידידותיות ליהודים, ובהם ארגנו מקומות תפילה. ליברפול הייתה בעלת התיישבות יהודית רבה בשנת 1775. עם זאת, הקהילה היהודית במנצ'סטר גדלה במהירות בסוף המאה-18. מנצ'סטר הפך לאזור עם פוטנציאל כלכלי רב, ולכן, סוחרים יהודים שהתגוררו בליברפול עבדו במנצ'סטר מדי שבוע, וחזרו לליברפול על מנת לשמור על השבת.
התיישבות ראשונית
העיתונות במנצ'סטר הייתה אנטישמית. יהודים סחרו לרוב בסחורה משומשת, תכשיטים וקליגרפיות, ורובם היו שענים, רופאי אלילים ותחריטנים. פריצת מנעולים וגידור סחורות גנובות.
ב-1786, 14 משפחות התיישבו במנצ'סטר. ב-1796, נבנתה המשחטה הראשונה. רוב היהודים התקשו כלכלית בשל מלחמות המהפכה הצרפתית, וחוק נגד הגירה אשר חוקק באותה התקופה, הקשה על חופש התנועה שלהם. למרות זאת, הקהילה הצליחה לשמור על יציבות.
לאחר המלחמות הנפוליאוניות, מנצ'סטר חוותה צמיחה משמעותית, והקהילה היהודית הצליחה להיטמע היטב בסטטוס קוו. הקהילה יצרה אליטה קטנה שניהלה את בית הכנסת ותרמה להתרחבותה המסחרית והכלכלית של העיר.[3]
בשנת 1826, בתמיכתו של אברהם פרנקלין, מנהיג אנגלי-חרדי של קהילת יהודי מנצ'סטר, הוקמה האגודה הפילנתרופית העברית של מנצ'סטר, שמטרתה הייתה לסייע למהגרים יהודים עניים שהיו מורעבים. באותה התקופה גם נרשמה עלייה בכמות היהודים שעבדו בעיר, וזאת למרות קשיים רבים עם תנאי עבודתם.
שיא גודלה
בין 1834 ל-1836, תעשיית הכותנה של מנצ'סטר פרחה, ומשכה קמעונאים יהודים עשירים. בנוסף, כמות הסוחרים היהודים והגמרנים בעיר גדלה, והם הקימו חברות יצוא באזור. למרות שמספר סוחרים יהודים מבוססים כלכלית היגרו מהעיר, יהודים רבים החליטו להישאר במנצ'סטר, מה שעזר לשמור על יציבותה של תעשיית הכותנה באזור. עד 1841, לפחות 76 יהודים עסקו בתעשיית הכותנה של מנצ'סטר.
באמצע המאה ה-19, התגוררו כ-500 יהודים במנצ'סטר.[1]
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 The epitome of a diverse community: Manchester Jewish Museum – Manchester Histories, manchesterhistories.co.uk
- ^ The Fed, Manchester Jewish Community Services Directory 2020
- ^ Bill Williams, The Making of Manchester Jewry, 1740-1875, University Press, 1976, מסת"ב 978-0-7190-0631-9. (באנגלית)
39343921קהילת יהודי מנצ'סטר